MAREA ÎNTÂLNEŞTE CERUL ÎNTR-O ARHITECTURĂ MUZEALĂ CU TOTUL INEDITĂ


21_steven-holl-cite-de-locean-et-du-surf_full

Sursa foto: http://www.floornature.eu/steven-holl-cite-de-l-ocean-et-du-surf-7093/#

În Biarritz, un oraş turistic aflat pe coasta vestică a Atlanticului, se află Muzeul Oceanului şi al Surf-ului (Cité de l’Océan et du Surf), muzeu care îmbină armonios atât ştiinţa, cât şi ecologia, arhitectura subterană şi cea de suprafaţă deopotrivă. Planul arhitectural al clădirii, realizat de Steven Holl Architects în colaborare cu Solange Fabiao, a fost câştigător al unei importante competiţii internaţionale în domeniu.

Conceptul arhitectural spaţial derivă din forma concavă a exteriorului clădirii, ce poartă denumirea de „Place de l’Océan”. De ce „Place de l’Océan”, vă veţi întreba? Pentru că este o piaţă pietonală pavată cu piatră cubică, în forma unui val ce te îmbie să faci surf, cu deschidere spre ocean; ea este partea de sub cer („under the sky”). În timp ce partea convexă (privind din interiorul muzeului) la adăpostul căreia se află spaţiile expoziţionale este numită şi de sub apă sau de sub ocean („under the sea”).

Calitatea arhitecturală deosebită a spaţiului este sesizată încă de la intrare, unde te întâmpină un hol ce oferă vizitatorului o vedere amplă asupra zonei expoziţionale, de-a lungul unei suprafeţe curbate, pusă în valoare jocul de imagini şi lumini.


19_steven-holl-cite-de-locean-et-du-surf_full
Sursa foto: http://www.floornature.eu/steven-holl-cite-de-l-ocean-et-du-surf-7093/#

La exterior, unicitatea conceptului este dată şi de peisajul care vine ca o prelungire a pieţei pietonale şi care poate fi gazda unor festivaluri sau a unor evenimente de zi cu zi. În centrul acestei pieţe se află două corpuri geometrice din sticlă, care adăpostesc un spaţiu de servit masa, cu vedere spre ocean şi holul principal de la intrare. Mai multe imagini pot fi vizionate pe site-ul: https://www.arch2o.com/museum-of-ocean-and-surf-steven-holl-architects-solange-fabiao/

17_steven-holl-cite-de-locean-et-du-surf_full

 Sursa foto: http://www.floornature.eu/steven-holl-cite-de-l-ocean-et-du-surf-7093/#

Articol realizat de: Camelia Violeta Sava

Bibliografie / Sitografie:

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »