Top 13 mistere în artă

Multe mistere au fost, puține au rămas și cercetătorii încă nu se lasă până nu vor avea o explicație la absolut orice! Ei bine, ar fi interesant să ajungă și pe ale noastre meleaguri românești…asta provocare! (glumă în loc de introducere…zâmbește!). Cu siguranță ai văzut, cel puțin o dată în viața ta, un tablou asemănător: 

poza

Imagine 1. Oare?!

Mai mult ca sigur te-ai întrebat “oare ce a vrut să zică autorul?!” și ai arătat exact ca tipul din poză (fie, mai chipeș…), ori chiar știai despre ce este vorba și eu, iar, fără simțul umorului. Dar indiferent de răspuns, vă prezint TOP 13 MISTERE ÎN ARTĂ!

1. A fost odată ca niciodată Michelangelo Buonarroti…unul dintre cei mai importanți artiști ai Renașterii, care și-a imaginat facerea lui Adam astfel. Însă nu vi se pare nimic ciudat în ceea ce îl privește pe Dumnezeu? Ei bine, acesta este realizat pe o anumită formă asemenea unui creier uman. Probabil a dorit să mărească importanța picturii iconografice, îmbinând arta cu anatomia. Mulți experți au afirmat faptul că această structură nu are doar forma unui creier, ci și elementele din care este alcătuit biologic, precum cerebelul, glanda pituitară, chiasma optică, chiar și artera vertebrală, interpretată sub forma unei eșarfe verzi. Pictorul a fost extrem de pasionat de anatomia umană, astfel că a realizat o serie de disecții de cadavre de-a lungul vieții și probabil știa  exact cum arată secțiunea unui creier. Voia să ne transmită oare că pictura semnifică cunoașterea divină sau că Dumnezeu este o creație a creierului uman?!…numai el știe.  Nouă ne-a luat în jur de vreo 500 de ani să observăm doar forma.

p 3Imagine 2. Adam

2. Maestrul Michelangelo, a avut un alt hobby, pe lângă pictură, sculptură, scriere, anatomie, arhitectură, etc., acela de a insera în fiecare reprezentare câte un element greu de identificat, unele în spirit intelectual, altele strict pentru propriul amuzament, bănuiesc. De pildă, cunoașteți această pictură? Ea se află deasupra ușii pe care intra în Capela Sixtină Papa Iulius al-II-lea, zis și Papa al-II-lea cel Teribil. Michelangelo l-a pictat pe profetul Zaharia făcându-l să semene cu Papa Iulius, iar în spatele lui se află doi îngeri, unul dintre ei arătându-i “degetul” (pe atunci era de ajuns doar degetul arătător îndoit, în caz că nu înțelegeți). Fiind la o distanță mare, pictorul a putut lăsa acest “detaliu nesemnificativ” acolo.

Ea se află deasupra ușii pe care intra în Capela Sixtină Papa Iulius al-II-lea, zis și Papa al-II-lea cel Teribil. Michelangelo l-a pictat pe profetul Zaharia făcându-l să semene cu Papa Iulius, iar în spatele lui se află doi îngeri, unul dintre ei arătându-i “degetul” (pe atunci era de ajuns doar degetul arătător îndoit, în caz că nu înțelegeți). Fiind la o distanță mare, pictorul a putut lăsa acest “detaliu nesemnificativ” acolo.

p4Imagine 3. Profetul Zaharia

3. Deoarece Michelangelo a avut multă inspirație, călătoria în lumea enigmatică a lucrărilor acestuia continuă. Facem un popas la inegalabila sculptură a lui David. Cu siguranță o recunoașteți!Cercetările din ultimii ani au demonstrat faptul că, opera de artă, nu este doar perfectă din punct de vedere anatomic, ci și faptul că expresia facială și poziția corpului lui David erau a unei persoane plină de frică. Ce-a vrut să spună autorul? Teoria este că David “se afla” în fața gigantului Goliath și ca orice om normal, se temea pentru viața lui. Această privire terifiată este extrem de interesantă, deoarece se poate observa doar de la nivelul ochilor…nu de jos, unde ne aflăm noi, oamenii de rând, ci de sus de acolo de unde numai Goliath ar fi observat.

David 4, googleImagine 4. David

4. Și dacă tot l-am analizat pe David și ne-am dat cu părerea, am crezut de cuviință să vedem și marea luptă. Din păcate nu este live, însă pictorul, pentru care deja am făcut o pasiune (din câte puteți observa), a ținut să ne arate cine a fost câștigătorul. V-ați dat seama despre ce este vorba, nu? Ei bine, Michelangelo, a avut o viziune artistică cu dublu sens, poziționând cele două personaje sub forma semnului puterii, în tradiția Kabbalah. Ori poate pur și simplu așa a vrut să picteze scena și noi doar exagerăm…?

p6

Imagine 5. Tradiția Kabbalah

5. Depășim momentul și trecem ușor la controversata pictură, Cina cea de Taină, realizată de Leonardo da Vinci…și el pasionat de mistere în artă. După 500 de ani s-a descoperit, practic, că felul în care sunt poziționate pâinile în tablou, reprezintă o compoziție muzicală. Inițial partitura nu avea nici un sens, până când s-a luat în calcul faptul că Leonardo scria absolut totul de la dreapta spre stânga (nimic ciudat…). Citite astfel, notele muzicale, formează o melodie mult prea perfectă pentru a fi doar o coincidență. Dacă Michelangelo îmbina anatomia cu pictura, Da Vinci îmbină pictura cu muzica, oferind, astfel, lucrării, o notă solemnă de liniște și pace.

cina

Imagine 6. Cina cea de Taină

În cazul în care sunteți fanii teoriei conspirației și mai doriți un subiect de discuții, uite aici! Pictura este intitulată Madona cu Sfântul Giovano și este realizată de Domenico Ghirlandaio. La prima vedere nu este nimic în neregulă, însă dacă aruncăm o privire mai atentă, vom observa un obiect neidentificat, înconjurat de lumini, pe cerul lucrării. Odată cu noi, cred că se întreabă “oare ce-o fi asta?!” și acel omuleț cu al său câine, din spatele Madonei, care este poziționat cu fața spre acel lucru. Pictura a fost realizată în secolul al XV-lea și chiar nu-mi pot imagina de ce nu ne vizitează și pe noi Extratereștrii…?!

x

Imagine 7. Mandona

7. Destul cu conspirațiile! De Van Gongh ați auzit? Poate vi se pare incredibil, dar această lucrare a pictorului, se spune că ar reinterpreta Cina cea de Taină (în varianta contemporană) la Cafenea. De altfel, acesta este și titlul lucrării -Noaptea la cafenea- unde sunt reprezentate 12 personaje, exact ca cei 12 profeți din pictura lui Da Vinci, în mijloc aflându-se acel personaj în veșminte albe, care ar putea fi chiar Iisus în viziunea lui Van Gongh.

vImagine 8. Cina cea de Taină la Cafenea

8. Trecem la lucruri puțin mai stranii (cel puțin pe mine mă cam înspăimântă pictura următoare) și anume, la Portretul lui Arnolfini, opera realizată de Jan van Eyck. Pictura care acum se află la Galeria Națională din Londra, ilustrează un cuplu, soț și soție (și un mic cățeluș care face tot tabloul…glumă). Partea înspăimântătoare, pe lângă fețele lor palide, este exact oglinda care reflectă întreaga scenă. Chiar dacă este greu să focalizezi până acolo, pe lângă cei doi se poate observa cel de-al treilea personaj, autorul tabloului, care stă cu o mână ridicată în semn de salut. De ce a trebuit să apară și el, în acest portret sumbru, cu mânuța sus în semn de salut…nimeni nu știe. Poate a fost mult prea narcisist?!

y

Imagine 9. Portretul lui Arnolfini

9. Primavera, opera lui Botticelli ne surprinde cu o suită de personaje frumos ilustrate…nimic deosebit, în afară de creaturi mitologice, precum ar fi Venus sau Mercur. Însă dacă aruncăm un ochi spre sol și vom da puțin zoom, vom observa o multitudine de specii de plante. În realitate, pictura este alcătuită din cel puțin 500 de specii de plante identificate de botaniști, precum și aproape 190 de specii de flori diferite. Sigur nu era femeie?!


a

Imagine 10. Primavera

10. De Henry Green Dony ați auzit? A fost un pictor englez, mai puțin cunoscut și autorul operei John Dee. Pictura învelită în mister, îl ilustrează pe faimosul ocultist englez, John Dee, în fața reginei Elisabeta I. Cercetătorii au radiografiat tabloul cu raze X și au constatat un indiciu terifiant, faptul că John Dee, a fost înconjurat, inițial, de 3 cranii umane. Dacă și acest pictor a vrut să-și îmbunătățească mesajul picturii, sau nu, încă nu se știe…


f

Imagine 11. Elisabeta I

11. Pentru că nici o operă de artă nu le-a scăpat specialiștilor, Pablo Picasso le-a cam dat de furcă puțin. Pictura intitulată Bătrânul Chitarist, a fost analizată cu ajutorul razelor X, în urma cărora s-au constatat și alte siluete în imagine. Probabil, s-au gândit că au deslușit cine știe ce mister al autorului, însă Picasso, la vremea respectivă, doar nu avea suficienți bani să cumpere alte șevalete și picta pe cele vechi ( #viațădestudent).

q

Imagine 12. Bătrânul Chitarist

12. În cele ce urmează, vă voi face cunoștință cu Danae…vă rog să-i scuzați goliciunea. Este una dintre cele mai frumoase opere de artă ale lui Rembrandt și ilustrează personajul mitic, mama lui Perseu, așteptându-l pe Zeus. Inițial, pictorul, a avut-o drept model chiar pe soția sa Saskia, dar după moartea acesteia, renumitul artist s-a gândit că mai bine îi schimbă chipul cu cel al actualei sale iubite, Geertje Dircx. Mai bine ar fi revenit la original…zic și eu.


s

Imagine 13. Danae

13. Cu siguranță nu există pe această planetă om care să nu fi auzit de celebra și înspăimântătoarea operă a lui Edvard Munch, Țipătul. Ce l-a determinat pe celebrul artist să picteze asta?Cercetătorii norvegieni vin cu o nouă teorie! După cum se poate observa în imaginea alăturată, există un personaj terifiat, în pragul agoniei și deasupra acestuia, cerul plin de dungi colorate. Cercetătorii presupun că, pictorul, plimbându-se liniștit înainte să apună soarele, a constatat un fenomen, care la vremea aceea a fost inexplicabil, un fenomen rar al norilor stratosferici polari. Artistul își notase în propriul jurnal, ce a simțit vis a vis de această experiență, citez: ,,Am mers împreună cu doi prieteni pe un drum, soarele apunea. Cerul a devenit dintr-o dată roşu sângeriu. M-am oprit m-am sprijinit de un gard şi am privit norii incendiaţi, fiordul albastru şi oraşul. Prietenii mei au mers înainte, însă eu am rămas acolo înfricoșat şi am simţit acest ,,ţipăt” infinit al naturii.”…și bineînțeles, a decis să picteze senzația.


oImaginea 14. Țipătul

După acest lung șir de enigme pline de inspirație și frumos, călătoria noastră în lumea artei controversate se oprește aici, la numărul 13. Nu-ți va aduce ghinion, ci doar un plus de cultură generală. Toate aceste opere de artă, mai sus prezentate, sunt dovada vie că orice lucru poate fi cu mult îmbunătățit dacă lași o urmă de mister, construind, pe lângă frumusețea picturală, un puzzle pentru privitori, o hartă a unei comori îngropate. Ție cât de importante ți se par misterele în artă?!

Articol realizat de: Aldea Cristiana Sabrina

Surse bibliografică:

https://estisuperba.ro/timp-liber/10-mistere-ascunse-in-spatele-picturilor-faimoase-secretul-de-la-numarul-8-te-va-soca/

www.descopera.ro
www.historia.ro

https://www.oddee.com/item_98643.aspx

https://www.therichest.com/expensive-lifestyle/entertainment/the-10-most-famous-paintings-with-hidden-codes/

 

 

Continue Reading

Portugal – 10 of June – National Day

For all my dear Portuguese friends,

When all of your things are packed in a suitcase and you are always ready to go into the unknown, then you have major chances to meet lovely people and unforgettable places. For me, Portugal is the country where I have learned to live beautifully, to enjoy the silence and the waves of the Atlantic Ocean. Moment who drove me to figure out that I can be a patriot even if I am 4000 kilometers far away from home.

The story began in February, two years ago. My studies have brought me to the point where I can say that I have found a place of the never ending YES. So much joy is being offered at the corner of Europe! This state of living, every single day, proves how wonderful country Portugal is. They take so much happiness meeting foreigners and becoming their friend!

Vasco da GamaImage 1. Vasco da Gama

Apart from Vasco da Gama[1]’s discoveries and all the incredible places, I fell in love with this country because I was welcomed as if I was home. This is what we, Romanians, forgot: love for all people, kindness and helping each other. This is the place where I have come to know them all! I remember asking someone on the street for direction to the Vasco da Gama Bridge. The lady didn’t know how to explain in English, because at that point I was not fluent in Portuguese. However, she guided me 10 minutes even though she had to divert from her way. 

Oh, how much I miss the life I was living during that time, (Saudades!)! At the beginning, I have set foot in Lisbon, I was beyond happy, I felt free! In their language, Portuguese people use the phrase according to how they live in the country that sings its own fado[2]. Mariza is a notorious artist who makes the traditional song known all over the world. The Rain (Chuva) is one of the melodies which reflects how it feels here, at the end of Europe:

As coisas vulgares que há na vida
Não deixam saudades
Só as lembranças que doem
Ou fazem sorrir

Há gente que fica na história
da história da gente
e outras de quem nem o nome
lembramos ouvir…
” [3]

In the enchanting atmosphere where you lose yourself along the squared streets, faith completes a life. I entered to Se Cathedral. Religion doesn’t belong to a color, what matters is believing and standing one by another. Christ is watching over them from Tajo’s edge. He invites everyone to reflect upon hope and unity and us, the travelers, to embrace the quietness and grandeur of a place, that we take with us everywhere we go.


Cristo Rei
Image 2. Cristo Rei

We go even further and our arrival is in Porto. We taste the Porto wine and we order once again Pastel de Nata[4]. Football at Estádio do Dragão is out of this world. The fiery atmosphere from the tribune makes my friends João Couto, Jonathan Pertzborn, João  Rego, Andre Nogueira and Daniel Nunes yelling at once:  Serinha ohohoh, Serinha ohohoh, Raçudo e malabarista! Com a bola ele e um artista!”. Or, to study along with Ines Maria Ventura, Andreia Tavares, Catarina Monteiro, Joana Pinto Santos diction techniques. Therefore, I got used to the fast pace: „O rato roeu a rolha de garrafa do rei da Russia”[5].


PortoImage 3. Porto

Portugal is worth a visit at least once thanks to the wonderful people from Porto. „If a half of people would make what they like, the world will be much better.” says the writer José Saramago[6]. I learned this while on my journey through Portugal. For that reason I write about what appeases me and at some point, hopefully, I will make this world better by meaning of my thoughts that it will bring a smile.

 

Article by: Dragoș Argint

 

Bibliography:

[1] He discovered the Indian Ocean. The notorious historic who proved that the  Indian Ocean didn’t belong to the then-mentality according to which it was a huge lake.

[2] Fado- traditional Portuguese music

[3]The ordinary things in life/ Leave us no nostalgy/ Only the memories that hurt/ Or once made us laugh/Some people remain in the history/ Of the history of people/ And some others/ We don’t ever recall having heard about

[4] Pastel de Nata-traditional dessert (vanilla custard shelled in crusty pastry) which can be found in Porto. In Lisbon it has the name Pastel de Belém

[5]„The rat blotted the stopper bottle of the king from Russia.

[6] José Saramago – the only Portuguese Nobel Laurate (literature) for his novel „Blindness”

Translation in English: Andreea Neamțu

Foto by: Dragoș Argint

Continue Reading

Noile tehnologii și diversificarea publicului cultural


POZĂ LOREDANA
Imaginea 1. Opinii

Un eveniment marca CREART și Formare Culturală a avut loc pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale.

Invitații serii au fost Dan Benzakein care a vorbit despre potențialul realității virtuale și augmentate în proiecte culturale în România, Răzvan Pascu – despre festivalul de artă și tehnologie Amural din Brașov, Elena Pâslaru-Hubati – despre comunicare inovativă și Tudor Juravlea – despre provocări din mediul cultural care pot fi abordate folosind tehnologia.

Pentru cei care nu au avut ocazia să participe la eveniment în offline, dezbaterea mai poate fi urmărită pe canalul Youtube Modernism.ro, prin accesarea link-ului https://www.youtube.com/watch?v=H1mFoV1PVNk

Dezbaterea a fost întreținută de Minodora Cerin și Oana Nasui – editorii volumului „Noii industriași, creativii” și inițiatoarele platformei Formare Culturală, o platformă care își propune să aducă profesioniști și practicieni din mediul cultural și creativ împreună cu oameni care lucrează sau aspiră să lucreze în acest mediu.

CREART– Centrul de Creație, Artă și Tradiție este un serviciu public aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, cu misiunea de a răspunde nevoilor culturale comunitare prin oferirea de produse și servicii culturale diverse. www.creart.ro

Platforma Formare Culturală, a fost inițiată în 2012, dezvoltă online și offline training-uri de formare și consultanță în sectoare culturale și creative și pune la dispoziție resurse – studii, opinii, cercetări, inclusiv cartea „Noii industriași, creativii”.

 

Articol realizat de: Nicoleta-Loredana Banu

Sursa foto

http://formareculturala.ro/noile-tehnologii-si-diversificarea-publicului-cultural-dezbatere-la-creart-bucuresti/Continue Reading
1 2 3 673