Restaurarea pietrei naturale din clădirile de patrimoniu
Restaurarea pietrei naturale din clădirile de patrimoniu
În patrimoniul cultural al țării noastre se regăsesc peste 30.000 de mii de monumente istorice, o moștenire generoasă, pe care generația actuală are obligația să o întrețină și să o lase mai departe în grija generațiilor care vin din urmă.
Legislația în vigoare definește patrimoniul cultural național:
“Patrimoniul cultural naţional cuprinde ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o mărturie şi o expresie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor aflate în continuă evoluţie; cuprinde toate elementele rezultate din interacţiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani şi cei naturali.”
Patrimoniul național cultural cuprinde nu doar bunuri în formă fizică ci și tradiții sau expresii culturale transmise de la o generație la alta, pe parcursul a sute de ani sau chiar mai mult.
Piatra naturală în clădirile de patrimoniu
În cele ce urmează, ne vom îndrepta atenția către clădiri și monumente din patrimoniul cultural al României. În aceste “clădiri de odinioară”, piatra naturală precum marmura, granitul, travertinul, etc. este nelipsită atât la exterior cât și la interior. Putem spune că și datorită durabilității pietrei naturale, însumată cu alți factori, aceste construcții au trecut testul timpului.
Însă piatra naturală, oricât de durabilă ar fi nu este indestructibilă iar factorii externi precum alternanța anotimpurilor, contactul cu alte substanțe ( acizi, săruri, grăsimi ) sau chiar acțiunile oamenilor conduc către un proces lent de degradare ce se manifestă prin apariția de zgârieturi, ciobire sau rupere / desprindere a plăcilor.
Sigur că piatra naturală este supusă acțiunii factorilor externi în orice construcție dar există o diferență esențială între o clădire de patrimoniu și o clădire obișnuită: în clădirile de patrimoniu, de multe ori discutăm despre piatră naturală care în zilele noastre nu se mai extrage de nicăieri deoarece depozitele au fost epuizate. Așadar vorbim despre piatră naturală extrem de rară, ce nu poate fi înlocuită cu ceva identic. Dacă adăugăm și componenta estetică, faptul că prelucrarea inițială poate reprezenta o formă de artă în sine, deja discutăm despre o valoare inestimabilă a pietrei naturale.
Soluții pentru restaurare
La prima vedere situația pare complicată, ar trebui să ne resemnăm cu ideea că vom pierde definitiv o parte din originalitatea construcției și a finisajelor? Răspunsul este că nu deoarece tehnologia și companiile care au înțeles cum se poate utiliza tehnica de ultimă generație în restaurări ne pot ajuta să conservăm patrimoniul.
În România, una dintre aceste companii care folosește metode moderne de restaurare a pietrei naturale este BrownStone. Cu echipamente de ultimă generație și personal dedicat acestor tipuri de restaurări, BrownStone a participat la lucrări de restaurare a unor clădiri și monumente precum: Arcul de Triumf, Palatul Victoria, Biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare din București sau Biserica Adormirea Maicii Domnului – Icoanei, București.
Imagini din timpul lucrărilor de restaurare
În imaginea de mai jos se observă problemele pardoselii din marmură: zgârieturi și fisuri.
Pentru repararea acestor probleme se folosesc substanțe speciale, omologate la nivel internațional al căror impact negativ asupra pietrei este zero. După care se intervine cu echipamente de ultimă generație. Însă tehnologia nu este tot deoarece este nevoie de personal calificat special pentru operațiunile de șlefuire și restaurare.
Pentru detaliile de finețe se intervine manual. După cum spuneam și mai sus, nu putem lăsa totul în seama utilajelor.
Mai multe imagini și filmări din timpul lucrărilor se pot vedea în videoclipul de mai jos:
În cele din urmă, pardoseala din marmură își recapătă strălucirea naturală iar problemele sunt remediate complet. Din acest moment, nu va mai fi nevoie de recondiționare pentru o lungă perioadă de timp ci doar de curățare și mentenanță, la intervale regulate.
Cum nu ar trebui să se facă restaurarea
Specialiștii în lucrări cu piatră naturală de la BrownStone nu recomandă sub nicio formă folosirea de substanțe, pelicule sau ceară care doar dau un luciu de moment pietrei naturale.
În primul rând, aceste metode dăunează și mai mult pietrei, deoarece formarea de peliculă lucioasă împiedică piatra să “respire” iar pe termen mediu și lung vor apărea și mai multe fisuri – procesul de degradare este accentuat chiar dacă luciul fură privirea pe moment.
În al doilea rând, este indicat să ținem cont de tipul de piatră naturală cu care lucrăm. De exemplu, o marmură din Italia nu este identică din punct de vedere al compoziției chimice cu o marmură românească, de Rușchița.
Pentru rezultate optime ale restaurării este necesar să aplicăm tratamentele care vor da cele mai bune rezultate pentru fiecare tip de piatră. În concluzie, aplicarea unui tratament standard nu este soluția potrivită.
Necesitatea operațiunilor de restaurare și recondiționare
Piatra naturală este o resursă finită care s-a format în urma unor procese geologice foarte îndelungate. Asemenea multor alte resurse naturale, zăcămintele care nu s-au epuizat deja se vor epuiza la un moment dat.
Un minim lucru pe care îl putem face în ceea ce privește piatra naturală ar fi să limităm din consumul excesiv. Piatra naturală deteriorată nu este musai să fie înlocuită complet și aruncată la gunoi. Tehnologia modernă și iscusința profesioniștilor ne ajută să o refacem ca nouă, în aproape toate cazurile, conform BrownStone.
Ba mai mult, se pot evita costuri mari ce presupun o înlocuire totală, montajul altor plăci cât și deranjul provocat de o asemenea lucrare.
Revenind la clădirile de patrimoniu și piatra naturală rară, putem păstra originalitatea construcției, a arhitecturii și totodată să transmitem moștenirea culturală generațiilor următoare.
“Un prim pas ar fi ca administratorii clădirilor, arhitecții, managerii de proiecte și comunitatea culturală să fie informați cu privire la existența tehnologiilor moderne de restaurare” afirmă cei de la BrownStone.
În acest sens, BrownStone contribuie la informarea publicului larg cât și a celor direct implicați în administrarea patrimoniului național de clădiri și monumente. Puteți lua legătura cu un specialist în restaurare și recondiționare piatră naturală prin intermediul site-ului companiei iar pe canalul de Youtube se pot vedea imagini din timpul, înainte și după lucrări.