Interviul Art Out – Adela Roșu
Adela Mihaela Roșu este în prezent studentă în anul 3 la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, specializarea Publicitate. Persoană creativă și perseverentă cum este Adela își dorește ca pe viitor să lucreze în publicitate, mai exact în departamentul de creație.
1. Spune-ne câteva cuvinte despre activitatea ta ca voluntară în Asociația Art Out.
Sunt în Asociația Art Out din luna mai 2017 și fac parte din departamentul de Pr & Marketing. Activitatea mea s-a desfășurat cel mai mult în mediul online, activitățile mele zilnice fiind reprezentate de postările din weekend pe pagina de facebook a asociație. De asemenea, task-urile pe care le-am avut implică mult partea de scris, în special partea de text scurt pentru social media și contribuirea cu idei. În ceea ce privește activitățile care nu se desfășoară în online, am participat la Zilele Art Out unde am avut parte de workshop-uri.
2. Ce părere ai despre voluntariat? Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?
Voluntariatul pentru mine înseamnă o modalitate de dezvoltare personală. Prin voluntariat ieși foarte mult din zona ta de confort întrucât ești impulsionat să faci multe lucruri pe care nu le-ai mai făcut până atunci. Dacă ești genul de om mai timid, atunci voluntariatul va fi de mare ajutor în ce privești dezvoltarea ta în partea aceasta de comunicare. Voluntariatul te poate ajuta foarte mult să înveți lucruri noi și nu numai cele specifice domeniului în care activează asociația, dar și lucruri pe care probabil nu te așteptai să le înveți și care ți se vor părea interesante.
3. Crezi ca acesta este necesar în viața oricărui tânăr? Dacă da, de ce?
Da. După cum am spus, voluntariatul te poate ajuta foarte mult în dezvoltarea ta, și nu vizează doar partea profesională. Voluntariatul te va ajuta foarte mult să crești, mai ales dacă ești la început de drum pentru că atunci când faci voluntariat îți iei câteva mici responsabilități de care va trebui să te ocupi. Din punctul meu de vedere, voluntariatul e un spațiu mai „sigur“ de învățare pentru că ți se permite să greșești și poți în felul acesta să înveți din greșeli. De asemenea, atunci când faci voluntariat îți este mult mai ușor să găsești oportunități pentru învățare precum workshop-uri, cursuri, conferințe.
4. De ce Art out și nu altă asociație?
Cred că cel mai mult m-a atras la Art Out domeniul artistic în care activează, dar și „produsele Art Out“ precum blogul și revistele. Din punctul meu de vedere, de obicei evaluezi o asociație pentru ceea ce face precum conferințe și alte evenimente, însă dacă nu ai mai luat contact până la un moment dat cu acestea, evaluarea va fi dificilă. În cazul Art Out, evaluarea a fost mai ușor de făcut pentru că aveai ceva „palpabil“, ceva scris care rezistă mult mai mult. Un eveniment se termină și rămân poate câteva lucruri în urmă, însă cineva care nu a participat nu va putea avea o experiență directă cu acel eveniment. În schimb, în ce privește blogul și revistele, poți oricând să recitești și să îți formezi o imagine de ansamblu mult mai clară.
5. Ce îți place cel mai mult în activitatea de voluntariat din cadrul Asociației Art Out?
Ceea ce îmi place cel mai mult în activitatea mea de voluntariat din cadrul Asociației Art Out este faptul că văd rezultate concrete în urma lucrurilor pe care le-am realizat. Spre exemplu, atunci când fac postările pentru weekend în cadrul rețelelor socialea asociației știu că ce scriu va fi vizibil în social media. Postările sunt „produsele fizice“ pe care le-am realizat, sunt materializarea acțiunilor mele.
6. Care au fost dificultățile întâlnite ca voluntar?
Dificultățile pe care le-am întâlnit ca voluntar au constat în organizarea timpului. Cu toate acestea, organizarea timpului este un lucru pe care îl poți deprinde.
7. Care consideri că este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un tânăr pentru a face voluntariat?
Cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un tânăr pentru a face voluntariat este deschiderea către nou. Voluntariat te ajută să asimilezi foarte multe informații noi și ești pus în situații cu care nu ești obișnuit.
8. Ce competențe/abilități ai dobândit în urma voluntariatului ?
În urma voluntariatului mi-am dezvoltat foarte mult abilitățile de comunicare, flexibilitatea, am ieșit foarte mult din zona de confort și am început să fiu mult mai sigură referitor la competențele mele.
9. Ai recomanda altor colegi/prieteni să vină în Art Out? De ce?
Da. Consider că poți învăța lucruri diferite din fiecare departament din cadrul asociației. De asemenea, deși în cadrul asociației există departamente care se ocupă de sarcini specifice profilului acestuia, nu există o delimitare strictă care să interzică unui voluntar dintr-un departament să se implice și să dobândească abilități specifice pentru un alt departament.
10. Ce sfat ai da viitorilor voluntari ?
Să se implice în cât mai multe activități. Cu cât ai parte de mai multe experiențe diferite, cu atât ajungi să te dezvolți mai mult.
11. Ce te inspiră în viața de zi cu zi?
Cel mai mult mă inspiră oamenii apropiați sau oamenii care reușesc să atingă lucrurile pe care și le doresc. Consider că acești oameni sunt un factor motivațional foarte puternic care mă determină să continui să mă perfecționez, să perseverez, să am încredere în mine și în ceea ce fac și să evoluez ca persoană. Sunt de părere că este foarte important să te înconjori de oameni care să te inspire și să te sprijine în ceea ce faci, mai ales când ești tânăr și la început de drum.
12. Povestește-ne despre hobby-urile tale, desenul și scrisul.
Desenul și scrisul sunt pasiunile pe care le-am descoperit din timp, motiv pentru care în copilărie mi-am dorit să fiu designer și scriitoare. Cu toate acestea, am început să practic cu mai multă seriozitate aceste hobby-uri în ultimii 2-3 ani și să cercetez mai mult în mediul online. Întrucât am practicat mult mai intens în ultima perioadă scrisul și desenul, am început să avansez atât de mult încât să obțin rezultate mulțumitoare care să mă motiveze să continui perseverez. Scrisul și desenul sunt hobby-urile la care nu aș putea să renunț, nici măcar dacă aș alege să fac acest lucru deoarece nevoia de a le practica este puternică. Consider că adevăratele pasiuni sunt întipărite în ceea ce ești și de aceea reprezintă o parte din tine.
13. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
Pot spune că fiecare zi din viata mea are unicitatea ei. În fiecare zi încerc sa fac ceva care să împiedice apariția monotoniei, în special prin hobby-urile mele. De asemenea, nici programul de la facultate nu ar permite monotoniei să intre în viața mea întrucât cursurile au loc uneori în timpul zilei, iar alteori mai pe seară.
14. Ce vrei să faci după terminarea facultății? Te-ai gândit în ce domeniu ți-ar plăcea să lucrezi?
După terminarea facultății mi-aș dori să lucrez într-o agenție de publicitate în departamentul de creație.
Interviu realizat de: Loredana Nicoleta Banu
Sursa foto: Adela Roșu