FBI l-a spionat pe Gabriel Garcia Marquez vreme de 24 de ani, informează Washington Post

Potrivit dosarului declasificat de către biroul federal şi publicat de Washington Post, FBI l-a spionat pe scriitorul columbian timp de 24 de ani, inclusiv în perioada în care a devenit recunoscut internaţional. Ziarul a raportat că, la cererea sa, biroul federal a desecretizat 137 de pagini de documente provenind dintr-o investigaţie efectuată vreme de mai bine de două decenii, din care reiese că autorul a fost spionat începând cu 1961. La vremea respectivă, Garcia Marquez lucra ca jurnalist pentru agenţia de presă cubaneză Prensa Latina, şi, de-a lungul timpului, a devenit prieten apropiat al liderului cubanez Fidel Castro.

image023

Potrivit celor de la Washington Post, motivul pentru care biroul îl spiona nu este limpede. Documentele declasificate nu conţin vreun indiciu care ar putea clarifica de ce, în mod discret, a fost deschis acest dosar cu numele scriitorului laureat al premiului Nobel. Cu toate acestea, FBI mai păstrează încă 133 de pagini de documente pe care nu intenţionează să le facă publice.

[…]

Rodrigo, fiul autorului, care trăieşte în Los Angeles şi este acum producător de film, a declarat pentru Washington Post că nimeni din familie nu ştie de ce tatăl lui ar fi putut reprezenta un interes pentru FBI, dar că existenţa dosarului nu îl surprinde. Garcia Marquez a murit anul trecut, pe 17 aprilie, în locuinţa sa din Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani.

Sursa articolului : EFE Spania, http://goo.gl/B5djwC

Elisa Maxim

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »