Experienta Untold festival la Cluj-Napoca

Armin van Buuren

Untold Festival la Cluj-Napoca

Mi-am dorit foarte mult să ajung la Untold Festival în Cluj vara aceasta, deoarece mereu m-am simțit bine la festivalurile de la noi, cât și la multe altele internationale. Îmi voi incepe recenzia festivalului cu o impresie generală asupra Clujului. Este pentru prima oară când vizitez acest oras. Fiind vară și caniculă în București, abia așteptam să ajung la răcoarea de acolo, unde vremea este foarte plăcută – nici prea cald, nici prea frig. Este o plăcere să te plimbi prin grădina botanică sau să bei o bere seara în centrul istoric. Oamenii imi par mai liniștiți, mai relaxați, foarte amabili, ospitalieri; este un oraș curat, plin de oameni fericiți și bine dispuși. Mi se pare că aici lumea nu se enervează prea usor și vocile au o tonalitate plăcută.

Pre-festival: deoarece știam cât de mult se va aglomera la schimbarea biletelor în brățări, în ziua 1, am preferat să ajungem în punctul de schimb cu o zi înainte de începerea festivalului. Am ajuns pe la ora 5 după amiază, însă coada era atât de extinsă încât părea ca și cum ar fi început deja să mixeze primul artist. Am stat două ore la coadă și, în final, am primit brățara Untold pe care nu aveam voie să o dăm jos pe perioada festivalului – brățări tipice abonamentelor.

Festival: Coada la schimbul biletelor pe brățări a fost mai mică decât în ziua precedentă, ceea ce m-a mirat. Am avut o primă impresie plăcută, deoarece nu mă gândeam că va fi amenajat atât de frumos: hamacuri și leagăne peste tot, stand-urile sponsorilor, diverse „jocuri” și platforme pentru a face poze. De asemenea, puteai încerca și realitatea virtuală; nu aveai cum să te plictisești.

Untold in parc la umbrelute si hamacuri
Untold in parc la umbrelute si hamacuri

Toată experiența festivalului includea și aceste obiective amenajate în tot parcul, nu numai show-urile artiștilor. Această amenajare impecabilă și plină de activități amuzante cred eu că reprezintă marea diferență dintre acest festival și cele internaționale: la Untold intrai într-o altă lume. Timp de patru zile și patru nopți Untold reprezenta un alt tărâm, unde mereu găseai ceva nou de încercat. Cuvântul cheie aici a fost experiența, nu numai muzica. Untold mi s-a părut că a reușit să învăluie muzica artiștilor într-o experiență mai vastă, care cuprindea fiecare moment petrecut pe acel tărâm, astfel încât publicul se simtea bine oricând și oricum, nevenind numai pentru a asculta muzica la arenă și a pleca imediat după. Aproape că simțeai cum intri într-o stare euforică  după festival, deoarece te-ai simțit exceptional în acea lume nouă și trebuia să iți revii în normal – încă un punct forte a fost faptul că toată zona Untold a fost deschisă zi și noapte. De exemplu, la unele festivaluri din Amsterdam sau Londra, arena și zona de festival nu sunt accesibile toată noaptea. Din multe puncte de vedere Untold mi s-a părut un festival peste nivelul așteptărilor.

În ceea ce privește organizarea, totul a decurs ca la carte, fără cozi insuportabile sau încurcături. Nici măcar la transferul banilor pe cardul Festipay sau la toalete nu mi s-au părut lungi cozile. Chiar comparam cu Wireless Festival din Londra, unde am stat și jumătate de oră la coada de la toaleta fetelor. S-au format cozi, bineînțeles, însă se mișcau repede. M-a mai impresionat varietatea și calitatea stand-urilor cu mâncare – de la cârnați, mici și papanași, la salate, noodles sau sushi. Pot spune că a fost mâncare chiar mai bună decât la multe restaurante.

Un punct interesant de menționat ar fi faptul că programul a suferit câteva mici modificări. De exemplu, Lost Frequencies a mixat în locul lui Duke Dumont care și-a anulat participarea în ultimul moment, Wu-Tang deja anulase, nemaiapărând deloc în program, iar între unii artisti s-au simțit pauze puțin cam lungi în prima zi. Din fericire, organizatorii s-au ocupat impecabil de aceste mici schimbări sau încurcături. De asemenea, Fatman Scoop a preluat rolul de „gazda” în pauzele dintre artiști.

În prima zi cei mai impresionanți mi s-au părut Dimitri Vegas & Like Mike. Chiar dacă s-au lăsat puțin așteptați, publicul a fost în extaz. Pot spune că nu am mai vazut un astfel de show la un festival românesc până acum. Aș putea compara atmosfera cu cea de la Capital FM Summertime Ball de pe stadionul Wembley din Londra, însă în următoarele zile a fost o atmosferă superioară festivalurilor din Londra. De asemenea, mi-a plăcut mingea enormă cu camera video atașată – o idee foarte creativă, ceva ce nu am mai observat la alte festivaluri.

Atmosfera Untold Ziua 1
Atmosfera Untold Ziua 1

A doua zi, deoarece Avicii venea să mixeze, mi s-a parut că publicul a fost și mai entuziasmat. Cei care vroiau să fie cât mai aproape de scena și-au ocupat locurile din timp. Am reușit sa prind un loc destul de aproape, frontal, perfect din punct de vedere al imaginii de ansamblu, deoarece stateam chiar pe platforma de la barul din centru, în față. Il vedeam pe Avicii clar și puteam dansa în voie pe toate melodiile lui. Prestația lui a fost perfectă, de la show-ul pe care l-a facut el mixând, până la extazul publicului și jocurile de lumini/aburi/artificii. Mi s-a părut cel mai asteptat artist din ziua 2. După Avicii, la arena urma Aronchupa, care și el mi-a depășit așteptările, chiar dacă microfonul lui nu a mers la un moment dat. Toate aceste detalii nu mai contau, la cât de în largul lor se simțeau toti, de la public până la artiști.

Avicii
Avicii

 

Pe zi ce trecea publicul devenea din ce în ce mai însuflețit. În a treia zi de Untold Armin van Buuren a depășit toate așteptările, deoarece a mixat mai mult de trei ore în continuu. Niciun alt DJ de la Untold nu și-a mai încântat fanii atât de tare ca Armin. Și-a dedicat cel mai mult timp pentru public, iar la sfârșit a fost copleșit de emoții la vederea entuziasmului peste măsura al mulțimii.

Cel mai asteptat DJ din a patra zi a fost David Guetta. În aceasta zi mi s-a parut că închiderea show-ului nu a fost la nivelul finalului din ziua precedentă. Artificiile au fost prezente, iar dansul și distracția oricum nu lipseau, însă David Guetta nu a ținut un speech impresionant, cum a facut Armin van Buuren.

În concluzie, atât organizarea, cât și show-urile artiștilor au reprezentat ceva unic în România, creând un festival peste nivelul celor internaționale, cu un public exaltat și impresionat de reușita organizatorilor și a artiștilor.

 

Articol si fotografii de: Bianca Drăghici

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »