Vlad Basarab prezintă Arheologia Memoriei – Cărțile Focului

P1110381 Începutul lunii noiembrie stă sub semnul artei deoarece între 5 octombrie și 31 ianuarie 2016, sibienii și nu numai, se pot bucura de expoziția Arheologia Memoriei – Cărțile Focului a artistului Vlad Basarab, expusă în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal la Galeria de Artă Contemporană. Începând cu octombrie 2016, expoziția va putea fi văzută la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia. P1110379 Arta cere sacrificiu și nu, nu este un clișeu expirat. Artistul Vlad Basarab reușește ca prin ore, zile, săptămâni de lucru asiduu cu lutul să creeze adevărate monumente ale memoriei, reprezentative pentru originea, identitatea și parcursul societății sub imperativul elementului temporal. Pe fondul contextului istoric ce a marcat secolul XX prin sistemele ideologice totalitare, demersul artistului trebuie văzut ca o nevoie de salvare, de recuperare a trecutului printr-o arheologie a memoriei. P1110383 Lutul este conținut și lutul ne conține. Acest joc de cuvinte, deloc întâmplător, este definitoriu artei și filosofiei artistului care îl modelează, îl actualizează pentru ca în final să-l supună acțiunii distructive a apei, într-un proces conștient, asumat și ireversibil de însușire a problematicii expuse. Acest proces a constituit conceptul expozițiilor și prezentărilor de la Pittsburgh Center for the Arts și Institutul Cultural Român de la New York de anul acesta. P1110391 În luna septembrie am publicat un interviu cu Vlad Basarab care poate fi citit integral aici.
O cititoare a comentat pe blog:

Ileana Drăguțan: „Pe Vlad Basarab l-am văzut crescând, la propriu și la figurat, de mulți ani. În acest timp a evoluat de la un ceramist mai mult sau mai puțin tradițional, influențat de arta populară românească și a altor neamuri, la un original reprezentant al noilor tendințe și tehnici asistate de computer și mijloace avansate media. Cu toate acestea, lutul a rămas o constantă în opera sa. Lutul cere muncă grea, dar el este pământul care ne susține și ne modelează destinul. Nu întâmplător deci, Vlad Basarab este profund român, cu rădăcini adânci aici – ale sale și ale familiei, cu tradiții intelectuale și artistice. Vlad Basarab este un adevărat creator, un artist multivalent înzestrat ce nu a încetat niciodată să se preocupe de cunoașterea moștenirii poporului nostru și de devenirea culturală a societății românești pentru care luptă prin arta sa.”

În cadrul expoziției vor avea loc următoarele prelegeri: astăzi, 6 noiembrie, la Librăria Habitus din Sibiu (Piața Mică, nr. 4): – ora 17:00, Vlad Basarab: Artist talk – Cartea ca simbol al memoriei colective; – ora 18:00 și Tudor Mircea, director de imagine: De la time-lapse la timp real în cinematografie.

Vă adresăm o călduroasă invitație la această expoziție unică în România și vă așteptăm cu impresii în comentarii !

Credit foto: Madalina Panduru, imagini de la vernisajul expoziției din 5 noiembrie.

Madalina Panduru, studentă în anul III la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Specializarea Engleză – Franceză

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »