De vorbă cu patru străini: despre români şi România

A trăi în banalitatea cotidiană, a vedea chipuri şi locuri asemănătare, a face activităţi repetitive determină înrădăcinarea unei mentalităţi obtuze. Oamenii au nevoie în permanenţă de schimbări, pleacă dintr-un loc într-altul, îşi părăsesc uneori prietenii, familiile, ţara pentru a descoperi noi medii, noi locuri şi noi conexiuni. Cum este privită România de către români şi ce părere au străinii despre ea? Este România văzută ca o ţară turistică sau nu doar?

4 străini proveniţi din 4 ţări, 4 culturi şi medii de viaţă diferite, uniţi prin curiozitatea de a afla mai multe despre o ţară ex-comunistă, actualemente membră a Uniunii Europene.

Veţi descoperi mai jos câteva dintre opiniile celor care au ales România dintre alte ţări europene.

Intervievaţi :

Ewout, 33 years, profesor/ helpdesk support, ţara de provenienţă: Olanda

Marcin, 27 ani, angajat al unei multinaţionale, ţara de provenienţă: Polonia

José, 32 ani, team leader, ţara de provenienţă: Portugalia

Ridwan, 27 ani, accounting officer, ţara de provenienţă: Republica Mauriţius

1. De cât timp locuiţi / cât timp aţi locuit în România?

Ewout: De 11 luni (Ianuarie, 2016).

Marcin: Locuiesc aici din Ianuarie 2016

marcin

José: Locuiesc de aproape 3 ani

Jose

Ridwan: Am stat 9 luni.

2.  Care a fost prima voastră impresie despre România?

E: Peisaje frumoase, oameni prietenoşi, guvernare proastă.

M: Prima mea impresie nu a fost una foarte bună. Mi-aduc aminte momentul când am aterizat pe aeroport, am văzut drumul către Bucureşti şi m-am întrebat ce am făcut. Mă aşteptam să fie diferit.

J: Îmi amintesc cât de frig era când am venit. Un alt lucru este legat de limba română, era destul de greu să comunici în limba engleză în afara companiei, dar am descoperit că avea mai multe în comun cu limba portugheză decât credeam iniţial.

R: O ţară dezvoltată şi care încă se dezvoltă. Bucureştiul este un oraş frumos, cu multe clădiri vechi, dar foarte modern.

3. Ce părere aveţi despre români?

E: În general, românii sunt foarte prietenoşi faţă de străini şi darnici. Dar, sunt foarte conservatori şi le este ruşine de ţara lor.

M: Majoritatea românilor sunt prietenoşi  şi săritori, dacă ei cunosc limba engleză.

J: Oamenii sunt amabili, când mergeam la magazin sau eram pe stradă, încercau să mă ajute, chiar dacă eu nu vorbeam limba română şi nici ei nu înţelegeau limba engleză. Românii se aseamnănă cu portughezii, le plac mesele încărcate de mâncare bună şi băutură, iar locurile de la ţară pe care le-am vizitat după câteva luni sunt asemnănătoare cu cele din Portugalia.

R: Românii sunt foarte eleganţi, bine îmbrăcaţi, ocupaţi şi cred că sunt oameni de treabă dacă nu ar fi vreo barieră lingvistică.

4. Cât de mult cunoaşteţi ţara noastră?

E: Mult: istorie, geografie, probleme sociale.

M: Nu ştiu multe despre istoria acestei ţări, am câteva idei legate de economie, dar am auzit de Transfăgărăşan de la „Top Gear”. Am vizitat câteva locuri ca: Sinaia, Braşov, Cluj, Alba-Iulia şi Vama Veche.

J: Am citit câteva articole, am urmărit documentare istorice şi astfel am aflat despre daci, Ceauşescu, despre problema cu maghiarii.

R: Am locuit în Bucureşti, în Piaţa Unirii şi am explorat mult acest oraş, am văzut viaţa de noapte, dar am vizitat şi alte locuri ca: Sighişoara, Constanţa, Sinaia, Braşov. Mi-au plăcut foarte mult.

5. E ceva care v-a şocat aici?

E: Cel mai mare şoc pe l-am avut a fost legat de sistemul de sănătate: finanţările, starea spitalelor, personalul prost plătit.

M: Am fost şocat de traficul bucureştean şi de abilităţile de şofat ale conducătorilor auto. Un alt lucru care m-a uimit a fost numărul mare al câinilor morţi de pe şosele, nu am mai văzut niciodată aşa ceva şi, bineînţeles, numărul mare al  rromilor.

J: Evenimentul de la Colectiv. A fost un exemplu ce a urmat după, oamenii s-au adunat să protesteze împotriva sistemului.

R: Nu m-a şocat nimic în momentul în care am ajuns, dimpotrivă, m-am adaptat la stilul de viaţă de aici în mai puţin de o săptămână

6.  Puteţi să-mi spuneţi trei lucruri care vă plac şi trei lucruri care nu vă plac în România?

E: Îmi plac fructele proaspete de sezon în perioada verii, plaja şi munţii. Nu-mi plac: sistemul de sănătate, diferenţa mare a veniturilor şi corupţia.

M: Îmi plac peisajele din România. Mă simt comfortabil şi am sentimentul de siguranţă pentru că oamenii sunt prietenoşi.  Îmi mai place faptul că este uşor să comunici cu oamenii, doar că trebuie să începi tu să vorbeşti cu ei. Ceea ce nu-mi place: cerşetorii şi străzile insalubre, maşinile parcate neregulamentar pe trotuare şi comportamentul călătorilor în tramvaie care stau îngramădiţi la uşi , chiar dacă nu coboară în staţie.

J: Ce mă atrag: locuri multe locuri de distracţie, parcurile, oamenii. Nu-mi plac: numărul mare de cerşetori, infrastructura şi mentalitatea (dacă cineva le spune să facă un lucru, majoritatea execută, chiar dacă poate fi împotriva voinţei lor).

R: În primul rând, după muncă aveam timp suficient să merg la cumpărături în mall-uri deoarece erau deschise până la orele 22.00. În al doilea rând, mă simţeam în siguranţă în oraş, mă simţeam să merg liber liber, la orice oră. În al treilea rând, este foarte interesant să vii România pentru că sunt multe locuri de vizitat.

7. Aţi recomanda România prietenilor voştri?

E: Da, aş recomanda România ca destinaţie turistică, dar nu pentru a locui.

M: Este o ţară minunată de vizitat, în special partea Transilvaniei, castelele, Transalpina sau Transfăgărăşanul. Câţiva dintre prietenii mei au fost aici şi opiniile sunt foarte diferite. Aceia care au stat doar în Bucureşti au fost foarte dezamăgiţi, dar aceia care au văzut şi alte locuri şi-au schimbat complet parerea despre România.

J: Da, le-aş recomanda să meargă la ţară, la mare, la munte. Dacă e vorba de muncă, de asemenea le-aş recomanda să vină aici, în funcţie de condiţiile lor din ţară, nivelul de trai e mai ieftin decât în Portugalia.

R: Da, o recomand cu mare plăcere prietenilor pentru că sunt aproape sigur de faptul că nu vor fi dezamăgiţi şi vor putea de asemenea să descopere munţii şi pădurile pline de vegetaţie.

Mulţi români aleg să plece, îşi fac aşteptări în alte ţări pentru că aici nu obţin schimbările de care au nevoie: politice, economice, sociale, personale. Unii reuşesc şi se mândresc, alţii pretind că au succes, iar alţii se întorc sau nu pleacă deloc. Evadarea dintr-un loc în altul este o experienţă, poate fi începutul unei evoluţii.

Poporul român este sensibil la laude şi critici, dar sceptic în privinţa acţiunii spre schimbare. Poate că a venit momentul să acţionăm şi să ne lăudăm mai mult, nu doar să aşteptăm să fim lăudaţi şi să credem într-o schimbare.

Articol scris de Elena Niscoveanu

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »