TOP 5 NOMINALIZĂRI LA OSCAR

TOP 5 NOMINALIZĂRI LA OSCAR 

Un articol de Dana Elena Turmacu

După cum știți, de curând au avut loc mult așteptatele nominalizări la premiile Oscar. La categoria “cel mai bun film”, opt filme au reușit să impresioneze cel mai mult criticii anul acesta: Roma, The favourite, Vice, Black Panther, BlacKkKlansman, Green Book, A Star is Born, și Bohemian Rhapsody. Cunoscute sau mai puțin cunoscute, filmele au reușit să ajungă și la inimile publicului din întreaga lume. Printre favorite se numără Bohemian Rhapsody și Green Book.

Un lucru e cert, părerile în legătură cu aceste alegeri sunt foarte împărțite. Cum ar putea să nu fie? Avem de toate: musical, dramă, tragedie, science-fiction, acțiune, istorie. Însă, diversificarea își are rostul ei, fie că sunteți fani Marvel (“Black Panther”) sau fani ai dramelor (“The favourite”), sunt sigura că fiecăruia/ fiecăreia dintre voi o să-i atragă atenția măcar unul dintre cele 8 filme enumerate mai sus.

Recunosc că nici pe mine nu m-au uimit unele dintre ele, de aceea am selectat cinci nominalizări ale acestui an. Acestea reușesc să surprindă cel mai bine experiența cinematografică a anului 2018 și, după părerea mea, au cele mai mari șanse să câștige marele premiu.

5) THE FAVOURITE

 

Regie:  Yorgos Lanthimos

Scenariu:  Deborah Davis, Tony McNamara

Actori: Emma Stone, Olivia Colman, Rachel Weisz

Nota pe IMDB: 7.9

Primul din coadă este “The Favourite”, un film pe care probabil nu l-aș fi văzut dacă nu ar fi fost nominalizat. Ceea ce plasează pelicula în acest clasament este talentul actoricesc al celor trei protagoniste pe care le puteți vedea și mai sus.

La bază un film biografic de inspirație istorică, The Favourite te întoarce în timp, până la începutul secolului al 18-lea, în toiul războaielor dintre Anglia și Franța. Deși are tentă istorică, filmul se concentrează în special pe viața socială a reginei Anne, mai mult decât pe cea politică.

Acțiunea este destul de complexă și rapidă, alcătuind o serie de secvențe dramatice cu un impact emoțional puternic. Emma Stone interpretează rolul unei fete umile, Abigail, ce își dorește un loc printre servitoarele din castelul controlat de regină și de prietena ei, Sarah. Pe parcursul filmului Abigail se dovedește a fi o companie plăcută, dar și un ajutor pentru aceasta. Odată aflată în grațiile reginei, Abigail se folosește de această poziție pentru a prelua controlul deciziilor de la castel prin diferite metode..mai neconvenționale, aș putea spune.

Este un film care cred că o să vă surprindă puțin, deoarece iese din tiparele obișnuite ale filmelor de la Hollywood cu care ne-am familiarizat de-a lungul anilor. Toată acțiunea filmului se desfășoară într-un singur loc, iar spre deosebire de majoritatea filmelor nominalizate, The Favourite stârnește mai degrabă controverse, decât emoții.

Puteți viziona trailerul filmului aici.

4)BLACK PANTHER

Regie:Ryan Coogler

Scenariu: Ryan Coogler, Joe Robert Cole

Actori:Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o

Nota pe IMDB: 7,4.

 

Un film Marvel la categoria de “cel mai bun film” nu este ceva ce vezi în fiecare zi. Iată că “Black Panther” a reușit să bifeze nu mai puțin de 7 nominalizări anul acesta.

“Black Panther” este al 18-lea film din franciza și îl prezintă pe eroul Pantera Neagra, pe numele său adevărat T’Challa, ca rege al unei țări ficționale numite Wakanda. Scopul lui este să-și protejeze țara și poporul de cei care încearcă să-i obțină tronul. Datorită tehnologiei avansate de pe Wakanda, această porțiune a Africii se află în pericol, iar “Black Panther” este singurul care o poate salva.

“Black Panther” nu este cel mai de succes film realizat de cei de la Marvel, însă se diferențiază de restul prin dezbaterea problemelor sociale precum rasismul și discriminarea. Un lucru rar întâlnit în filmele cu super eroi. Bineînțeles, filmului nu îi lipsesc nici caracteristicile obișnuite, este captivant, ușor de urmărit, are scene amuzante, dar și dramatice.

Majoritatea criticilor sunt de aceeași părere, susținând că “Black Panther” este unul dintre cele mai realiste producții Marvel de până acum. Dacă sunteți fani science-fiction cu siguranță nu trebuie să-l ratați.  

Universul Marvel este alcătuit la momentul actual din 20 de filme, încă 3 urmând să fie lansate în 2019 (“Captain Marvel”, “Avangers:Endgame”, “Spider-man: Far from home”)

Iată ordinea cronologica a francizei:

    1. Captain America: The First Avenger
    2. Iron Man
    3. Iron Man 2
    4. The Incredible Hulk (could skip)
    5. Thor
    6. The Avengers
    7. Iron Man 3
    8. Thor: The Dark World
    9. Captain America: The Winter Soldier
    10. Guardians of the Galaxy
    11. Guardians of the Galaxy Vol. 2
    12. Avengers: Age of Ultron
    13. Ant-Man
    14. Doctor Strange
    15. Captain America: Civil War
    16. Spider-Man: Homecoming
    17. Thor: Ragnarok

 

  • Black Panther

 

  1. Avengers: Infinity War
  2. Ant-Man and the Wasp

Puteți viziona trailerul filmului aici.

 

3)GREEN BOOK

Regie:Peter Farrelly

Scenariu: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie

Actori:Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Nota pe IMDB: 8.3

Știți cum este să vă uitați la un film și apoi toată ziua să vă gândiți și să vorbiți doar despre asta? Așa am pățit eu cu “Green Book”. Nici nu știu ce m-a impresionat cel mai mult, actorii, mesajul, replicile. Cu siguranță este un film care te poartă prin foarte multe stări și care totodată transmite emoții puternice.

Filmul tratează problema rasismului printr-o simplă prietenie dintre Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) și pianistul Don Shirley (Mahershala Ali). Doi oameni din două lumi complet diferite, aduși împreună. Tony avea nevoie de un nou loc de muncă pentru a-și întreține soția și cei doi copii, iar Don Shirley avea nevoie de un șofer pentru turneul său din sudul Africii.

Drumul lor începe cu un ghid de călătorii primit de Tony pentru siguranța muzicianului, “The Negro Motorist Green Book” și se încheie într-o prietenie frumoasă, lipsită de prejudecățile societății de secol XX  (acțiunea se petrece în anul 1960).

Povestea filmului este bazată pe o prietenie reală, plină de aventuri și povești memorabile.

Puteți viziona trailerul filmului aici.

 

2)A STAR IS BORN

Regie:Bradley Cooper

Scenariu: Eric Roth , Bradley Cooper

Actori: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott

Nota pe IMDB: 7.9

Dintre toate filmele nominalizate la Oscar “A star is born” mi se pare cel mai sentimental, ceea ce înseamnă că impactul asupra publicului a fost unul de succes. Bradley Cooper merită aplauze pentru implicarea sa ca regizor, scenarist și actor al acestui proiect, iar Lady Gaga a intrat foarte bine în pielea personajului și ne-a încântat cu toate melodiile interpretate pe durata filmului.

“A star is born” este un musical refăcut după filmul eponim din anul 1937. Pelicula și-a câștigat popularitatea datorită poveștii de dragoste dintre Ally și Jack, dar și datorită melodiei “Shallow” de Lady Gaga. Povestea celor două personaje este un tragică, dar emoționantă. Jack era deja un cântăreț faimos când o întâlnește pe Ally și descoperă talentul ei muzical. Acesta îi oferă încrederea necesară pentru a urca pe scenă și șansa de a se aventura împreună în lumea muzicii.

Precum “Bohemian Rhapsody” și acest film este ca un spectacol la care merită să-ți cumperi bilet în primele rânduri. Emoția filmului este incredibilă.

Puteți viziona trailerul aici.

 

1)BOHEMIAN RHAPSODY

Regie:Bryan Singer

Scenariu: Anthony McCarten, Peter Morgan

Actori:Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee

Nota pe IMDB: 8.2

Am ajuns și la numărul 1 pe lista mea, “Bohemian Rhapsody” care, după cum vă puteți da seama și după nume, este un film biografic al solistului din trupa britanica “Queen”.

Pelicula urmărește în special viața lui Freddie Mercury de la intrarea sa în trupă. Întregul film este o colecție de melodii faimoase și un prilej de comemorare a uneia dintre cele mai populare trupe de rock de la sfârșitul secolului al 20-lea.

Lăsând la o parte regia și jocul actoricesc, pe care Rami Malek reușește să-l aducă la un alt nivel prin pasiunea investită în acest rol, povestea în sine merită un premiu Oscar. Se poate vedea cu ochiul liber cât efort a fost depus în realizarea acestui personaj. Actorul a fost el însuși nominalizat la categoria “Best Actor”.

Puteți viziona trailerul aici.

 

Așadar, acesta este topul celor cinci filme pe care le consider eu cele mai vrednice de marele premiu. Toate voturile mele merg totuși către “Bohemian Rhapsody”. Ale tale?

Câștigătorul va fi ales pe data de 24 februarie la Teatrul Dobly, Hollywood.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »