5 cărți care mi-au schimbat viața

5 cărți care mi-au schimbat viața

Un articol de Iulia-Ioana Radu

 

Cum playlistul unui om dictează anumite certitudini despre acesta, cred că și lista cărților care l-au mișcat influențează (dacă nu denotă) o mare parte din personalitatea sa. Cărțile alese de mine – mai mult sau mai puțin, au un mesaj clar, comun; unul despre a fi tot ce este în tine, boem, frumos, fericit, sau vulgar, trist, nepotrivit dar firesc, extrem de firesc. Și despre alegeri. Despre oameni care nu se schimbă, dar (poate) fac alte alegeri. Despre a te cunoaște și a te iubi, a te îmbrățișa exact așa cum ești.

  1. „alter, ego” – Ana Mănescu

 

Îmi amintesc că am pus mâna pe carte acum 5 ani – și a fost dragoste la prima citire. Și a doua. Și a treia. Totul se derulează prin filtrul Sonnjei – povești, personaje, emoții. Aici am întâlnit pentru prima oară conceptul de artă de a fi – și a rămas cu mine; parte din mine și poate un prea important principiu după care mă ghidez. Are pasaje atât de introspective încât e imposibil să nu empatizezi, să nu te regăsești.

2. „Autoportret într-o oglindă spartă” – Octavian Paler

 

„Caracterul omului îi dictează destinul.” – cuvintele astea sintetizează perfect cartea. Paler ne poartă prin copilăria lui în Lisa, prin iubirea față de literatură, prin singurătatea lui, prin liceu. Cumva, anchetează și pune la îndoială destinul și viața – explicându-și alegerile și situațiile în care s-a regăsit. De la rădăcini, de la magia Lisei, până când a ajuns să cocheteze cu moliile, cu bătrânețea. Și ce este mai sublim și mai frumos decât viața omului, în forma ei pură și simplă? Mesajul este unul puternic: unicitatea unui om (și limitările proprii).

 3. „Tropicul Capricornului” – Henry Miller

 

Tropicul îmi amintește foarte mult de „Greața” lui Sartre. Deși Tropicul este mult mai ușor de citit. Mea culpa, poate m-a intrigat mai mult „capricornul” din Miller – care a rezonat incredibil cu capricornul din mine. Cartea te poartă în cotloanele minții lui Miller și nu ai cum să nu-i dai dreptate – că singura aventură care merită este cea a eului (după cum crede și Jung). Adevăratele lupte se poartă în noi, cum evenimentele pe care le considerăm importante sunt așa deoarece noi le dăm însemnătate; un spectru complet de trăiri și emoții, de la iubire la ignoranță, de la mizantropie la frumusețea vieții – toate însumând firescul.

4. „Don Quijote” – Miguel de Cervantes

 

Don Quijote e un clasic, o emblemă a tuturor celor care își urmăresc idealurile, indiferent de aparențe și păreri, indiferent dacă totul pare pur și simplu o scurtă nebunie. Am stăruit puțin înainte să îl adaug aici – în fond, toată lumea știe cine e Don Quijote. O să îl citez pe Paler: „O viață trăită în eșec nu e un eșec” – cred că este foarte important să înțelegem că, atât timp cât am luptat pentru ceea ce ne-am dorit și am fost sinceri față de noi înșine,viața noastră nu însumează un eșec. Simpla luptă este un act de rebeliune; de demnitate.

5. „Iubirea e un câine venit din iad” – Charles Bukowski

Sau despre cum e să iubești în singurătate. Despre cum este să observi lumea înconjurătoare și să te cuprindă o incredibilă singurătate. Mesajul autorului este clar: oamenii ar trebui să fie terifiați de lucruri mai importante, ar trebui să se iubească, ar trebui să fie buni unii cu alții. Dar nu sunt. Și nu asta e tragedia? Că nu știm cum să ne trăim viețile – că nu ne trăim viețile, nu pe deplin.

Nu a fost ușor să aleg cărțile – cu atât mai puțin să încerc să vorbesc despre ele. Un lucru este, totuși, sigur: le port cu mine și dictează o mare parte din sacralitățile mele, din ”regulile” mele. Și cred că același lucru îl pot spune și ceilalți oamenilor despre al lor „Top 5 cărți care mi-au schimbat perspectiva”. Până la urmă, asta este magia cititului, pe lângă faptul că ai șansa să trăiești în mai multe lumi, pe lângă faptul că te poți transpune și poți trăi aventuri, până la urmă, ele fac parte din tine. Le rezervi un loc special, pe o perioadă nedelimitată de timp și le porți cu tine.

 

Care sunt top 5 cărți care ți-au schimbat perspectiva? Scrie-ne pe adresa: asociatie@artout.ro

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »