Vernisajul expoziției „Timp și memorie” de Letiția Oprișan și Nicolae Răzvan Mincu
Pictura Letiției Oprișan și sculptura lui Răzvan Mincu se completează fericit prin participarea activă la misterul și bucuriile, uneori tragice, ale existenței, și fuzionează armonios într-o reacție confesivă, generatoare de energie și, nu în ultimul rând, de har. Arta celor doi creatori are un mod elegant de a intra în rezonanță cu universul de semnificații, în demersul de a realiza un sens existențial particular. Acest sens se conjugă prin memorie, care este creuzetul de emoții și semnificații al omului contemporan, în căutarea sa de a-și remodela și asuma reperele.
Letiția Oprișan îmbină virtuozitatea gestului pictural îndelung exersat cu o subtilă acuitate în simțul culorii, și supune materia fluidă în compoziții cromatice pure, printr-o rețea pictografică dinamică, rafinată de frământări profunde, transfigurate spiritual. Elementele figurative sunt doar iluzii, centrul de interes al picturilor fiind susținut de o descărcare de tensiuni cromatice, purtătoare de energii vitale.
Nicolae Răzvan Mincu este un simbolist abstract, apt de a esențializa la maxim volumul, după principiile și în numele unei expresivități arhetipale, transcendente. Folosind cu precădere ordinea, dar și seducția geometriei, a unei geometrii puse încă din antichitate să sublinieze frumusețea cosmosului și a ideilor, dar și armonia lor funciară, artistul încarcă lucrările sale cu valori spirituale, simbolismul lor sobru căutând să confere o nouă strălucire unor sensuri străvechi. Creațiile sale se disting printr-un dinamism molcom, aproape static, subliminal, dar nu mai puțin fascinant.
Mistica și simetria luminii celor doi artiști creează o strălucire și o profunzime care dematerializează înnobilând, într-o atmosferă propice unei contemplări benefice, purificatoare. Această latură „terapeutică” a lucrărilor este cu atât mai meritorie, cu cât dimensiunea arhetipală se opune curentului social în care trăim azi, agitat, depersonalizant și uniformizator.
Letiția Oprișan (www.letitiaoprisan.ro) este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale a Artiștilor Profesioniști. Are în palmares 43 expoziții personale și peste 200 expoziții de grup, Saloane naționale și internaționale, desfășurate în țară și străinătate. Deține patru premii de pictură și este desemnată Cetățean de Onoare al Județului Bacău. Este menționată în peste zece dicționare și enciclopedii de specialitate.
Nicolae Răzvan Mincu (www.mincu.cbi.ro)este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și a realizat 32 sculpturi monumentale în China, Franța, Italia, Turcia, Coreea, Olanda, Elveția, Taiwan, Bulgaria și Danemarca, dintre care 4 în România, fiind și câștigătorul a unor premii internaționale de excelență în sculptură. Activitatea sa include 11 expoziții personale în țară, 5 în străinătate, 10 expoziții de grup în străinătate, precum și 25 expoziții de grup în țară.
Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei, întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15 și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria va găzdui expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.
Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, Art Out, Artindex, ArtWe, Ceașca de Cultură, docuArt, exclusivNEWS, gratuitor, Igloo, Modernism, Orasulm.eu, Revista Bulevard, SENSO TV, TV CITY, Vernisaje.ro, VIP – Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro.
Organizator: Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București
Artiști: Letiția Oprișan și Nicolae Răzvan Mincu
Titlul expoziției: Timp și memorie
Vernisaj: miercuri, 5 noiembrie 2014, între orele 18 – 22
Durata expoziției: miercuri, 5 noiembrie – vineri, 28 noiembrie 2014
Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică
Website: http://signum.ase.ro
Telefon: 0723 152 762