Tarja Turunen la București și Timișoara

Noul an a avut semne bune cu două concerte Tarja Turunen, unul la București la Sala Palatului și unul la Timișoara la Filarmonica Banatului, ambele organizate de Phoenix Entertainment. Este o mare pierdere faptul că nu avem săli adecvate pentru concerte, preferabil unele unde să nu se stea jos, sau să nu se stea jos în totalitate.

În deschidere au fost Anvision și Devilfire la Timișoara și doar Devilfire în București. Suprinzător de bune pentru formațiile din deschiderea Tarjei, care nu are mereu cele mai inspirate alegeri. Solistul Devilfire are o voce bună, formația e plină de energie. Dar cumva sunt un pic prea inspirați din marile formații rock ale anilor ’80.

Tarja!! Mult-așteptata. Mult-iubita. Unica. Tarja!  Tarja este de departe cea mai buna vocalistă din genul ei si o stie. Chiar dacă instrumentalul ei este destul de simplist, vocea ei te impresioneaza și te transpune. Se vede o evoluție de la album la album, simțind diferența și în reinterptetarea melodiilor vechi. Melodie după melodie ești uimit de abilitățile ei vocale.

Image may contain: 1 person

Setlistul a fost un pic prea atmosferic, cu multe melodii noi și lente. Am avut și o intervenție acustică cu Until Silence/Mystic Voyage/ House of Wax / I walk alone. Momentul de cel mai mare succes a fost medley-ul Nightwish (The Riddler /Ever Dream/ Tutankhamen/ Slaying the Dreamer). La bis s-a rdicat toata sala in picioare pentru Innocence, Die Alive si Until My Last Breath. După părerea mea nu au fost cele mai indicate melodii pentru bis, dar contează atmosfera publicului care poate în sfârșit să simtă concertul, să se miște, să danseze, să dea din cap. Cu adevărat un moment special la Timișoara să vezi o sală plină cu aplauze la scenă deschisă. Un public absolut încântat de Tarja, cu multă iubire și apreciere. Și la București bis-ul a ridicat sala în picioare, cu un impuls de energie.

Image may contain: one or more people, people standing and closeup

Stând jos și cu un astfel de setlist, ne-am simtit la un recital clasic un pic mai ritmat. Un recital de o calitate vocala extraordinară. Dar nu un concert metal. Publicul era în medie la peste 35 de ani, în Timișoara și mai și decât în București. Pentru mulți dintre ei Tarja este probabil cel ai „heavy” lucru pe care îl ascultă. Sunt puțini „rocker-ii” pe care îi vezi chiar și la alte formații cu un sunet asemănător ei.

Tarja impresionează vocal și prin deschiderea ei către public, mereu zâmbind și trăind evenimentul. A învățat să se joace și cu luminile, pentru un show special, dar care să nu fie inundat de culoare. Chiar dacă poate nu este cel mai antrenant show, are acel „ceva”, care te face să zici, da, e Tarja!! Cel mai bine am putut surprinde în cuvinte că „you feel you are in the presence of greatness” (simți că ești în prezența a ceva măreț). Fanii Tarja sunt printre cei mai loiali și dedicați, și vor reveni an după an la concertele ei.

Tragand linie, ne bucuram sa o vedem din nou pe Tarja si multumim Phoenix Entertainment ca o aduc an dupa an. E un lucru mare ca a ajuns si la Timisoara, chiar cu un show sold out.

Image may contain: 1 person, standing

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »