« Spectacolul naște ceea ce scena zilnic ascunde »

httpwww.tnrs.rospectacolenoaptea-bufonilorSursa foto: http://www.tnrs.ro/focus/ilie-gheorghe-si-marian-ralea-revin-in-noaptea-bufonilor-pe-15httpwww.tnrs.rospectacolenoaptea-bufonilor-octombrie-la-tnrs

Spectacolul „Noaptea Bufonilor” s-a jucat la cererea publicului la Teatrul Național « Radu Stanca » din Sibiu în compania actorilor de excepție Ilie Gheorghe și Marian Râlea, avându-l ca regizor pe Alexa Visarion.

Scenariul se constituie dintr-un dialog între Actor (Ilie Gheorghe) și sufleor (Marian Râlea) ce reconstituie marile texte dramatice. Pornind de la piesa « Cântecul Lebedei », despre care Cehov spunea că este « cea mai mică dramă din lume » și textele lui Shakespeare, scenariul îi aduce laolaltă pe acești doi dramaturgi ai umanității recunoscuți pentru viziunile lor asupra existenței tragi-comice a vieții.

dsc_0103

 

Regizorul Alexa Visarion

Sursa foto: http://salonic.mae.ro/gallery/834

Într-un cadru minimal din punct de vedere scenic, însă cu o forță sugestivă extraordinară pentru viața actorului care își dedică întreaga existență publicului, piesa reușește să spargă bariera dintre actori și spectatori, surprinzând prin apropierea și empatia care se crează. Efectele speciale reușesc să mențină atmosfera de incertitudine, de rememorare, de regret.
Întotdeauna ascuns de privirile publicului, sufleorul iese din conul său de umbră pentru a se înfățișa publicului și, deși pare că încearcă să-l convingă pe Actor că a venit timpul să se retragă în spatele cortinei vieții,  nici el nu are puterea să accepte acest fapt.

Discursul l-am perceput ca pe unul sincer, ce dorește să transmită zbuciumul genuin al actorului, cu care publicul se acompaniază numai în momentele favorabile și al căror contact încetează la căderea cortinei. Regretele privitoare la trecerea tinereții, refuzul din partea iubitei alternează cu stări contradictorii, violente și tăceri.

noaptea-bufonilor-1

 

Sursa foto: http://www.tnrs.ro/focus/ilie-gheorghe-si-marian-ralea-revin-in-noaptea-bufonilor-pe-15httpwww.tnrs.rospectacolenoaptea-bufonilor-octombrie-la-tnrs

Ilie Gheorghe afirmă despre spectacol :„Am jucat multe roluri în cariera mea, roluri importante, în spectacole semnate de mari regizori. A fost un privilegiu pe care l-am primit, ca odată cu cei 9 ani de „Faust“ la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu, să pot juca într-un spectacol al lui Alexa Visarion. […] În spectacol se naște ceea ce zilnic scena ascunde. Mă bucură această întâlnire cu Alexa Visarion. Ne sunt atât de rare bucuriile, astăzi, încât, atunci când ne este dat să trăim asemenea stări, nu ezităm să le numim revelații.“

Sursa: http://www.tnrs.ro/focus/ilie-gheorghe-si-marian-ralea-revin-in-noaptea-bufonilor-pe-15-octombrie-la-tnrs

Bătrânețea și Tinerețea intră într-un joc scenic, realizat de coregrafa Adrian Bârză, însă nu reușesc să ia contact una cu cealaltă, par să nu poată coexista. Aceste momente sunt pline de grație și expresivitate, cumva un joc al Binelui și al Răului ce se arată în calea Actorului.

Marian Râlea afirmă: „Fiecare deplasare avea un scop, nimic nu era întâmplător pe scenă. Minimalul decor prindea viaţă datorită adevărului pe care îl impunea conducătorul jocului. Cele două personaje se susţineau ca şi cum ar fi fost un singur trup care pulsează. Fiecare personaj era pus în situaţia de a fi centrul scenei. Sunetele amplificau stările noastre printr-o ritmicitate complexă. Gândul era exprimat corect si transmis prin cuvânt. ”

Sursa: http://www.tnrs.ro/focus/ilie-gheorghe-si-marian-ralea-revin-in-noaptea-bufonilor-pe-15-octombrie-la-tnrs

noaptea-bufonilor-2

 

Sursa foto: http://www.tnrs.ro/focus/ilie-gheorghe-si-marian-ralea-revin-in-noaptea-bufonilor-pe-15httpwww.tnrs.rospectacolenoaptea-bufonilor-octombrie-la-tnrs

“Noaptea Bufonilor” se va mai juca în data de 6 noiembrie la ora 19:00 la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Vă așteptăm pe blogul nostru cu impresii despre acest spectacol!

Madalina Panduru, studentă în anul III la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Specializarea Engleză – Franceză

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »