ROMEO ŞI JULIETA se întâlnesc din nou la MIZIL

            Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”, ediţia a VII-a, organizează festivitatea de premiere sâmbătă 25 ianuarie, ora 9:30, la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu din oraşul Mizil.

            Festivalul a debutat în anul 2007, la 100 de ani de la prima apariţie a volumului omonim scris de „mizileanul” George Ranetti.  

            La prima ediţie au participat 37 de concurenţi la ambele secţiuni iar la ediţia jubiliară, a V-a, 2011-2012, a fost atins un record de 663 de participanţi.  Anul acesta s-au înscris în concurs (perioada de înscriere : 10 octombrie – 31 decembrie 2013) 534 de concurenţi din 18 ţări.

            Denumirea festivalului provine de la satira politică „Romeo şi Julieta la Mizil” scrisă de mizileanul George Ranetti.

            La festivitatea de premiere ce va avea loc pe 25 ianuarie, vor participă ca invitaţi de onoare Daniel Cristea Enache şi Dan C. Mihăilescu, critic literar şi „Omul care-aduce cartea” de la PRO TV. Pe criticul şi scriitorul Daniel Cristea Enache, Alex Ştefănescu îl vede ca pe un posibil Eugen Lovinescu al anilor care vin.”

            Printre personalităţile care au confirmat prezenţa la Mizil, se numără: acad. Solomon Marcus, acad. Nicolae Dabija, Ecaterina Andronescu, Corneliu Leu, Ştefan Cazimir, Sorin Roşca Stănescu, George Stanca, Lucia Olaru Nenati, Efim Tarlapan, George Corbu,prof.univ.dr.ing.Corneliu Berbente s.a.

            În cadrul festivalului va avea loc şi o prezentare de modă cu influenţe etno coordonată de Nicoleta Samoilă, designer al Sysy Atelier din Piatra Neamţ.

            Printre epigramiştii ce vor fi prezenţi îi amintim pe Efim Tarlapan, Ion Diviza, Ion Cuzuioc, Gheorghe Bâlici din Chişinău, Florina Dinescu, Constantin Moldovan, Laurenţiu Ghiţă, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Petru Gârda, Dan Norea, Aurel Brumă, Val Contevici, Ica Ungureanu, Elis Râpeanu, Aurel Cehan, Ioan Toderaşcu, Laurenţiu Orăşanu.

            Despre ediţia de anul trecut, acad. Nicolae Dabija afirma că „Mizilul a fost timp de câteva zile capitala Poeziei româneşti. Nichita Stănescu spusese cu o ocazie: <<În materie de poezie România este un mare imperiu. Mizilul e o urbe care face parte din acest imperiu şi l-aş numi în context un oraş imperial>>.”

            Ecaterina Andronescu: La Mizil este o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi vreodată. Realmente ceea ce se întâmplă aici, la Mizil, este aproape un miracol. Asta pentru că se întâmplă în Liceul <<Grigore Tocilescu>> unde cei care s-au străduit au adunat aici personalităţi uriaşe în faţa cărora n-ar trebui să vorbeşti, ci să taci şi să le asculţi. Eu cred că, cu asemenea evenimente, ca acesta din acest liceu, reuşim să ne arătăm identitatea şi cred că lucrul acesta avem datoria să-l facem şi să-l multiplicăm în toate şcolile din ţară.”

 

            Festivalul Romeo şi Julieta la Mizil” este coordonat de profesorii Laurenţiu Bădicioiu, Preşedintele Fundaţiei Romeo şi Julieta la Mizil” şi Victor Minea, director al Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu”.

            Festivalul este susţinut de Fundaţia Culturală „Romeo şi Julieta la Mizil” şi se află în Calendarul Activităţilor Extracurriculare Naţionale, CAEN al Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

            Parteneri: TVR, Radio România Actualităţi, Europe Direct Mizil, Primăria Mizil, Primăria Mănăstirea Humorului, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tinerilor din Republica Moldova ş.a.

            Cei care doresc să afle mai multe despre acest festival pot accesa site-ulwww.romeojulietalamizil.ro

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »