Portretul mural al lui Steve Jobs, realizat de Banksy, pune accentul pe criza refugiaților

image004

Cele mai noi lucrări ale lui Banksy au apărut într-o tabără de refugiați din Calais, Franța. Una dintre ele îl înfățișază pe fostul director și co-fondator Apple, Steve Jobs ducând un sac peste umeri și ținând în mână calculatorul Macintosh.

Fotografii ale noilor lucrări se găsesc pe site-ul artistului. Sub fotografia cu Jobs descrierea spune: “Fiul unui imigrant din Siria.”

O a doua pictură murală, care a apărut în centrul orașului Calais, arată cum un grup de refugiați se zbate într-o barcă, încercând să atragă atenția unui iacht de lux. Imaginea este inspirată de lucrarea “Pluta Meduzei” a pictorului francez Theodore Gericault.Descrierea spune: “Nu suntem toți în aceeași barcă”.

O a treia lucrare, care a apărut pe o plajă în Calais, înfățișază silueta unui copil care se uită printr-un telescop în direcția Angliei. Un vultur este așezat pe capătul telescopului.

Alte fotografii ale lucrărilor din tabăra de refugiați arată corturi improvizate, așezate în fața unor ziduri și mesaje scrise în graffiti lângă muralele artistului printre care “Nimeni nu merită să trăiască așa” și “Poate că întreaga situație se va rezolva de la sine”.

Într-o declarație oficială lansată mass-mediei britanice, Banksy spune: “Deseori suntem lăsați să credem că fenomenul migrației consumă resursele țării, însă Steve Jobs a fost fiul unui imigrant sirian. Apple este cea mai profitabilă companie din lume, plătește taxe anuale de peste 7 miliarde de dolari (4,6 miliarde de lire) și există doar pentru că i-au permis unui tânăr din Homs să între în țară”.

Mai devreme în cursul anului, Banksy a anunțat că parcul său tematic, Dismaland, va fi transformat într-un adăpost pentru imigranții din tabăra din Calais. Tabăra este cunoscută sub numele de “Jungla” și oferă adăpost unui număr de peste 3.000 de imigranți din țări precum Sudan, Siria și Afghanistan. Conştient fiind de scopul lucrărilor, un purtător de cuvânt din Calais a declarat că muralele vor fi protejate.

Sursă: http://edition.cnn.com/2015/12/11/europe/banksy-steve-jobs-graffiti/index.html

Alexandra Şerbănescu

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »