Simona Mihalca. Despre redacţia Teen Art Out şi…nu numai –
Profil: Simona Mihalca.
Despre redacţia Teen Art Out şi…nu numai
Interviul curent face parte dintr-o campanie mai amplă de promovare a membrilor echipei Art Out (campanie inceputa in iunie 2013, care se va finaliza la finele anului), din dorinţa de a face cunoscut publicului mai multe despre ei, despre părerile şi convingerile lor, despre pasiuni şi obiective.
Simona este iniţiatoarea şi coordonatoarea Teen Art Out, este cea care îndruma întregul grup de redactori permanenţi şi colaboratori ai tinerei reviste. Este o prezenţă plăcută atât în mediul online, cât şi in cadrul unor evenimente. Se remarcă prin inventivitate şi creativitate, printr-o gândire logică, de tipul think outside the box.
S-a făcut remarcată rapid prin calitatea articolelor, editorialelor şi mai ales a interviurilor sale. Trebuie spus că întreg conceptul Teen Art Out îi aparţine. Poate cel mai interesant lucru este faptul că tematica fiecărui număr Teen e direct influenţată de compoziţii muzicale, iar aceasta a fost una din primele idei ale Simonei care au conturat conceptul Teen.
Despre viziunea sa legată de Teen Art Out şi despre pasiunile, domeniile de interes şi obiectivele de viitor vom afla din interviul de mai jos.
Laura Lucia Mihalca : Pentru început, spune-ne te rog cum ai primit propunerea de a fi redactor-şef la Teen Art Out, în condiţiile în care jurnalismul nu e în topul domeniilor tale de interes.
Simona Mihalca : A fost o propunere foarte interesantă. Eu am fost implicată în Art Out doar cât să mai dau o idee/ o parere pe aici şi pe acolo, aşa, on the sidelines. Şi apoi a venit ideea cu Teen. Eu mai văzusem publicaţii de genul acesta şi mi s-a părut o idee bună, I can do that. Şi mai ales că implică să fiu eu “şefa”, aşa că why not?
L.M.: În ianuarie 2014 se împlinesc doi ani de la lansarea publicaţiei Teen Art Out. Ce înseamnă toată această perioadă pentru tine şi cât de mult îţi foloseşte ? Ce ţi-a adus această colaborare?
S.M.: Oh, my. 2 ani? Mă simt bătrână. Am învăţat că pot să realizez ceva. Că pot să am un proiect şi să îl duc undeva. Am învăţat prin experienţa ce înseamnă jurnalism, ce înseamnă să scrii, să editezi, să faci rost de oameni, de mediatizare. Pentru mine, personal, partea cea mai frumoasă a fost prezenţa la numeroase concerte, reprezentant Art Out sau faptul că am reuşit să intervievez diverse personalităţi care sunt emblematice pentru mine (din teatru şi în special din muzică).
L.M.: Care a fost prima ta impresie despre Art Out ?
S.M.: Some art stuff… Nu serios, numele e invenţia mea, dar aşa eram cam neîncrezătoare. Revista de artă… nu avea cum să fie my field. Sigur, era interesant şi am văzut cum se dezvoltă, am mai spus şi altora despre ea, am mai dat un share acolo.
L.M.: Cum ai descrie parcursul Teen Art Out, de la primul număr şi până în prezent?
S.M.: Wow. Păi nu cred că vreau să mă uit acum să văd cum scriam în primul număr. Sunt mult mai încrezătoare în mine. Şi chiar dacă apare la o lună sau la două, ştiu că apare revista şi de fiecare dată am câte o idee nouă, mai bună, mai novatoare. Şi desigur, avem un interviu şi mai interesant. Nu ştiu ce să zic, s-a schimbat …schimbarea. Citiţi şi voi şi o să vedeţi că e chiar frumos ce găsiţi pe acolo.
L.M. : Ce personalităţi ai avut ocazia să cunoşti în calitate de redactor Teen Art Out?
S.M.: Majoritatea interviurilor au fost realizate prin comunicare pe e-mail, dar am fost la Grasu XXL în studio să îi iau interviu. Şi desigur, am fost prezentă cu acreditare de presă la diverse evenimente, unde am întâlnit alţi jurnalişti, poate mai experimentaţi, poate mai puţin. Una dintre porţile care mi-au fost deschise pe baza revistei a fost cea a Palatului Elisabeta, unde am fost la festivităţile organizate cu prilejul Zilei Regelui. Pentru mine a însemnat mult, a fost ceva special să pot să îi văd pe Rege, pe Principesa Moştenitoare, Principii Radu şi Nicolae.
L.M.: Cum ai caracteriza publicul Teen Art Out şi cum vezi dezvoltarea publicaţiei pe viitor, în următorii 1-2 ani?
S.M.: Nu sunt nici statistician, nici expert în marketing. Dar publicul este adolescent, young adult. Teen-ul ăla e cam relativ acolo. Am funcţionat foarte mult pe sharuri, dar acum avem un public stabil, atât în ţară, cât şi în străinătate. Suntem activi pe facebook şi pe tumblr. Dezvoltarea… ar fi aşa: să devenim o revistă mai mare, cu mai mulţi autori, să respectăm mai mult deadline-urile (asta aşa pentru mine *ahem*), să organizăm evenimente şi desigur să fim cunoscuţi.
L.M. : Există un articol/ interviu din Teen la care ţii cel mai mult, fie al tău, fie al altui autor?
S.M.: Desigur. Interviurile sunt cele la care ţin cel mai mult. Aş zice Tarja. Am fost la conferinţa de presă (e aşa… unul din highlighturile carierei mele de jurnalist şi fangirl), dar nu a fost interviu propriu-zis. Altfel sunt toate my babies, de la Elize Ryd, Coen Janssen, la cel din numărul următor…shh, little spoiler: it’s someone from ReVamp.
L.M. : Unde consideri că se situează revista Teen Art Out in România?
S.M.: Pe un server… Nu ştiu ce să zic. Creştem şi ne facem remarcaţi. Am auzit lume care ştia de un interviu sau de un articol, dar nu ştia că eu sunt redactorul-şef al revistei. Şi nu sunt prea multe publicaţii de genul ăsta în România şi chiar este nevoie.
L.M. : Spune-ne un cuvânt care defineşte Teen Art Out, după părerea ta.
S.M.: Eu.
L.M. : Cu cine ţi-ai dori să colaborezi la Teen?
S.M.: Să colaborez ? Mamă, mă simt ca o solistă întrebată cu cine vrea să cânte… diferenţa e că eu nu am idoli în jurnalism. Aşa că nu pot să răspund.
L.M. : Cum vezi tu promovarea culturii/ a artei în spaţii neconvenţionale în România?
S.M.: Uite, acum sunt implicată într-un proiect european din domeniul culturii (proiect internaţional)… aşa că poate fac nişte research şi îţi zic. Ce să zic? Există evenimente şi proiecte. Toată lumea ştie de Street Delivery şi a ajuns un fenomen. Şi sigur există suficiente platforme culturale şi online. Nu suficiente. Acum românul e un om comod, care stă bine pe fotoliu şi se uită la TV sau dă cu scroll-ul pe facebook şi ar fi perfect dacă s-ar asimila totul prin osmoza… şi din când în când se mai întâmplă. Cred că ei aşa gândesc: „Poate apărem şi noi pe undeva, poate apar alţii.” Toţi ăştia mici şi negri într-o zi o să te deranjeze cumva.
L.M. : Cum se încadrează Teen Art Out in paleta ta de activităţi?
S.M.: Foarte bine… băi, dar ce întrebări. Păi nu o simt, ăsta e adevărul. Îmi place ce fac. Şi poate sunt leneşă sau câteodată mă apucă un zel extraordinar. Dar o văd acolo, văd un mail, un folder în calculator, mereu ştiu că urmează ceva şi îmi trebuie ceva. O să fie bine.
L.M.: Care crezi că va fi viitorul presei româneşti?
S.M.: Acum toţi spun că presa ajunge online. Să fie aşa? Poate că da. Nu mai dă nimeni bani, ca în trecut, pe ziare, dacă nu te aştepţi să o vezi pe fata de la pagina 5 sau un articol despre ce a mai făcut vreo pseudo-celebritate. Dar e ok. Nu o să mă plâng de aşa ceva, că nu am de ce. Acum trebuie să creştem noi şi să atragem cu ceva. Şi după, poate audienţa o să îţi aducă reclama sau sponsorizări sau ceva. Cât despre viitorul profesional din jurnalismul din România… Suntem la pământ. Şi ca ştiri şi ca orice vrei tu. Dar na, nu toţi au un CNN şi un BBC. Poate vom ajunge şi noi acolo.
Leapşa cu Simona Mihalca
Ocupaţia actuală: Studentă în anul I la Facultatea de Informatică, în cadrul Universităţii Bucureşti.
Domenii de interes: informatică ( ?) şi jurnalismul, right?
Pasiuni : tumblr, tumblr all day long. Şi un serial pe monitorul celălalt.
Planuri de viitor: să văd şi eu cum e cu facultatea asta şi mai vorbim după. Staţi pe aproape şi vă zic eu ce vreau să mai fac.
O personalitate pe care ai vrut dintotdeauna să o întâlneşti (şi pe care n-ai întâlnit-o încă) : Helena Bonham Carter şi cei din Nightwish .
Dacă ar fi să fii … o personalitate din istoria civilizaţiei universale, ai fi – Elizabeth I a Angliei.
L.M. : Mult succes pe viitor si mulţumesc pentru că ai acceptat acest interviu.
Lucruri inedite despre Simona
• A învăţat să citească (scris de tipar) la 2 ani, prin lucrul său, mai bine zis, joaca la calculator.
• Când era mică, voia să devină cosmonaut. Tot în perioada copilăriei cocheta cu designul vestimentar, creând numeroase modele de rochii şi improvizând şi modelul lor din materiale existente în casă.
• A urmat, timp de 4 ani, din clasa I până în clasa a IV-a, Scoala de muzică şi arte, urmând cursuri de muzică (pian, teorie muzicală) şi de pictură şi modelaj (prof. Zamfira Galan). În acea perioadă a fost finalistă a numeroase concursuri de pictură.
• În copilărie a urmat şi cursuri de teatru-film-actorie. În acest timp a apărut în câteva emisiuni TV.
• A fost o fană înfocată a seriei Harry Potter (cărţi şi filme)
• Unul din actorii preferaţi este Johny Depp, iar printre actriţele favorite se numără Helena Bonham Carter.
• Una din formaţiile sale preferate este Nightwish, iar solista preferată este, fără îndoială, Tarja Turunen.
• Este o împătimită a serialelor.
• Cel mai mult îi plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Printre fructele preferate se numără pepenele galben.
• Dintre munte şi mare, va alege întotdeauna marea.
• Este multiplă campioană naţională la scrabble în română, participând ani de-a rândul (până în prezent) la Campionate Naţionale organizate de Federaţia Naţională de Scrabble. Acasă are o etajeră plină de cupe şi medalii obţinute de-a lungul timpului la aceste campionate.
• În ultimii ani, este o prezenţă constantă la festivalul Artmania din Sibiu.
• Informatică este una din pasiunile ei şi punctele ei forte. La 5 ani a luat contact pentru prima dată cu platforma Delphi, sub îndrumarea tatălui său. . În liceu a participat timp de trei ani la etapa naţională a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei.