Intalnire cu frumosul – prezentare Stefan Caltia

Sursa foto: https://www.facebook.com/events/624265397674823/

Intalnire cu frumosul – conferinta Stefan Caltia

Prezentare de artist – Stefan Caltia – MNAC, Bucuresti

Ieri, 6 mai 2015, la Muzeul National De Arta Contemporana al Romaniei, ne-am dat intalnire cu frumosul, cu arta, cu cuvintele sincere, ne-am imbracat in straie de artisti si am simtit. Am simtit energia din sala,am simtit oamenii, l-am simtit pe Stefan Caltia, am simtit pictura, vantul, detaliile, speranta.
La intalnire cu Stefan Caltia ai impresia ca esti printre putinii norocosi ce se afla in fata unui filosof. Nu ai cum, literalmente, sa nu ramai blocat, lipsit de cuvinte, de reactii, in fata maiestriei sale. Asta pentru ca in fata ta se afla un om pe cat de simplu, la nivel pragmatic, pe atat de complex , la nivel spiritual. Parca te afli in fata unei enciclopedii senzoriale ; mereu ai raspunsuri la sentimente.
Pentru Stefan Caltia cea mai importanta legatura cu lumea empirica o realizeaza prin comunicare, dar si prin traditie, acel ax incarnat in trupul omenirii.
Un subiect tare interesant abordat a fost legat de intalnirea dintre realism si fantastic din opera sa, unde , cu o prospetime intriganta, Caltia marturiseste : « Realismul si fantasticul ma depasesc ! » Autocaracterizandu-se, apoi, opera lui Caltia , NU ESTE ALTCEVA, DECAT REAL.
Momentul in care pot marturisi ca am empatizat cel mai mult cu acest maestru,in care am simtit ca publicul din sala, realmente a vibrat, empatizand cu cele spuse, a fost o definire a comuncarii, atat de reala, de simpla, de traditionala, insa una care nu isi gaseste pereche in niciun aforism de-al vreunui celebru ganditor. Astfel, acesta numeste comunicarea ca fiind locul dintre noi, aburul nostru interior…locul in care ne intalnim cu celalalt. Astfel, am realizat cu totii ca fiecare detaliu din creatiile lui Caltia, se naste langa un alt detaliu, fiecare persoana langa alta persoana,si ca, prin completare, cel mai vie partitie dintr-o lucrare cu mai multe personaje, o reprezinta locul dintre acestea. Cum sa nu ramai epatat in fata unei astfel de analize ?
Prin Stefan Caltea visam si cu siguranta vor visa si urmasii nostri.

Karla Stanciu

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »