Fotografia câștigatoare reprezentând ritualul powwow devine un simbol al speranței
Fotografia câștigatoare reprezentând ritualul powwow devine un simbol al speranței.
Melanie Gray a câștigat cu fotografia ei Premiul din categoria Alegerea Publicului, în cadrul unei expoziții organizate de Muzeul Canadian al Drepturilor Omului
O domișoară fotograf din Saskatchewan a câștigat un premiu oferit de Muzeul Canadian pentru Drepturile Omului pentru o fotografie a unui powwow din comunitatea sa, care, după spusele ei, arată capacitatea indigenilor de a trece peste dificultăți și speranța pentru viitor.
Fotografia sa, intitulată, Urmatoarea generație prezintă tinere fete dansând în Rama First Nation, Ontario, locul natal al lui Gray. A fost una din cele 70 de poze alese din 1000 de fotografii din toată țara să ia parte la expoziție și una din cele 4 orezentate de Muzeu la a 150-a aniversare a confedderației din 2017.
„Unul din lucrurile mele preferate la fotografie este faptul că poți spune o poveste fără a scoate niciun cuvânt.,”
a declarat Gray ântr-un articol publicat de muzeu.
Aici este Melanie Gray alături de fotografia ei . Ea spune că fotografia arată capacitatea indigenilor de a trece peste dificultăți și supraviețuirea culturilor amenințate de a fi eradicate din cauza colonizării, a școlilor rezidențiale și ale politicilor privind bunăstarea copilului. (trimisă de Melanie Grey)
Marcând 150 de ani de la stabilirea Confederației canadiene
Pentru Melanie, o femeie Ojibway, fotografia are un mesaj puternic intrucât evidențiază rezistența indigenilor.
Inainte nu aveam permisiunea să organizăm astfel de celebrări, Potlach era interzis, powwow era interzis, cultura și limba ne fuseseră luate. Așadar acest dans este atât un simbol al speranței cât și recunoașterea tradiției, recunoașterea a ceea ce s-a întâmplat.. A declarat Melanie Gray.
Aniversarea a 150 a Confederației Canadiene nu a fost doar un motiv de a sărbători pentru toți. Gray a folosit această oportunitate pentru a crește gradul de conștientiare.
Gray, în partea dreaptă, la un powwow în 2016 în cadrul comunității sale Rama First Nation, spune că o parte din banii câștigați vor merge către Fundația Hanul Prieteniei din Saskatoon.
„Este important să recunoaștem că au fost oameni pe aceste pământuri de mai bine de 150 de ani,” spune Gray in articolul publicat de muzeu.
„Reconcilierea este crucial, intrucât este despre recunoaștere, stabilirea relațiilor și munca în echipă pentru un viitor în care să existe respect, iar odata cu respectful vine și vindecarea. Cu toții avem de câștigat.”
Gray plănuiește să doneze o parte din cei $2,000 câștigati Hanului Prieteniei din Saskatoon, un centru comunitar care oferă mâncare și ajutor oamenilor nevoiași.
Au fost peste 24000 de voturi inregistrare, în persoană și online pentru consurs. Perioada de votare a fost 22 iunie 2017- 7 ianuarie 2018
Selecția pentru expoziție a fost făcută de un juri multi disciplinar.
Expoziția se află la Muzeul Canadian pentru Drepturile Omului până pe 4 februarie, iar fotografiile pot fi vizualizate și online pe site-ul muzeului.
Un material realizat de Adriana Șarpe