Festivalul Like CNDB continua!
Intram in a patra saptamana a festivalului LIKE CNDB#1 si interesul publicului pentru spectacolele si evenimentele gazduite de Centrul National al Dansului Bucresti (CNDB) este in continua crestere. Acest weekend este dedicat creatorilor tineri si festivalului One World Romania. Fiecare seara cuprinde doua evenimente: spectacole sau proiectii de filme (pretul biletelor nu se modifica, iar la proiectiile warm-up ONE WORLD ROMANIA intrarea este gratuita).
Programul saptamanii este urmatorul:
6 martie, ora 19.30 – seara double-bill Cristian Nanculescu
Solo in progress (creat impreuna cu Nicoleta Moise) & CCO/Creatie Coregrafica Originala
7 martie, ora 19.00 – warm-up One World Romania@CNDB
– proiectii filme
8 martie, ora 19.30 – seara double-bill
Natura umana – Georgeta Corca & Lay(ers) – Cristina Lilienfeld
6 martie, ora 19.30, Sala Stere Popescu
Seara double-bill CRISTIAN NANCULESCU – SOLO IN PROGRESS & CCO/Creatie Coregrafica Originala
Biletele pentru intreaga seara se achizitioneaza online de pe site-ul https://www.tomtix.ro/378 sau de la sala Stere Popescu, cu o ora inainte de inceperea spectacolului, in limita locurilor ramase disponibile dupa vanzarea biletelor online.
SOLO IN PROGRESS
Creat si interpretat de Cristian Nanculescu si Nicoleta Moise
Scris de: Cristian Nanculescu
Muzica: Mick Jagger feat. Lenny Kravitz, Natalia Oreiro, Gogi Dzodzuashvili
Grafica: Alin Cinca
Lumini: Alexandros Raptis
Productie: RAP/Centrul National al Dansului Bucuresti
RAP este un proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Colectiv A, Fabrica de Pensule
Durata: 50 min
„Solo in progress” a fost creat in cadrul unui rezidente oferite de Centrul National al Dansului Bucuresti in cadrul programului RAP – Rezidente, ateliere, public, la Cluj, in luna septembrie 2014, si a fost prezentat ulterior la Centrul National al Dansului Bucuresti si Linia de Productie/Fabrica de Pensule, Cluj. „Solo In Progress” este un solo dedublat, al carui material se construieste printr-un amestec de evenimente, experiente si referinte autobiografice, ale unuia dintre cei doi performeri, abordate din doua perspective diferite.
O piesa despre detasarea si reatasarea de sine.
O compozitie retrospectiva a propriei identitati, abordata dintr-o perspectiva duala.
O confruntare cu propriile influente si o expunere a efectelor acestora.
O analiza si un dialog cu propriul gand critic.
O incursiune in fizicalitatea si calitatea miscarii.
O experienta ambigua si iresponsabila.
Un joc al contrastelor cu elemente autobiografice.
CCO/CREATIE COREGRAFICA ORIGINALA
Creat de: Cristian Nanculescu
Interpreti: Laura Andrei, Cristian Nanculescu, Diana Spiridon, Vlad Udrescu, Marin Voica
Cu: Silberman Beri
Muzica: Catalin Lungu
Design grafic: Cristian Nanculescu
Lumini: Alexandros Raptis
Productie: Cristian Nanculesu, 2014, Bucuresti
Cu sprijinul: CNDB/Centrul National al Dansului Bucuresti
Piesa „CCO/Creatie Coregrafica Originala”, creata in 2014, a fost prezentata la Centrul National al Dansului Bucuresti in cadrul stagiunii CNDB 2013 – 2014.
Piesa se plaseaza in afara cautarii unui subiect anume, fiind mai degraba o acumulare de actiuni pentru nimic, un nimic semnificativ, incercand sa exploreze granita dintre ceea ce se transmite din spatiul performativ si ceea ce este receptat de catre cei prezenti. Este construita prin defragmentarea unor elemente de spectacol, elemente ce sunt recompuse intr-o alta perspectiva.
ATENTIE! CCO este imprevizibil de previzibil, disciplinat de indisciplinat, captivant de plictistior, indisciplinat de disciplinat, previzibil de imprevizibil, plictisitor de captivant, fantastic de real si exagerat.
7 martie, ora 19.00, Sala Stere Popescu
Warm-up One World Romania@CNDB – proiectii filme
Intrare libera.
One World Romania – Festivalul International de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului – ajunge anul acesta la cea de-a opta editie, ce va avea loc la Bucuresti in perioada 16-22 martie.
In 2015, motto-ul nostru este „kino-maidan” – pentru ca festivalul se defineste ca un loc de intalnire intre cinema-ul documentar si maidanul unde se aduna oamenii ca sa vorbeasca despre problemele lor si ca sa fie impreuna. Locul de unde pleaca privirile documentaristilor si catre care se intorc filmele lor – la Bucuresti, ca si la Kinshasa, la Sao Paulo sau la Kiev. Selectia noastra de filme si evenimente conexe deschide ochii spre maidanele de pe 5 continente.
Filmele vor fi impartite in mai multe sectiuni tematice, printre care: o sectiune despre „golanii” care revendica democratia tocmai acolo unde pare sa isi fi pierdut busola, una despre capitalismul salbatic instalat in fostele tari comuniste, un grupaj african care propune o alt fel de explorare a continentului, o sectiune dedicata trecerii delicate de la adolescenta la maturitate, etc. Aducem documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, filme dintre cele mai surprinzatoare ca tratare si noi productii romanesti.
One World Romania se insoteste pentru prima oara cu Centrul National al Dansului.
Pentru ca – in actiunile CNDB – vedem un sambure documentar, o privire atenta la oameni si un suflu creativ de la care am vrea sa ne contaminam.
Filmele proiectate in warm-up One World Romania@CNDB
727 de file fara Karamo
Anja Salomonowitz
Austria, 2013
Durata: 80 min
Cum filmezi un sistem care distruge vieti omenesti?
Daca esti Anja Salomonowitz, cu siguranta nu faci asta incercand sa examinezi mecanismul central al sistemului ci dezvoltand o strategie alternativa: mai intai coregrafiezi 21 de scenete separate si inviti 21 de indivizi afectati de sistem sa isi ‚performeze’ realitatile in cadrul oferit de fantezia ta. In continuare, alegi o culoare predominanta – in cazul de fata, galben – si o raspandesti asupra intregului film, spre a aminti spectatorilor ca oamenii prezentati au ceva in comun: 1. dragostea fata de partenerii lor, si 2. nefericirea provocata de sistem.
Escala
Kaveh Bakhtiari
Elvetia / Franta, 2013,
Durata: 104min
Apartamentul lui Amir din Atena e mic si murdar. In spatele geamurilor acoperite cu perdele groase, traiesc clandestin sase barbati din Iran si o femeie din Armenia. Cu totii asteapta acte false sau pe cineva care sa ii conduca spre Europa. Pentru ei, Grecia e doar un punct de tranzit unde traiesc precar pentru o perioada mai scurta sau mai lunga, impartasind nesiguranta unei tari care se indreapta periculos catre extrema dreapta, si speranta unei lumi mai bune.
8 martie, ora 19.30, Sala Stere Popescu
Seara double-bill: NATURA UMANA – Georgeta Corca & LAY(ERS) – Cristina Lilienfeld
Biletele pentru intreaga seara se achizitioneaza online de pe site-ul https://www.tomtix.ro/381 sau de la sala Stere Popescu, cu o ora inainte de inceperea spectacolului, in limita locurilor ramase disponibile dupa vanzarea biletelor online.
NATURA UMANA
Coregrafie: Georgeta Corca
Interpreti: Georgeta Corca, Simona Dabija, Alexandru Bordea
Sound design: Denis Boborea
Durata: 20 min
Spectacolul „Natura Umana” a obtinut premiul pentru cea mai buna coregrafie in cadrul ALT Concurs National de Coregrafie 2014 si la Gala Absolventilor UNATC 2014. Spectacolul pune fata in fata natura sociala, metafizica si animala a oamenilor. Totul in incercarea de a scoate la iveala caracteristicile fundamentale si universale ale omului.
„Care sunt modurile de gandire, simtire si modalitatile de actiune pe care oamenii au tendinta de a le avea in mod natural, independent de influenta culturii? Poate ca ceea ce ne deosebeste cel mai mult fata de alte specii este instincul de transcendere. Visul, arta, magia, dansul, dragostea, mistica – toate marturisesc acest instinct fundamental al firii omenesti. Performerii par a fi controlati din exterior cu ajutorul unei telecomenzi sau, din contra, manevrati de forte organice venite din interior. In cautarea propriei naturi, ei se teleporteaza brusc de la un moment la altul, dintr-un spatiu in altul, dintr-un personaj in altul.” Georgeta Corca
LAY(ERS)
Concept si interpretare: Cristina Lilienfeld
Lumini: Alexandros Raptis
Muzica: Brian Eno si Portsihead
Multumiri: Bernard Baumgarten si Cosmin Manolescu, pentru suport
Producatori: Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau si Centre Choregraphique Trois C-L
Durata: 30 min
Piesa „Lay(ers)” a fost creata in 2013 si prezentata la Luxembourg in cadrul rezidentelor ArtistNe(s)t si apoi in stagiunea Centrului National al Dansului Bucuresti, iar in iunie 2014 a avut doua reprezentatii in Festivalul Beyond the Threshold, Seattle International Dance Festival. „Lay(ers)” a obtinut Marele Premiu al competitiei ALT CONCURS NATIONAL DE COREGRAFIE organizat de Asociatia Sectia de Coregrafie.
„Lay(ers)” exploreaza conexiunea dintre piele ca organ si emotie. Proiectul meu are ca punct de plecare o imagine la care am rezonat foarte puternic atat senzorial cat si emotional. In imaginea respectiva tema este legata de pielea umana si felul in care ea traieste, se schimba, se decojeste. M-a dus cu imaginatia la acele masti pentru ingrijirea pielii care se desprind asemeni unei a doua pieli de care te dezbraci. Am inceput sa caut similaritati intre pielea sarpelui care se schimba cand nu mai este potrivita pentru el, intre scoarta copacului care se usuca, se crapa intr-un mod foarte expresiv si pielea umana. In aceasta calatorie am descoperit, cu fiecare etapa si strat de piele explorat, noi emotii, din ce in ce mai brute, mai sincere. Pe de o parte pielea exprima interiorul nostru, iar pe de alta parte o vad ca pe un „paznic” care face legatura intre noi si lume. Astfel, este o lupta de a patrunde in interior, de a lasa emotiile sa se exprime, de a lasa sinele sa iasa. Lay(ers) este un spectacol in care va las sa patrundeti in interiorul meu si sa ma vedeti in toata vulnerabilitatea.
Cristina Lilienfeld
Detalii pe www.cndb.ro