Dracula Untold

Joi am fost la Hollywood Multiplex să văd Dracula Untold. În primul rând, am fost uimită să văd că prețul de copii și elevi e 12 lei si la studenți încă vreo 2 lei. Cum a zis o prietenă, sunt 14 covrigi, dar e mai ieftin decât oriunde altundeva.

Trebuie să încep prin a spune că mie îmi place Vlad Țepeș, ca personaj istoric si conducător. Mi se pare că România nu valorizeaza tot mitul Dracula la adevăratul potențial. Nu văd nimic rău să te întrebe cineva dacă ești vampir. Poate sunt, poate nu sunt. Așa că, în mod normal, am fost atrasă de film și trebuie sa vă spun și vouă.

Dacă nu eram româncă sau dacă aș fi avut cunoștințe mai puține de istorie și geografie, mi-ar fi plăcut chiar foarte mult filmul. Este un film de acțiune, care are și o poveste istorică. Îmbină mitul cu povestea, iubire, familie, tradiție. Este într-adevăr un punct de vedere original.

La fiecare peisaj, imagine eu eram consternată ca nu semăna deloc cu ceva din România. Castelul Dracula? Presupunem pentru efect artistic că există ceva cu numele acesta, dar sigur nu arată cum au vrut ei.  Pasul Tihuța nu este apropiat de Cozia. Peisajele românești sunt mai frumoase totuși. Ce-i drept e drept, ei respectă oarecum cartea lui Bram Stoker. Dar ar fi fost frumos să vedem și ceva documentare față de România. Și, să nu uităm, Vlad Țepeș a fost domnul Țării Românești, nu al Transilvaniei.

Ce mi-a plăcut cel mai mult este că nu au romanticizat vampirii. Luke Evans este suficient de frumos si bine-făcut, dar nu simți că este un roman adolescent, când cam tot ce se intâmplă la Hollywood devine așa.

Este o temă oarecum națională lupta împotriva turcilor. Te simți inspirat. Și până la urmă, este un film bun de acțiune. Este ceva diferit față de ceva unde numai se împușcă toată lumea. Este un film care merită văzut, mai ales de noi.

Ultima remarcă pe care pot să o fac față de film este:

Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »