Ceainaria Rendez-Vous – o oaza de liniste

La Targul Gaudeamus, Romexpo, anul trecut, in iarna.

11225526_10205596110157139_1149141024_n

Ceainaria Rendez-Vous este cu siguranta o oaza de liniste in Bucurestiul agitat
Aflam de ce in interviul care urmeaza.

Putine sunt locurile care sa inspire atat de multa liniste, pace, seninatate si in care sa te simti ca acasa, la modul cel mai sincer, asa cum este ceainaria Rendez-Vous. Decorul, ambianta, atmosfera placuta, povestea fiecarui ceai, totul invita la meditatie si reverie. Vizitele mele la Rendez-Vous m-au facut sa fiu mai creativa si sa visez. Rendez-Vous a fost locul in care m-am revazut cu prietenii, a fost locul in care am avut si intalniri de afaceri, dar mai ales locul in care am mers sa ne simtim bine. Timpul petrecut in ceainarie m-a inspirat sa continui proiectele incepute. Asa se face ca, privind atent elementele decorului, m-am simtit inspirata sa pornesc un nou proiect expozitional, in culorile decorului din Rendez-Vous. Concret: expozitia de pictura „Rendez-Vous cu Arta” pe care o vom vernisa in ceainaria Rendez-Vous Floreasca pe 15 mai, o expozitie plina de culori dragi noua: a ciresilor japonezi, a apusurilor si rasariturilor de neuitat, a frunzelor nuantate, a ceainicelor.

Am vrut sa aflu mai mult din povestea Rendez-Vous, asa ca am discutat cu Karla Stanciu, PR-ul ceainariei care ne-a dezvaluit din personalitatea Rendez-Vous si din optiunile sale. Aflam din interviu de ce este Rendez-Vous o oaza de liniste.

• Care este povestea Rendez-Vous? Care a fost factorul declansator si caror nevoi raspunde ceainaria?
11216291_10205573124342508_1451166731_n

„Ceainaria Rendez-Vous a insemnat o noua poarta deschisa, in momentul in care, in septembrie 2014, m-am intors din Franta. A insemnat locul in care, in primul rand, am luat contact cu vasta cultura a ceaiurilor, zona unde pot recunoaste ca nu cunosteam asa de multe. Fiind inca o intalnire cu cultura, clar am fost vrajita si am decis ca imi place, ca vreau sa ma implic mai mult. Si asa am ajuns sa fiu PR si sa ma ocup de organizarea evenimentelor culturale. Asadar,a fost primul Rendez-Vous cu arta ceaiului. Mai mult decat atat, foarte importanta a fost echipa. Pentru ca noi totul organizam in echipa. Iar fara Echipa Rendez-Vous nimic nu s-ar aflat la standardul prezent, asa ca suntem mandri. Ceainaria Rendez-Vous a devenit, in momentul de fata, locul in care imi petrec cel mai mult timp, insa nu regret. Ca orice lucru sa iasa la nivelul la care iti doresti, este necesar sa te implici cu toata fiinta.”

• Ce inseamna ceainaria Rendez-Vous pentru tine?

„O integrare, o autointegrare. Culori, aromaterapie, psihoterapie, lumina interioara. Cand vin la ceainarie am impresia ca vorbesc cu un psiholog, parca pleci mai descarcat de energii negative si mai incarcat cu energii pozitive. La nivel pragmatic, ceainaria inseamna un pas mai aproape de Franta si de cultura si civilizatia franceza.”

• Cum ai defini in trei cuvinte ceainaria Rendez-Vous?

„Franta, Rooibos Jardins de Noel, Pictura.”

• Si daca ar fi sa definim publicul ceainariei Rendez-Vous?
„Public select, dar si divers, pot spune. In Ceainaria Rendez-Vous Universitate, vin mai multi studenti, oameni tineri, elevi…pentru ca se afla pozitionata exact langa Universitatea Bucuresti si cea de Arta.. de vreme ce la Ceainaria Rendez-Vous Floreasca, vin multi clienti fideli, angajati ai birourilor si firmelor de prin imprejurimi, cert este ca , cu fericire constat ca din ce in ce mai multa lume, se simte atrasa de cultura ceaiului, multi dintre ei chiar avand notiuni alese. Lume de bun gust, cu siguranta.”

• Cum ai descrie piata de entertainment si cea de localuri din Bucuresti?

„Nu am avut vreun mare interes sa am contact frecvent cu zona de localuri, fata de cat imi place sa merg in centre culturale, la Cinema Elvire Popesco…etc…insa, cu parere de rau din ce am observat eu pana acum, la mare cautare sunt locurile pentru dezmat, cluburile in care bei de uiti si de casa si de familie. Acum, nu vorbim de minoritatea culturala care alege sa isi petreaca timpul in cafenelele culturale, insa, majoritatea este atrasa de kitch. C’est dommage.”

• In functie de ce criterii ati ales decorul si culorile pe care le regasim in ceainariile Rendez-Vous din Edgar Quinet, respectiv Floreasca?

„In momentul in care s-au deschis Ceainaria Rendez-Vous eu nu eram prezenta in context, insa, pana in momentul de fata am contribuit si eu la o dezvoltare a decorului, chiar recent am adus in Rendez-Vous din Edgar Quinet, un tablou cu o gheisa. Mie Rendez-Vous imi inspira intimitate, iubire, muzica clasica sau romantica, si cultura japoneza, deci gheise. Asadar, voila.”

• Care e cea mai frumoasa amintire din ceainarie? Dar cea mai mare provocare careia a trebuit sa ii faceti fata?

„Cea mai frumoassa amintire, sarbatorirea a 12 Ani de Rendez-Vous, pe 2 Martie 2015, cand am tinut si un mic discurs. A fost unic. Frumoase amintiri, insa, imi raman si de la concertele de muzica clasica, organizate aici cu Light Quartet. Cea mai mare provocare ar fi un control administrativ, de la OPC cred, cand eram chiar la inceput de activitate si eram cam speriata. De asemenea, de provocari ne lovim zilnic, cand trebuie sa convingem clientii sa aleaga ceaiul nostru preferat, HAHAHA :)”

Regasiti aici video-ul din discursul care anunta 12 ani de Rendez-Vous:
https://www.facebook.com/karla.stanciu/videos/vb.1084697318/10205107014130044/?type=3&theater

• Trebuie sa te intreb, ai un ceai preferat?

„Yeey, chiar asteptam intrebarea aceasta: Rooibos Jardins de Noel, un ceai rosu, lipsit de teina, recomandat seara si copiilor, cu piper, cuisoare, albastrele, portocale, bucati de portocale, vanilie si scortisoara. Inclusiv noaptea daca sunt trezita, pot spune acest ceai pe de rost. C’est « La reine de la nuit ».”

11225526_10205596110157139_1149141024_n

• Ceainaria Rendez-Vous are o colaborare frumoasa cu laboratorul Coffet plin de dulciuri foarte bune. Cand a inceput aceasta colaborare si cum v-a venit ideea?

11092537_10153348747242150_1397512105_n
„Coffet exista de mai bine de 8 ani pentru Rendez-Vous, la momentul respectiv, nu faceam parte din aceasta poveste, insa cred ca ideea a venit de a oferi o completare iubitorilor de ceai, ca langa ceaiurile preferate sa se afle si ceva dulce/sarat, iar ideea a fost binevenita si primita cu succes. Anual avem sute, poate chiar mii de comenzi Coffet.”

• Ne poti dezvalui, ai un dulce preferat din atelierul Coffet?

„Pentru ca in momentul in care ma aflu langa conceptul de Coffet, sufletul de copchil renaste, preferatul meu este Tortul Marquise, probabil ca ai ghicit, un tort cu ciocolata si mousse de ciocolata. La fel de mult imi place si Tortul de Bezea, foarte celebru la Rendez-Vous.”

11215683_10205596108597100_1178946139_o

• Ati gazduit de-a lungul timpului o serie ampla de evenimente cultural-artistice si de divertisment. Ce rol joaca evenimentele in strategia Rendez-Vous?

„Un rol foarte important, in primul rand pentru iubitorii nostri de ceai, pe care in permanenta vrem sa ii rasfatam cu noutati. Ulterior, cred ca langa orice ceai trebuie sa se regaseasca si o piesa cantata live, o pictura pictata in vazul clientilor nostri, o piesa de teatru..etc. La noi important este sa fim naturali si sinceri, iar asta se citeste si in evenimentele cultural-artistice pe care le organizam.”

• Exista anumite anumiti artisti pe care va doriti sa ii aveti pe viitor invitati in cadrul unor evenimente marca Rendez-Vous?

„Da, mi-as dori sa invitam pe Ada Milea, pe Maria Raducanu, dar si, de ce nu, prin lumea viselor, pe Joe Dassin, Frank Sinattra, Tuck and Patti, Alain Bashung etc.”

• Daca Rendez-Vous ar fi o pictura, ce pictura ar fi? Si daca ar fi o piesa muzicala? Si daca ar fi un film? Sa ne imaginam ca ar fi un stil de dans, ce simti ca ar fi?

„Daca Rendez-Vous ar fi o pictura, cu siguranta ar fi ceva in stilul suprarealist al lui Rene Magritte, pictor pe care eu il divinizez. Daca ar fi o piesa, ar fi « Le Songe d’une nuit d’été »-1826, Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, daca ar fi un film, m-as gandi la « Persona » Ingmar Bergman , iar daca ar fi un stil de dans, nu pot empatiza decat cu dansul contemporan romantic, lent, deci cu Akram Khan-Nameless.”

• Unde te pot gasi cititorii Art Out? Ce locuri/ evenimente frecventezi constant?

„In primul rand, ma pot gasi la Rendez-Vous. Apoi, foarte des merg la Cinema Union, Cinema Eforie, Institutul Francez Bucuresti, pe Lacul Morii, la Centrul Ceh…dar, din toamna, cititorii Art Out ma vor gasi in Paris, pentru ca ma voi muta acolo. In rest, iti las pagina mea de facebook, unde ma vor putea gasi mereu: https://www.facebook.com/karla.stanciu”

• Ce planuri de viitor aveti? Ce ne pregateste Rendez-Vous pentru vara?

„Pentru vara, Rendez-Vous va pregateste multe ceaiuri reci, torturi fructate, multe smoothie-uri, noi evenimente culturale, ramanem in contact, ne puteti urmari pe pagina noastra de facebook: ” https://www.facebook.com/rendezvous.teahouse?ref=aymt_homepage_panel

• Ai un mesaj pentru cititorii Art Out?

„Cititorilor Art Out le doresc un viitor pozitiv, cultural, cat mai mult spirit autodidact, dorinta de remarcare, si, in mod inevitabil, le lansez invitatia de a ne vizita ambele Ceainarii, cea din Floresca, cat si cea din Edgar Quinet. Va multumim!”

Material realizat de Laura Lucia Mihalca

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »