Interviu cu Adriana Ciotău, redactorul şef adjunct al revistei Art Out
Interviu realizat de Diana Giura, Vlad Toma, Anca Stoica, Laura Mihalca şi Ligia Niculae
Pasionată de arhitectură și sculptură, Adriana Ciotău este una dintre cele mai active prezențe din redacția Art Out. A început în noiembrie 2015 colaborarea cu revista, din poziția de redactor, pentru ca de la mijlocul anului 2016 să fie redactorul adjunct al revistei demonstrând faptul că nu trebuie să fii localizat în București pentru a putea colabora cu Art Out. Pasiunea pentru tot ce întreprinde face din Adriana una dintre cele mai dinamice elemente ale redacției. Acest lucru se poate datora în special datorită faptului că are o vastă experiență în redactarea materialelor pe zona arhitecturală, culturală și artistică, tocmai de aceea vă invităm să citiți interviul de mai jos. Suntem siguri că veți descoperi o personalitate caldă, avidă de cunoaștere și de lărgirea propriilor orizonturi.
Povesteşte-ne despre experienţa ta în Art Out. Cum a început şi în ce a constat?
Se face aproape un an de când am intrat în echipa redacţiei. Ţin minte şi acum prima discuție pe care am avut-o cu Ligia Niculae care este actualul Redactor Șef al revistei. O discuție care a decurs de la început într-o notă sigură, Ligia știind ce să îmi spună.
Cum ai integrat experienţa în parcursul tău personal şi profesional?
Consider că această experiență m-a ajutat foarte mult în primul rând ca persoană, am început timid, dar cu încredere și cu dorința de a realiza ceva. Profesional aș putea spune că am deprins un caracter mai critic astfel și pretențile în a scrie despre arhitectură și artă au crescut.
Care crezi că sunt caracteristicile unui voluntar de succes?
Caracteristicile unui voluntar de succes sunt: dedicare, răbdare și capacitatea de lucru în echipă.
De ce devii un voluntar?
Consider că voluntariatul reprezintă doar începutul a ceva mai mult. Cum întotdeauna spun, trebuie sa începi de undeva ca să ajungi ceva.
Ce aşteptări are un voluntar de la activitatea pe care o întreprinde?
Cred că așteptările sunt atât din punct de vedere personal cât și profesional, general vorbind. Acum acest lucru depinde de la o persoană la alta.
Care este proiectul/articolul tău de suflet?
Aș spune că interviul cu arhitectul Bogdan Zaha, care se numește “Who was and what does Zaha Hadid represent for the whole world” și pe care îl puteți citi în numărul 44 al revistei intitulat “Artă și sociologie”.
Desigur, nu mă voi opri aici, totdeauna consider că Zaha Hadid încă mai are ceva de spus chiar dacă nu mai se află printre noi, ea rămâne prin proiectele sale realizate în întreaga lume și prin oamenii cu care a lucrat alături.
Care este cea mai frumoasă amintire a ta din întreaga perioada de voluntariat?
Cred că cea mai frumoasă amintire ca voluntar este că am avut ocazia să vorbesc cu oameni din domenii diverse: arhitectură, artă și așa mai departe. Asta este cea mai mare bucurie a mea!
Țin minte discuția telefonică pe care am avut-o cu artistul Ștefan Penyacsek. O personalitate cu vaste cunoștiinte, este o plăcere să vorbești cu acest gen de oameni. Încă mai sper că voi realiza un articol despre artistul Ștefan Penyacsek.
Ce e mai rău, să eşuezi sau să nu încerci?
Aș crede că a eșua este rezultatul a nu încerca.
Care e lucrul pe care l-ai dorit întotdeauna să îl faci şi înca nu l-ai facut?
De a mă autodepășii.
Cum ai caracteriza echipa Art Out?
Aș caracteriza echipa Art Out prin două cuvinte: ambiție și determinare.
Cum erai ca persoană înainte să intri în Art Out și cum ai evoluat de atunci?
Cred că orice experiență pe care o ai în viață te schimbă într-un fel sau altul, Art Out m-a schimbat în persoana care sunt astăzi.
Care este citatul tău preferat?
Citatul meu preferat este: “The only source of knowledge is experience.” de Albert Einstein.
Unde ţi-ar plăcea să trăieşti şi de ce?
Îmi este greu să specific un loc anume, deoarece încă mai sunt în căutare, momentan am ajuns în Anglia și sper ca realizările mele să mă ducă mai departe.
Ce arhitecți apreciezi cel mai mult și de ce?
Pot spune ca de-a lungul a 8 ani în care am fost student la școala de arhitectură apoi, la școala de arte, am descoperit diverse lucrări realizate de arhitecți pe care, cred că este cel mai important lucru, le-am înțeles și am început astfel să le apreciez din ce în ce mai mult.
Aș începe cu lucrările realizate de Zaha Hadid, dar desigur că aș reaminti și de lucrările realizate de arhitectul Șerban Tigănaș. Fiecare dintre acești arhitecți, aș putea chiar spune că mi-au influențat viața din punct de vedere profesional, ei devenind un adevărat reper în acest domeniu.
Cu ce specialiști ți-ar plăcea să colaborezi?
Mi-ar plăcea să continui să lucrez cu diverși specialiști din diverse domenii, consider că acest lucru mă va ajuta în profesie.
Cum vezi arhitectura românească de azi, față de cea europeană?
Prin noua generație de arhitecti aș vedea-o ca ceva care vrea să iasă din acea stare de somnolență.
Ce orașe îți plac cel mai mult, din punct de vedere urbanistic, din România și din lume și de ce?
De-a lungul a 6 ani în care am fost student la școala de arhitectură, am avut oportunitatea de a interacționa cu anumite oraşe din Romania într-un anume fel.
De aceea, consider că fiecare oraș are un caracter aparte ce nu poți să îl simți decât atunci când interacționezi cu el.
Ce sfaturi ai pentru studenții la arhitectură?
Consider că nu este de ajuns doar să fii ambițios în acest domeniu, trebuie arhitectura să devină o pasiune și să se reflecte acest lucru prin dorința de a crea spații pentru oameni, astfel trebuie să devii acel sociolog, inginer și apoi acel arhitect. Prin aceste cuvinte sper ca studenții de la arhitectură să reflecte mai mult asupra acestei meserii.