Premiul AnnArt la GAME final

Sâmbătă 26 octombrie 2013, Galeria AnnArt a finisat expoziția GAME, care a marcat debutul noului spațiu Parter al galeriei. Expozitia a reunit lucrări de design, instalație video şi sculptură semnate de cinci tineri artişti: Matei Avramescu, Alice Bîrcă, Mircea Ciutu, Ana Maria Huluban şi Bogdan Pelmuș. Proiectul a făcut parte din Ebienale și a reprezentat cea de-a doua colaborare pe artă contemporană între AnnArt şi Festivalul Internațional George Enescu, după expoziția TAA_2011 din cadrul primei ediții EBienale, în 2011.


Selecția artiștilor și a lucrărilor din expoziția GAME ilustrează susținerea acordată de către galeria AnnArt tinerei generații de artiști, care experimentează cu noi medii de lucru și mijloace originale de expresie: instalație outdoor, luminoasă, film digital și sculptură neconvențională.

În acest sens, în seara finisajului s-a anunțat și câștigătorul premiului anual AnnArt – tânărul sculptor Matei Avramescu, care a primit un grant de 2000 RON, o expoziție personală la AnnArt Parter în perioada 30 octombrie – 13 noiembrie 2013 și includerea lucrărilor sale în portofoliul galeriei în anul 2014.

Matei Avramescu este absolvent al secției de sculptură din cadrul Universității Naționale de Arte din București, licență în 2011 și master în 2013, sub îndrumarea dl. conf. univ. dr. Darie Dup. Cunoscut pentru „peștii” săi deja emblematici, Matei lucrează cu materiale simple, poveriste – tablă zincată, cositor, fier – pe care le modelează cu măiestrie în structuri complexe, ce conțin mesaje ironico-realiste la adresa societății și civilizației contemporane. Artistul dezvăluie ceea ce se află dincolo de interfața-capac a ceea ce cunoaștem, prin sculpturi ludice cu indiscutabile calități estetice și tehnice.

Am explorat zona artei situată în apropierea minimalismului, cu diferite influențe, cum ar fi pop-art, şi metode tradiționale de îmbinare şi prelucrare a metalului, precum şi simbolismul. Am abordat în lucrările actuale simbolul peştelui, al creștinismul – totodată în legătură cu inconștientul, şi simbolul conservei. Deşi rece, consider acest stil minimalist cu care lucrez în momentul de față ca un atribut al simplităţii. În artă, apropierea de simplitate se obţine prin mai multe moduri de expresie si prin mai multe curente. Pentru mine, în acest stadiu, minimalismul și simbolismul sunt instrumentele cu care lucrez în căutarea simplităţii.

(Matei Avramescu)

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »