Lucrari de gravura apartinand Lidiei Alina Nicolae

­­­DESENE PE FIER    DRAWINGS ON IRON

Lidia-Alina Nicolae

 

Galeria Odeon în cadrul Teatrului Odeon, Sala Studio , calea Victoriei 40-42 Bucuresti.

04.02 – 24.02.2012­­

 

Vernisaj marti 7.02.2012 la orele 19

Lidia isi prezinta expozitia astfel :

“Desene pe fier sau  Drawings on iron este titlul sub care îmi doresc să aduc în atenţie gravura ca tehnică tradiţională a graficii, mai puţin mediatizată în prezent deoarece gravura împreună cu tiparul stăteau la baza realizării şi ilustrării cărţilor.

Poate părea o metodă de exprimare artistică mai greu de folosit din cauza numeroaselor intervenţii şi a timpilor îndelungaţi necesari pentru realizarea lor cronologică, dar, cu toate acestea, este una dintre cele mai expresive, dând rezultate impresionante şi pentru autorul însuşi. Cel puţin la fel de spectaculos este negativul, placa de metal (fier, cupru sau zinc), care ne este arătată de foarte puţine ori. Ea este matriţa şi ne dezvăluie desenul rotit în oglindă a ceea ce va apărea imprimat, dar de data aceasta cu şanţuri şi suprafeţe mate sau lucioase. Contrastul este una din trăsăturile specifice gravurii, chiar dacă este vorba despre un print (o imprimare, stampă) monocrom sau cu mai multe culori.

Lucrările mele sunt realizate in tehnicile “pointe sèche, aquaforte şi aquatinta” şi fac parte din mai multe serii, create pe parcursul anilor. Vor fi prezentate atât prima cât şi cea mai recentă gravură a mea. Sentimentul pe care gravurile îl trezesc la prima vedere dar şi după o analiză amănunţită este o combinaţie între forţă şi sensibilitate, chiar dacă este vorba despre o reproducere după marii gravori ai lumii sau despre idei şi compoziţii personale. Cele două trăsături provin din puterea necesară pentru a acţiona asupra suportului dar şi din stăpânirea, controlarea acesteia pentru a ghida linia pe traseul dorit. Fiecare nouă gravură este o încercare, pot spune, de îmblânzire a forţei fizice pe parcursul creaţiei.

Îmi place să combin această tehnică clasică, cu subiecte mai putin clasice, şi să realizez compoziţii cu un mesaj (vizual) puternic care împreuna să conducă la impresionarea şi consolidarea memoriei vizuale a privitorului. De aceea, compoziţiile mele conţin uneori elemente sau influenţe suprarealiste, punând în relaţie personaje şi cadre care au ca rezultat o atmosferă ireală.”

 

În această expoziţie Lidia-Alina Nicolae reuneşte şi explorări din perioada studenţiei şi a masteratului în grafică încheiat în 2010 la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

 

Lidia-Alina a participat la expoziţii personale şi de grup în Freiburg, München, Palatul Mogoşoaia, Bucureşti, Ploieşti, Hunedoara, Sibiu şi se bucură că lucrările ei fac parte din colecţii private din România, Franţa, Germania, Anglia, Australia şi Slovenia.

 

Parcursul artistic al tinerei graficiene s-a deschis deja cu o confirmare internaţională venită din Mexic în 2010, odată cu câştigarea marelui premiu la concursul de afişe organizat de Federaţia Internaţională a Femeilor Universitare  

 

http://issuu.com/lidiaalinanicolae/docs/catalogexpogravuraodeon2012

http://lidiaalinaartstuff.blogspot.com/

http://www.facebook.com/pages/Lidia-Alina-Nicolae-Visual-Artist/285609578157927

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »