Interviu cu Vlad Toma – redactor Art Out

Interviu realizat de Diana Giura, Anca Stoica şi Laura Mihalca

L-am cunoscut pe Vlad Toma în urmă cu un an, la interviurile de recrutare Art Out. Ne-a impresionat pe toţi cu gândirea lui analitică şi critică, dar şi cu look-ul lui vamaiot. Este printre cei mai buni redactori Art Out, iar pasiunea lui de a scrie se vede în fiecare articol.  La scurt timp după ce a devenit voluntar, a coordonat un număr de succes al revistei, intitulat „Body Art”.

Aflaţi mai multe despre el, pasiunile lui şi experienţa din cadrul Art Out în interviul de mai jos.

11878877_878677332209540_7758538079439962864_o

Povesteşte-ne despre experienţa ta în Art Out. Cum a început şi în ce a constat?

Experienţa mea în Art Out a început ca urmare al unei alte experienţe din care am tras anumite concluzii, precum ideea de a încerca cât mai multe lucruri, deoarece experienţele sunt cele care contribuie la maturizarea şi formarea ta ca şi persoană. De asemenea, aceea a fost o perioadă în care mi-am întărit convingerea că sunt atras de artă. Astfel, la facultate am primit oferta de practică din partea celor de la Art Out, deşi eram şi în continuare sunt la o facultate cu specializare în domeniul ştiinţelor politice şi am zis că trebuie să încerc, deoarece era o oportunitate de a îmbina utilul cu plăcutul. A trecut mai bine de un an de atunci şi povestea continuă.

Cum ai integrat experienţa în parcursul tău personal şi profesional?

După cum am spus mai sus, cred că fiecare experienţă te maturizează, însa nu îmi propun să văd cum, ştiu că acest lucru se întamplă automat, aşa că las lucrurile să meargă de la sine. Totuşi, gândindu-mă la ceea ce am făcut în cadrul Art Out, fiind redactor cred că mi-am dezvoltat abilitatea de a scrie, de a lucra cu termenele limită, dar şi de a socializa deoarece am fost pus în situaţia de a lucra cu oameni noi.

940925_1652405265022718_7293732843691938616_n

Gala Art Out 2016

Care crezi că sunt caracteristicile unui voluntar de succes?

Sunt de părere că acesta ar trebui să fie el însuşi şi să-şi propună să încerce să faca lucrurile pe care le doreşte şi le are de făcut. Nu trebuie să fie considerat nici cel mai bun, nici cel mai de succes, trebuie să fie el insuşi.

De ce devii un voluntar?

Cred că dorinţa de a avea experienţe, de a mă maturiza şi de a dobândi o autonomie cât mai mare au fost unul dintre motivele principale, însă a fost şi un motiv practic la mijloc, nevoia de a face practică pentru a lua restanţa de la practică de la facultate, asta referindu-se strict la experienţa din Art Out. Însa daca stau să mă gandesc, mereu va fi o combinaţie între un scop practic, experienţa luată în considerare pentru job, vechime pe piaţa muncii, dezvoltarea abilităţilor practice etc. şi a dorinţei de a experimenta lucruri noi.

11813248_981898881875526_5632785204497173461_n

Interviu cu Vlad Dumitrescu-Petrică, cofondator REframe

Ce aşteptări are un voluntar de la activitatea pe care o întreprinde?

Cred că am răspuns mai sus la această întrebare; maturizare, contribuţie la procesul de autonomie urmat de o serie de aşteptări legate de scopuri practice, depinzând de situaţie. Când am început voluntariatul în cadrul revistei, fiind redactor m-am gândit la posibilitatea de a face interviuri cu oameni pe care voiam să-i cunosc însă nu am avut posibilitatea.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta din întreaga perioadă de voluntariat?

Oscilez între prima şedinţă cu echipa Art Out şi prima petrecere la care am fost cu cei din cadrul revistei.

Ce e mai rau, să eşuezi sau să nu încerci?

Cu siguranţă să nu încerci. Posibilitatea de a reuşi ceva, de cele mai multe ori prevalează eşecul.

Care e lucrul pe care l-ai dorit întotdeauna să îl faci şi înca nu l-ai facut? Ce te opreşte?

Nu pot spune că mi le-am dorit dintotdeauna, dar de ceva vreme îmi doresc câteva tatuaje şi un motor. Bugetul a fost cel care m-a reţinut în ambele cazuri, dar şi varsta în cazul obţinerii carnetului pentru motor.

12376142_1048427465222667_1603641000499204844_n

la petrecerea de Crăciun, cu Simona Mihalca – director Teen Art Out

Cum ai caracteriza echipa Art Out?

O sa fiu scurt şi la obiect, dinamică.

Cum erai ca persoană înainte să intri în Art Out și cum ai evoluat de atunci?

Din punct de vedere al valorilor şi principilor, pot spune că sunt acelaşi, însa din punct de vedere al abilităţilor, pot spune că acestea s-au dezvoltat destul de mult.

Care a fost cea mai interesantă temă a revistei la care ai contribuit?

Cred că arta corporală, fiind şi numărul revistei coordonat de mine, astfel tema a fost aleasă chiar de mine. Mi s-a părut o temă interesantă, uşor diferită faţă de ce găseşti de obicei într-o revistă de artă, deoarece nu toată lumea este interesată să scrie despre tatuaje şi piercinguri. Practic a fost tema de suflet de la acea vreme. O altă temă interesantă, dar la care nu am contribuit, a fost Art Revolution.

Ce te enervează cel mai tare legat de starea generală a lumii?

Nu pot să spun că mă enervează ceva anume foarte tare, văd lucrurile din jurul meu ca fiind subiective şi relative, astfel majoritatea lucrurilor pe care le văd şi pe care poate eu nu le-aş face, le consider ok pentru persoana respectivă deoarece fiecare ştie ce e cel mai bine pentru el, iar motivaţia din spatele faptelor unei persoane sunt complexe si subiective. Astfel, cred că daca ar fi ceva ce ma deranjează, acel lucru este faptul că oamenii nu acceptă părerile diferite ale oamenilor şi modul diferit de a aborda lucrurile.

12377679_1048423021889778_6918481083508470595_o

la petrecerea de Crăciun

Dacă ai putea organiza un festival, care ar fi primii 3 headlineri?

Ooo, asta e cea mai grea întrebare de departe. O să trişez puţin şi o să spun că de obicei festivalurile au anumite teme, astfel dacă ar fi sa organizez un festival de muzica rock/metal i-aş chema pe cei de la Iron Maiden, Metallica şi Ac/Dc. Dacă ar fi să organizez un festival de blues/rock-blues, l-aş chema pe David Gilmoure, pe cei de la ZZ Top şi pe Eric Clapton. Dacă vorbim de artişti români, aş alege pe rock alternativ OCS, Viţa de Vie şi pe cei de la Zdob şi Zdub, pe stilul folk ar fi Alina Manole, Phoenix şi Tudor Gheorghe. Am să mă opresc aici, deşi lista poate continua până mâine.

Cu cine visezi să lucrezi sau să colaborezi?

Când citesc această întrebare mă gândesc la o personalitate consacrată, însa nu mă pot gândi la o persoană anume. Sunt destule persoane ce îmi plac, însa cel mai important e să lucrez cu persoanele cu care mă înţeleg. Deocamadată am să spun cu prietenii mei.

Care este rubrica ta preferată atunci când intri într-o librărie?

În ultimul timp, stiinţa socială.

Dacă ai putea să scrii o carte, care ar fi titlul ei şi despre ce ar fi vorba în ea?

Mă mai gândesc.

14237479_1232154236849988_8089251483772731533_n

cu echipa redacţiei la petrecerea de Crăciun

Viața cui ți-ai dori s-o trăiești şi de ce?

Pe a mea cu siguranţă. Sunt împăcat, mulţumit şi fericit cu viaţa şi persoana mea, plus că pun accentul pe a fi tu însuţi. Considerând că fiecare persoană este unică, simt ca aş pierde ceva ce nu voi putea să mai am niciodată, pe mine.

Care ar fi revolutia pe care ai vrea sa o conduci?

Intrebarea cred că este, merită să faci o revoluţie? Dacă luăm exemplul revoluţiei de la noi, dacă o putem numi aşa, sunt mulţi care sunt de părere că nu a meritat. Totuşi, dacă ar fi să conduc o revoluţie ar fi una non violentă, strâns legată de educaţie, însă din nou întreb, merită să faci o revoluţie?

Despre ce cauți cu plăcere informații și ai o curiozitate naturală?

Despre oameni, felul în care aceştia gândesc, învaţă şi socializează. Sunt preocupat în ultimul timp de puterea influenţei educaţiei prin intermediul ideologiilor asupra oamenilor.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »