Interviu cu Matei Zgâmboi

L-am cunoscut pe Matei Zgâmboi în urmă cu doi ani, la începutul clasei a 9-a. Cu timpul, am ajuns la concluzia că este o persoană creativă, originală, amuzantă, sinceră și încrezătoare în propriile puteri, lucruri pe care le arată atât prin felul în care se îmbracă, cât și prin felul în care se comportă. Pasionat de cinematografie, el a participat la Festivalul Super, cu scurtmetrajul intitulat ,,Pateul Luminii”, cu care a și câștigat premiul publicului. Despre drumul pe care l-a parcurs până la câștigarea premiului vom afla chiar de la el.

pl

Coza Daria: Cum te-ai descrie ca persoană?

Matei Zgâmboi: Sunt un licean de 17 ani, atras de actorie și lumea cinematografică. Mă pot descrie ca fiind o persoană prietenoasă, de aceea reușesc să empatizez cu oamenii. Sunt un mic antreprenor; am o afacere destul de cunoscută în liceu, bazată pe comandarea și vânzarea sandwich-urilor. Sunt și o persoană ambițioasă, iar acest scurtmetraj este un bun exemplu.

Coza Daria: Cum a început pasiunea pentru actorie?Ți-ar plăcea o meserie ân acest domeniu?

Matei Zgâmboi: Pasiunea a început în clasa a 8-a când am fost la cursul predat de actorul Vasile Calofil. El mi-a schimbat întreaga viziune asupra lumii actoriei și nu numai. Mi-ar plăcea o meserie în acest domeniu, dar consider că nu este o artă destul de apreciată în țara noastră, așa că probabil o să păstrez hobby-ul ca pe un side activity.

Coza Daria: Ce te-a făcut să participi la acest festival?

Matei Zgâmboi: Totul a început acum un an, când am văzut filmul ,,Cum să dai ca să julești”, făcut de câțiva elevi din liceul Spiru Haret. Am decis să încerc să fac un film care semene cu el, dar de atunci am avut trei tentative de film, niciuna terminată. Cu o săptămână înainte de festival, am fost rugat să fac un scurtmetraj pe motiv că nu ar fii destule. În final s-au strâns totuși 300 de filme, dar am reușit și noi să facem unul în termenul dat, de 7 zile.

Coza Daria: Ce te-a inspirat să creezi povestea Pateului Luminii?

Matei Zgâmboi: Am plecat de la ideea că oamenii nu s-ar aștepta niciodată la o poveste care are ca subiect principal pateul. Am vrut să văd dacă publicul ar fii amuzat de o astfel de poveste, care este oarecum diferită de tot ceea ce au văzut până acum. Titlul vine din deea că pateul a fost creat de Dumnezeu cu scopul de a fii cheia Universului spre inteligența supremă.

Coza Daria: După ce criterii i-ai ales pe cei care au interpretat personajele?

Matei Zgâmboi: Sincer, nu au fost aleși după niciun criteriu. Eu am decis să joc pentru că, deși am fost și regizor și scenarist, am vrut să fiu și personaj. Celelalte personaje sunt jucate de prietenii mei, cărora le-a plăcut ideea pe care am avut-o.

Coza Daria: Cum s-a desfășurat filmarea scurtemtrajului?

Matei Zgâmboi: Așa cum am spus, ea durat o săptămână. Într-o zi, chiar înainte de testul la fizică, noi ne-am adunat într-un parc și am filmat ultima scenă, cea de care sunt cel mai mândru. Am filmat totul cu un telefon fiindca am dus lipsă de camere profesionale, microfoane sau atlă aparatură de acest gen. Am avut un trepied, dar pentru că nu aveam suport special pentru telefon l-am sprijinit cu ajutorul scotch-ului.

Coza Daria: Cum te-ai simțit când ai aflat că ești admis la festival?

Matei Zgâmboi: Am fost foarte fericit! Cred că toate profesoarele pe care le am la clasă au aflat chiar în acea zi. Unele nu s-au arătat impresionate, dar unele, din contră, m-au felicitat și m-au întreb când este festivalul pentru că voiau să vină și să mă vadă. Am simțit în acel moment că nu am muncit degeaba și asta a fost foarte plăcut.

Coza Daria: Cum a fost să îți vezi creația pe marele ecran?

Matei Zgâmboi: A fost emoțioant, chiar mi-au dat și lacrimile în acel moment. Chiar dacă, conform programului, știam că scurtmetrajul meu era primul, el a fost al treilea, iar când a început oamenii au început să aplaude. Cu toții au râs pe parcursul filmului, iar la final a fost o rundă de aplauze fabuloasă care m-a uimit.

Coza Daria: Ce sentimente te-au încercat când ai câștigat premiul?

Matei Zgâmboi: M-am simțit foarte bine pentru că din 300 de filme au fost admise doar 11, iar al meu a fost printre cele 3 câștigătoare. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că, exceptând oamenii de la mine din liceu, care au votat pentru scurtmetrajul meu, au votat și ceilalți spectatori, aproape jumătate din cei din sală. Atmosfera nu a fost chiar plăcută atunci când am intrat pe scenă pentru decernarea premiului deoarece juriul nu era de părere că filmul meu merita să fie premiat. În opinia lor, faptul că scurtmetrajul meu nu era unul cu mesaj emoțional, ca toate celelante, era un mare minus. Decizia mea a fost de la bun început să fac o comedie și se pare că publicul a apreciat acest lucru, iar asta este ceea ce contează.

Coza Daria: Te așteptai să căștigi?

Matei Zgâmboi: Da! Mă așteptam să câștig premiul publicului pentru că de la început oamenii au fost entuziasmați cu privire la  tema publicului. Am avut mulți susținători alături de mine, persoane pe care nu le-am rugat sa vină pentru acest lucru. Probabil a ajutat și reclama pe care am făcut-o prin intermediul facebook-ului și prin afișele lipite în liceu și zona Romană.

Coza Daria: Ai putea să îmi oferi o ultimă părere despre experiența pe care ai trăit-o în cadrul festivalului?

Matei Zgâmboi: Experiența chiar a fost super! M-am simțit extrem de bine fiindcă munca mea a fost apreciată. Aș vrea să se repete și anul viitor și chiar am deja în plan realizarea unor scurtematraje, tot comedii, bineînțeles.

pl2

Articol scris de Coza Daria

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »