Interviu cu Ioana Palamar

Participantă la nenumărate expoziții în țară și străinătate, Ioana Palamar vine în cadrul expoziției ,,Steaua Mării- Ipostaze ale Maicii Domnului” să ne vorbescă prin culori despre autoportret. Lucrarea sa, de profundă aminire suprarealistă, impresionează prin forța cu care autoportretul este o cale către emoția fizică a personajului pictat.
Proiectul ,,Autoportret în pictură ( emoții fizice)’’ reprezintă o interpretare personală a emoțiilor fizice prin concept, compoziție și culori. Pictura este o reală terapie pentru tensiunile interne, frici și emoții puternice, și toate acestea presupun să ai o bună cunoaștere de sine.

⁃ Ce înseamnă autoportretul pentru tine?
Autoportretul reprezinta pentru mine cea mai buna modalitate de autodefinire, prin care imi pot cu usurinta exprima cele mai ascunse ganduri, precum si starile de neliniste, framantarile care ma domina uneori…

⁃ Ce este o emoție fizică?
O emotie fizica presupune o repercursiune a unei puternici emotii sufletesti, deoarece nu exista cauza fara efect, corpul fiind doar un instrument al materializarii celor traite.

⁃ Autoapărarea este un semnal de alarmă sau doar un mesaj estetic?
Autoapararea ascunde de fapt in spatele mesajului estetic intelesuri mult mai profunde, ale caror continuturi s-au nascut in urma trairii anumitor intamplari, autoapararea fiind asadar o contrareactie vizavi de acestea.

⁃ Ce genuri si tehnici ale artei ai abordat de-a lungul timpului?
Pot spune am ramas fidela picturii figurative, si prin urmare (auto-)portretului, ca si gen (-uri)artistice traditionale, cu toate ca am mai jonglat si cu pictura abstracta.
⁃ Inca din anii studentiei mi s-a insuflat curiozitatea pentru diversitatea tehnicilor artistice, mai cu seama a celor mixte, pe care le abordez cu o mare placere.

⁃ Exista profesori sau artisti care te-au marcat?
Nu pot spune ca exista profesori sau artisti care m-au marcat, ci oameni pe care ii stimez, pentru ca m-au incurajat mereu sa imi urmez visul.

⁃ Cum iti alegi temele de lucru?
Pur si simplu incerc sa ma documentez foarte mult zilnic, fac schite si de multe ori ideile imi vin brusc, pe neasteptate. Atunci e momentul cel mai placut, cand imi pot pregati materialele de lucru si pot trasa primele schite pe panza, sau pe alt material propus.

⁃ Ce proiecte de viitor ai?
Imi propun multe sa fac in viitor. Imi doresc sa vand cat mai mult, sa am expozitii personale in strainatate si sa am in continuare putere de munca si inspiratie.

Un interviu de Mihai Moldoveanu

poza 1 poza 2 poza 3 poza 4 poza 5 poza 6 poza autor

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »