Interviu cu Becheanu Isabella/Alb-Negru

Alb Negru, respectiv Becheanu Isabella, este o artistă stabilită în Timișoara, studentă la master la Facultatea de Arte și Design. În următorul interviu va povesti despre proveniența sa, alegerile sale în materie de artă sau studii și despre perspectivele de viitor ale creațiilor sale.

Am întâlnit-o pentru prima dată acum 2 ani, când deja începea să își contureze o orientare stilistică. Lucrările sale surprind prin varietatea de tehnici, extinzându-se pe toate tipurile de suprafețe de redare. Tematicile abordate par și ele nestatornice la o primă privire, însă, la o vedere detaliată de ansamblu se conturează un minimalism organic, care abordează temele unei naturi privită din perspectiva omului. În puținele cazuri în care figurativul este lăsat de o parte, abstractul și geometricul se înscriu într-o reinterpretare și rememorare a tradiționalului românesc. După o lungă perioadă de căutări și experimentări stilistice, artista se pare că a ajuns în punctul de descoperire a unui stil propriu și a unei direcții de exprimare artistice, pe care o așteptăm în viitorul creator.A expus în Timișoara la Galeria Primăriei și a participat la Ariadne, Târgu-Mureș, sau la Bienala de Artă Miniaturală din Timișoara. Drept colaborator pentru festivalurile din Timișoara, a creat artă temporară în spațiul public, cu steaguri în Piața Libertății sau copaci îmbrăcați în textil în Parcul Botanic. Pictura pe pânză, împâslitul în relief meplat, sculptura ușoară, instalația în spațiul public sunt doar câteva din temele abordate. Despre pseudonimul preluat, materiale și abordare ne vorbește mai departe artista.

Licenta - Lucrari lana (15)

De când ai început să desenezi sau să pictezi?

De mică, cam de când îmi pot aminti. Știu că atunci când eram copil am avut prima „expoziție”, organizată de bunicul meu. Era pe ușa camerei, panoul meu de prezentare. Probabil aveam 7 ani pe atunci.

De ce ai ales Alb Negru ca pseudonim?

De la mai multe surse. În primul rând este o piesă de la Emeric Imre, Nebun de Alb, care pot spune că m-a marcat încă din adolescență. O a doua sursă ar fi grafica, care operează cu alburi, griuri și negru, o constată inspirație pentru mine. Într-o ultimă fază, recentă pot spune, am descoperit influența minimalismului, care pare să accentueze ideea de alb și de negru în lucrările mele.

DSC08906

Ce te inspiră să creezi artă?

Starea de spirit, muzica, natura… Liniștea poate fi și ea un factor de creație. Și dacă lucrez sau gândesc altceva pot avea idei creative.

Ce materiale alegi și cât de importante sunt pentru lucrări?

Materialele le aleg în funcție de ideea formată în urma unui factor la care am ajuns în punctul de creație. Mai întâi trebuie să văd materialul, apoi pot vizualiza lucrarea. Dacă nu am materialul trebuie să vizualizez lucrarea în minte, care inspiră o anumită textură, un material. Aleg materialele pe care le am la îndemână. Prefer totuși lâna, lemnul, hârtia, ațele sau siliconul.

DSC08913

În ce stiluri ți-ai putea integra arta?

Probabil tradiționalul românesc este sfera spre care se aproprie cel mai mult, mai mult decât de arta contemporană conceptuală.

Ce gamă cromatică preferi?

Culorile pământii, organice, pale și mate.

Dacă ar trebui să renunța la a crea artă, ai putea face asta?

Da.. Nu. De fapt, chiar dacă spun că renunț, tot ajung să creez ceva. Nu depinde de alegerea mea, ci este o parte din mine să creez la momentul la care simt că se cuvine.

Fotografie creatie 1

Cum consideri arta ta din trecut până în momentul prezent?

Evoluționistă. Dacă ar fi să-mi analizez arta de la început, din liceu, consider că era groaznică, neoriginală. În timpul facultății am putut observa o evoluție mai creativă și o artă mai interesantă.

Ce perspective ai pentru viitorul lucrărilor?

Dimensiunile în primul rând evoluează la o scară tot mai mare. Lemnul, ața și lâna par a fi materialele ce țin pasul cu evoluția mea și mi le imaginez alături și în viitorul creator. Acestea rămân singurele elemente constante, în timp ce motivele din lucrări nu sunt.

Simbolul de bază ar putea fi „culoarea”, pământiul, albul, negrul.

11423842_1619241645029295_7856236791812065810_o

Preferi figurativul, geometricul sau abstractul?

Consider arta mea mai degrabă figurativă. Mereu aleg un element vizual uman pe care îl folosesc ca mijloc de exprimare a unui concept abstract.

O ultimă întrebare ar fi, la ce proiect lucrezi acum?

Lucrez la o serie de motive tradiționale. De fapt, toate răspunsurile mele duc spre tradițional, și materialele și ustensilele, tot. Ele au legătură între ele. Va fi joc geometric alb-negru pe pânză, încrustat în tuș. De data aceasta va fi un proiect vizual geometric, în timp ce titlul și conceptul vor avea legătură cu figurativul.

_______________

Material scris de Gabriela Robeci

Surse foto:  Gabriela Robeci

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »