Hieronymus Bosch sărbătorit de orașul său de baștină cu o colecție aproape completă

3 The Last Judgment (Groeningemuseum - Bruges)Un muzeu regional mai puțin cunoscut din Olanda numit Noordbrabants in Den Bosch a reușit să surprindă prin asamblarea uneia dintre cele mai complete expoziții ale secolului, prezentând lucrările halucinante ale lui Hieronymus Bosch.
Sunt expuse 20 din cele 24 de lucrări ale sale și provin din Madrid, Veneția și New York, fiind returnate orașului în care artistul a trăit între anii 1450 și 1516. Arta lui Bosch ne lasă cu o impresie care ne marchează, așa cum îi și este menirea pentru păcătoșii acestori vremuri iluzorii, pline de creaturi ciudate și coșmaruri, tentație, păcat și judecata finală.

“Hieronymus Bosch este un artist extraordinar deoarece originalitatea și creativitatea sa sunt atât de impresionante încât acesta inspiră artiști din întreaga lume până astăzi, deci chiar și după 500 de ani de la moartea sa el încă trăiește și asta datoria originalității sale, modul în care portretizează cele mai ciudate vise ale oamenilor” declară directorul muzeului Charles de Mooij.

Se știu foarte puține informații referitoare la artist; există câteva arhive de care curatorii au trebuit să se ocupe în 2001 atunci când s-au decis să sărbătorească 500 de ani de la moartea sa.

“De fapt, pe Hieronymus Bosch îl chema Hieronymus van Aken, după un oraș din Germania din care provenea familia sa. La un anumit moment în secolul 15, familia s-a mutat în orașul ‘s-Hertogenbosch și de aceea și-a luat numele de Bosch. Îl chema Hieronymus însă el și-a luat numele de Bosch.
Deci îl cheamă Bosch deoarece a locuit și a lucrat în orașul ‘s-Hertogenbosch” explică Dr.Matthijs Ilsink, curatorul expoziției.

Interesul pentru artist este atât de mare încât 90.000 de bilete s-au vândut în pre-sale pentru expoziția de la 50 de km sud de Amsterdam care se va încheia pe data de 8 Mai.

Alexandra Șerbănescu

Sursa:
http://www.euronews.com/2016/02/18/hometown-celebrates-return-of-hieronymus-bosch-in-near-complete-collection/

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »