Córso interbelic

Córso interbelic

Arhiwalk 1 – Art Deco

Articol de Teo Voicilă

 

Încă de la primele plimbări și vizite prin București, mi-au atras atenția clădirile vechi și impozante peste care dai la tot pasul prin cartierele centrale. Atunci nu știam mare lucru despre denumiri arhitectonice și însușiri caracteristice, însă formele geometrice bine definite și decorațiunile subtile m-au trimis direct în epoca de glorie a Micului Paris interbelic. Abia mai târziu aveam să descopăr că, de fapt, fusesem furat de farmecul Art Deco-ului.

București
Prin București

Clădiri Art Deco în Piața Rossetti, zona Universitate

 

Toamna asta am ieșit să fotografiez câteva din clădirile Art Deco pe lângă care trec aproape zilnic. Cu toate că nu m-au ajutat prea mult vremea și traficul bucureștean, o dată ce am ridicat privirea din pământ, am resimțit aceeași stare de bine de acum câțiva ani.

Din păcate, majoritatea edificiilor sunt într-o stare deplorabilă. Multe dintre ele sunt scorojite de trecerea timpului, iar la baza lor găsești frecvent mesajul “ATENȚIE! CADE TENCUIALA!!!”. Ocolești, admiri de la distanță și te rogi să nu izbucnească vreun cutremur fix când te afli prin preajmă.

Există și cazuri fericite, rare ce-i drept, însă am găsit și câteva clădiri restaurate in anii ‘90 și aparent întreținute. De exemplu, sediul Arcub¹, Palatul Telefoanelor², sediul Înaltei Curți de Casașie și Justiție³ sau fostul Hotel Union⁴.

Bloc Art Deco recondiționat, dar acoperit cu reclame inestetice. Noiembrie 2018, Bd. Ion C. Brătianu.
Ușă cu detalii Art Deco, la intrarea în scara unui imobil de pe Str. Vasile Lascăr.
Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei. Construit în stilul zgârie norilor americani, până în anii ‘70 a fost cea mai înaltă clădire din București.

Bloc Art Deco, zona Universitate

Mai sunt multe alte comori Art Deco, ascunse pe străzile liniștite din cartierul Armenesc sau prin Cotroceni, dar vă provoc pe voi să le descoperiți. Nu trebuie decât să fiți cu ochii în patru după linii clare, forme geometrice bine definite, colțuri rotunjite și decorațiuni metalice prezente în dreptul balcoanelor, geamurilor sau ușilor.  

În final, depinde doar de noi să înțelegem efemeritatea edificiilor de mai sus și să ne implicăm trăgând semnale de alarmă de fiecare dată când se mai prăbușește câte unul din cauza nepăsării și egoismului autorităților sau al proprietarilor care nu realizează ce tezaur cultural au dobândit.  

 

Fotografiile aparțin autorului.

 

Note subsol

  1. Arcub – Str. Batiștei 14, construit între anii 1932-1934 după planurile arhitecților Radu Culcer, Ion C. Roșuș
  2. Palatul Telefoanelor – Calea Victoriei 33, construit între anii 1929 – 1934 după planurile arhitecţilor Louis Weeks, Algz van Saanen şi Walter Froy;
  3. Sediul ÎCCJ – Str. Batiștei 25, construit in anii ‘30 după planurile arhitecților Ion I. Berindey, Constantin Ciogolea;
  4. Hotel Union – Str. Ion Câmpineanu 11, construit in 1934 dupa planurile arhitectului Arghir Culina.
Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »