1 Aprilie – Ziua păcălelilor

1 aprilie
Sursă foto: http://www.hdwallpapers20.com/wp-content/uploads/2015/03/happy-1st-april-funny-wallpaper-250×250.jpg

A sosit 1 Aprilie, ziua în care hazul și glumele preiau cârma vieților noastre. Numită și Ziua păcălelilor, această zi inspiră tinerii să facă farse nu doar de dragul amuzamentului, ci și pentru a aduce zâmbetul pe buzele celorlalți și ai face să râdă. Prin urmare, 1 Aprilie nu este o zi  specială, în care lacrimile nu-și au locul, iar râsul este cel mai bun medicament asupra monotoniei și tristeții.

Cu toții am auzit de celebra zi a farselor încă din copilărie, gândindu-ne an de an cum să scăpăm nepăcăliți și mai ales ce farse să le facem celor din jur. Oare de unde a pornit această tradiție a glumelor?

 

Legenda Zilei Păcălelilor

Legenda nașterii acestei zile are în spate mai multe povești. Una dintre ele este legată de mutarea Anului Nou: romanii și hindușii foloseau data de 1 Aprilie pentru a serba sosirea unui nou an, fiincă această zi preceda Echinocțiul de Primăvară ( 20-21 martie). Ce legătura ar putea avea un calendar cu păcălelile? Ei bine, Papa Grigorie al XIII-lea a mutat ziua Anului Nou în data de 1 Ianuarie începând cu anul 1582, iar oamenii care au continuat să sărbătorească pe 1 aprilie au devenit ținta glumelor celorlalți deoarece continuau să creadă ceva fals.

O a doua poveste îl are în prim plan pe împăratul roman Constantin, care în urma unei discuții cu bufonii de la palat, a decis să îl lase pe Kugel să devină împărat pentru o zi. Astfel, Ziua păcălelilor a luat naștere în urma unui decret regal al bufonul Kugel de a boteza 1 aprilie Ziua absurdului. Din acel moment oamenii au început să-și facă farse în fiecare an în ziua de 1 aprilie.

Sursă foto: http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/files/2013/04/jester1.jpg
Sursă foto: http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/files/2013/04/jester1.jpg

O altă poveste a originii acestei zile stă sub semnul diverselor festivaluri ale libertății serbate la începutul lunii primăverii, precum Hilaria pe 25 martie la italieni ( învierea lui Attis), Holi la hinduși ( o zi în care totul era permis) și Purim  la evrei ( zi în care nu era nimic interzis).

Ziua Păcălelilor în jurul lumii

Înainte să ne gândim ce farse să alegem anul acesta, haideți să privim căteva caracteristici ale acestei zile în lume. În Franța, Belgia,Italia, Canada, Portugalia, Spania și Olanda întâlnim tradiția „poisson d’avril/ pesce d’aprile!/aprilvis” prin care oamenii lipesc un pește din hârtie pe spatele cuiva fără să își dea seama.

Sursă foto: http://www.frenchtoday.com//assets/2012/03/bab2d5d59ac444db8043a4f3e32c9f0e.jpg)
Sursă foto: http://www.frenchtoday.com//assets/2012/03/bab2d5d59ac444db8043a4f3e32c9f0e.jpg)

Însă, spaniolii au și o zi proprie a păcălelilor pe 28 decembrie- Dia de los Santos Inocentes/ Masacrul Inoceţilor care se referă la faptul că Maria și Iosif ar fi folosit un șiretlic pentru a fugi din Egipt și a-l salva pe pruncul Iisus Hristos.În Marea Britanie Ziua Păcălelilor durează două zile, iar persoana păcălită este numită „noddy”. Spre deosebire de britanici, scoțienii sărbătoresc „Hunt-the-Gowk Day” ( gowk= prostănac, nătărău) și ca pe o zi a sosirii primăverii. Polonezii evită activitățile serioase în data de 1 aprilie, ocupându-se mai mult de glume și farse. Danezii și suedezii sărbătoresc ziua glumelor în data de 1 mai. Americanii însă acordă o mai mare importanță farselor, sărbătorind „The Week of Foolery” cu 7 zile înaintea datei de 1 aprilie.

Farse memorabile

Dacă vă întrebați care au fost cele mai tari farse din istorie, vă voi da câteva exemple în rândurile următoare. Cela mai celebre farse au fost lansate de presa internațională, printre care se numără:

1. scaunul pentru câini lansat pe 1 aprilie 2011 de Ikea

Sursă foto: http://blogs.discovery.com/.a/6a00d8341bf67c53ef015431f22e3f970c-500wi
Sursă foto: http://blogs.discovery.com/.a/6a00d8341bf67c53ef015431f22e3f970c-500

2. documentarul cu pinguinii zburători lansat pe 1 aprilie 2008 de către BBC

bbc
Sursă foto: https://images-cdn.9gag.com/photo/aLQMWog_460s_v1.jpg

 3. burger-ul pentru stângaci lansat pe 1 aprilie 1998 de Burger King

burger
Sursă foto: http://englishenglish.biz/wp-content/uploads/2014/03/lefthandedburger1.jpg

Din multitudinea ideilor de farse care există ( bilețele cu mesaj lipite pe spatele celorlalți, mesaje cu minciuni mici, capcane amuzante etc.), voi pe care ați dori să o încercați de acest 1 aprilie?

 

Din multitudinea ideilor de farse care există ( bilețele cu mesaj lipite pe spatele celorlalți, mesaje cu minciuni mici, capcane amuzante etc.), voi pe care ați dori să o încercați de acest 1 aprilie?

 

 

Bibliografie:
David Johnson and Shmuel Ross, The uncertain origins of a foolish dayhttp://www.infoplease.com/spot/aprilfools1.html
Cum a devenit 1 Aprilie Ziua Păcălelilor, 31/03/2016  http://www.descopera.ro/mari-intrebari/14093022-cum-a-devenit-1-aprilie-ziua-pacalelilor

Material scris de Larisa-Florentina Badea

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »