Zilele Adfel – cu interviuri ALTfel
Zilele Adfel – cu interviuri ALTfel
La ZIlele Culturale ALTfel am cunoscut oameni frumosi, de la care am aflat ovesti de viata interesante, pe care vi le impartasim.
Art Out: Ai mai făcut voluntariat până acum? Cum a fost?
Rusu Roxana Maria (Fundaţia Calea Victoriei): Da, îmi place imprevizibilul, nu se ştie niciodată ce urmează să facem mâine, particip la anumite întâlniri despre care aveam păreri mai puțin bune și care mă surprind plăcut, așa descoperi că de fapt îți plac, este o experiență prin care te descoperi într-un fel pe tine.
Anita Sterea (Fundaţia Calea Victoriei): Da, fac voluntariat de 10 ani. Îmi place să întâlnesc organizații, medii și oameni diferiți, toate sunt experiențe noi.
Judy Florescu: Da, de foarte multe ori. Mi-a plăcut experiența și faptul că înveți lucruri noi și să dai mai departe ceea ce tu primești de la alții.
Andrei Chiviși: Da, o dată. Am vrut să încerc ceva nou, a durat o perioadă destul de scurtă, apoi când am început să lucrez nu am mai avut timp. Mi-a plăcut că ajutăm comunitatea, mai făceam curățenie și mă simțeam bine. Nu eram atras atât de colectiv, cât mă simțeam bine că lăsam un loc mai curat.
Sandu Petrică: Da, am făcut voluntariat pentru copii la o grădiniță. A fost interesant, după activitatea asta am ajuns să predau într-o grădiniță opționaul creativ de pictură. A fost un lucru interesant pentru că am descoperit o altă latură după ce am terminat pictura. Lucian Ursaciuc: Da, am fost voluntar în sport. Mi-a plăcut să-i ajut pe cei care aveau nevoie.
Adrian Oprea: Da. Mi-a plăcut felul în care oamenii se strâng laolaltă ca să îndeplinească un anumit obiectiv.
Zafiu Marius: Nu, n-am făcut. Pe vremea lui Ceaușescu făceai “voluntariat“ absolut nevoluntar. Pe 23 august te scoteau din producție, te luau de la școală, te puneau să ridici cartonașe. Dar azi fata mea se bucură de voluntariat.
Art Out: Cum ai descrie Bucureștiul în 3-5 cuvinte?
Rusu Roxana Maria (Fundaţia Calea Victoriei): Contrastant, destul de nostalgic şi diferit.
Anita Sterea (Fundaţia Calea Victoriei): Un oraș frumos ce trebuie descoperit, un oraș al contrastelor, un oraș care ascunde povești frumoase.
Judy Florescu: Variat, aglomerat și colorat din toate punctele de vedere.
Andrei Chiviși: Mi se pare un oraș tânăr cu populație bătrână.
Sandu Petrică: Agitat, îmi place foarte mult aglomerația și sincer Bucureștiul are nevoie chiar de mai multă aglomerație, de mult mai multe activități și cred că e un lucru foarte bun ca oamenii să interacționeze și mai mult.
Lucian Ursaciuc: Un oraș foarte activ.
Adrian Oprea: Plin de viață.
Zafiu Marius: Până acum 2-3 ani aș fi spus că este un oraș urât, acum cred că există o șansă pentru el.
Art Out: Care sunt locurile preferate din București?
Rusu Roxana Maria (Fundaţia Calea Victoriei): Chiar aici, în Fabrică unde ne aflăm acum. Mai îmi plac străduțele din Piața Romană și de la Universitate, în principiu străduțele mici și casele vechi.
Anita Sterea (Fundaţia Calea Victoriei): Strada Dumbrava Roșie, casa în stil Gaudi de pe Strada Sfântul Ștefan. Și nu chiar în oraș, la periferia Bucureștiului, îmi place mult Mogoșoaia.
Judy Florescu: Îmi plac parcurile, în București se simte nevoia de liniște cumva, și teatrele, atât cele independente cât și cele de stat. Andrei Chiviși: În principiu mă învârt prin centru, nu am un loc preferat, dar încerc să fiu aproape de casă.
Sandu Petrică: În special centrul și evenimentele. Legat de artă îmi plac expozițiile, vernisajele, locuri unde oamenii interacționează. Lucian Ursaciuc: Acuarela și terasele în general.
Adrian Oprea: Străduțele, fundăturile alea de pe Calea Călărași și Hala Traian.
Zafiu Marius: Centrul vechi. Și îmi place terasa unde ne aflăm, dintr-o fabrică absolut urâtă, au făcut un loc interesant.
Art Out: Dacă ai avea ocazia să întâlnești o personalitate cine ai vrea să fie? Ce întrebare i-ai pune?
Rusu Roxana Maria (Fundaţia Calea Victoriei): Mi-ar plăcea să-l întâlnesc pe Carl Gustav Jung.
Anita Sterea (Fundaţia Calea Victoriei): Asta e o întrebare grea … cred că mi-ar plăcea Regina Maria și în egală măsură Pierre de Coubertin.
Judy Florescu: Johnny Depp. L-aș întreba cum își menține entuziasmul pentru meseria pe care o practică pentru că săracul Robin Williams și-a luat viața … și bănuiesc că din cauză că își pierduse entuziasmul pentru ceea ce făcea. Și Johnny Depp a trecut prin multe, a trecut printr-un divorț și nu cred că are o viață mai ușoară, presiunea e mare.
Andrei Chiviși: David Bowie, mi-ar plăcea să ies la o bere cu el. Sandu Petrică: Nu am o persoană preferată, îmi place să iau de la fiecare câte ceva, îmi place să culeg.
Lucian Ursaciuc: O personalitate din sport, pentru că este domeniul care mă pasionează.
Adrian Oprea: David Carson. L-aș întreba de unde îi vin ideile, ce îi stimulează creativitatea.
Zafiu Marius: Nu știu. Îmi plac mult în ultima vreme scriitorii sud-americani.
Art Out: Ce te face fericit/ă?
Rusu Roxana Maria (Fundaţia Calea Victoriei): Să descopăr lucruri noi, ceea ce este mult mai ușor participând la activități decât citind despre ele.
Anita Sterea (Fundaţia Calea Victoriei): Să călătoresc.
Judy Florescu: Cred că evenimentele culturale.
Andrei Chiviși: Nu știu, dacă nu cred în concept se pune? Nu cred că există oameni fericiți, dar dacă ne referim la bună dispoziție cred că lucrul care mă face cel mai fericit este after work drink, poate să țină și un sfert de oră, nu contează cât, dar e relaxant.
Sandu Petrică: Timpul petrecut lângă prieteni și timpul pe care mi-l aloc mie.
Lucian Ursaciuc: Să am persoanele iubite aproape.
Adrian Oprea: O cafea bună.
Zafiu Marius: Familia, prietenii, ceea ce mă înconjoară, uite ziua de azi, soarele.
Art Out: Ai colecţionat ceva până acum?
Anita Sterea (Fundaţia Calea Victoriei): Am colecționat cărți poștale până într-un anumit punct, între timp colecționez destinații de călătorie noi, tot timpul vreau să văd altceva.
Andrei Chiviși: Nasturi. Am strâns la un moment dat cam 150 de nasturi, asta după o selecție pentru că strânsesem inițial cam 200 și ceva. Păstrez nasturi de uniformă, cei mai vechi sunt de pe la 1800, erau nasturi bătuți manual, de la uniformă de marin. Îmi plăcea textură.
Sandu Petrică: În copilărie colecționam bani, apoi nu am mai avut timp. Încă mai îmi place să merg pe la târguri de antichități și îi caut cu privirea, mi-ar plăcea să mai strâng câțiva, dar sunt constrâns de timp, mai ales în ultima perioadă. Și bineînțeles, aș colecționa tablouri. Nu neapărat pentru că am terminat pictura, dar pentru că apreciez foarte mult lucrările altora. Eu pictez, dar mai rar, în ultima vreme nu prea am avut timp.
Zafiu Marius: Am colecționat când eram mic, ce se colecționează la vârsta copilăriei: timbre … în orice caz nu șervețele.
Întrebări unice Art Out: Care e personajul tău preferat?
Judy Florescu: Ca și literatură acum m-am apucat să îl citesc pe Eric-Emmanuel Schmitt, care nu prea are personaje, totul este real la el, nu aș putea să dau nume de personaje, îmi place tot ce scrie, iar din teatru îmi plac personajele ciudate şi rolurile care se potrivesc deopotrivă şi unui băiat și unei fete. De când eram mică mă identificam cu Zoro şi de când am mai crescut mă identificam cu Dorothy din The Wizard of Oz.
Art Out: Cât de importantă este promovarea pentru un actor?
Judy Florescu: Este esențială. Nu neapărat promovarea, cât comunicarea. Cum se dau comunicate de presă de la instituțiile publice cu ce se întâmplă la ordinea zilei, tot așa e nevoie de comunicat de presă de la un artist, un muzician, de la orice om de cultură astfel încât să informezi publicul despre activitatea lui. Altfel nu interesează pe nimeni. Așa cum știi, cei care lucrează pentru cultură în publicațiile care mai există, sunt primii dați afară. Pe cei din alte domenii precum sportul, economia sau politica nu-i preocupa să mai știe despre cultură, de aceea este nevoie de comunicare despre activitatea artiștilor.
Material realizat de Ana Birdan