„Studioul Artele Plastice şi Dansul. Programul 10” la MNAR
Sâmbătă, 30 ianuarie, Muzeul Naţional de Artă al României va găzdui un eveniment interdisciplinar văzut critic prin ochii Valentinei Iancu, curatoarea expoziţiei Egal. Artă şi feminism în România modernă.
Întâlnirea dintre artele vizuale, artele performative şi istoria culturală a cooperării dintre acestea va cuprinde spectacolul Reenacting Lizica Codreanu, o reconstrucție scenică realizată de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București (coregraf: Doina Georgescu, costume: Cristian Marin).
Va urma un moment susţinut de doamna Liana Tugearu, istoric de artă și critic de dans, cercetătorii Corina Cimpoieru și Igor Mocanu care vor discuta cu publicul despre câteva dintre coregrafele importante ale istoriei dansului contemporan românesc. Evenimentul va include şi o serie de proiecții video inedite.
Spectacolul Reenacting Lizica Codreanu este o provocare lansată de CNDB pentru Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” să reconstuite dansul Lizicăi Codreanu după muzica lui Satie şi cu costume de Cristian Marin.
Dar cine a fost Lizica Codreanu, muza rebelă a lui Brâncuşi?
Fiica avocatului Ion Sionescu Codreanu urmează cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, iar mai apoi va lua cursuri de balet la Paris alături de Mesdames Valadina şi Nijinska.
În capitala Franţei a avut şansa să cunoască numeroşi artişti, printre care şi pe Tristan Tzara şi Constantin Brâncuşi care a şi hotărât să o susţină şi mai ales să-i susţină arta: dansul.
În 1922, sculptorul a confecționat un costum de dans pentru tânăra sa prietenă, a pus vinilul cu Gymnopediile lui Erik Satie la picup și a invitat-o pe Lizica Codreanu să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acțiunea a fost documentată de Brâncuși cu ajutorul unui aparat de fotografiat. În 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicăi Codreanu după imaginile din 1922 și îi propunea Vavei Ștefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie.
Studioul Artele Plastice şi Dansul (Programele 1-9) a fost un maraton interdisciplinar de programe vizuale şi coregrafice, curatoriat de Liana Tugearu în anii ’80 la Muzeul Naţional de Artă al RSR, care s-a bucurat de participarea istoricilor de artă: Carmen Brad, Liana Tugearu, Ioana Beldiman, Codruţa Cruceanu, Andrei Paleolog, Elena Mateescu şi Suzana Heitel şi a coregrafilor: Raluca Ianegic, Ioan Tugearu, Vera Proca-Ciortea, Sergiu Anghel, Alexa Mezincescu şi Rose Marie Bot Stocec.
Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este liberă.