Sărbătoarea iubirii în jurul lumii
Sursă foto: https://ro.pinterest.com/pin/319474167286575558/
Când te gândești la sărbatoarea iubirii, îți vine în minte Valentine’s Day, ziua în care îndrăgostiții își petrec timpul împreună și își oferă cadouri în semnul iubirii. Ei bine, deși Valentine’s Day rezprezintă esența sărbătoririi iubirii, nu trebuie să omitem celelalte zile dedicate dragostei prezente în lume. Prin intermediul acestui articol vă propun să facem o călătorie a iubirii pornind de la originile Valentine’s Day spre a descoperi celelalte zile ale iubirii.
Sfântul Valentin o legendă despre dragoste, 14/2/2017
Celebra sărbătoare americană a iubirii cunoscută și sub numele de Valentine’s Day are la origine legenda Sfântului Valentin- apăratorul dragostei. Confirm acestei legende, Sfântul Valentin era un preot martir din timpul persecuției împăratului păgân Claudius ( anii 296-270), care îi ajuta pe creștini să se căsătorească în secret ( împăratul interzisese căsătoria). Acesta a fost băgat în închisoare ( timp în care îi trimitea mesaje fiicei temnicierului prin care o convigea să creadă în Dumnezeu) și condamnat la moarte pe data de 14 februarie 296 ( lăsând în urma sa o scrisoare de dragoste nesemnată).
Sursă foto: https://fellowshipofminds.files.wordpress.com/2013/02/st-valentine.jpg?w=200&h=339
Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români
Deși a adoptat ziua de 14 februarie- Valentines Day drept zi de a sărbatători iubirea, poporul român deține propria zi a iubirii, și anume 24 februarie- Dragobetele ( zeul tinereții și patronul dragostei si bunei dispoziții).Conform tradiției, în ziua de dragobete fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și mergeau în grupuri prin lunci și păduri să culeagă flori de primăvară, precum ghiocei, viorele și tămâioase ( le puneau la icoane pentru a le pastra până la Sanziene, când le aruncau în apele curgătoare) , după care se strângeau la o casă pentru a-și „ face de Dragobete” ( o întâlnire sub forma unei petreceri cu mâncare și băutură) fiind astfel îndrăgostiți până la următorul Dragobete. Mai mult, în dimineața zilei de Dragobete fetele și femeile tinere strângeau zăpada proaspată, o topeau și se spalau cu apa obținută pe cap și pe față pentru a fi pe placul admiratorilor.
Sursă foto: http://www.click.ro/sites/default/files/medias/2016/02/22/dragobete_rolandia.eu_.jpg
Sărbătoarea iubirii în restul statelor
Franța
Sărbatoarea iubirii a început în perioada Evului Mediu, când păsările începeau să se împerecheze în a doua jumătate a lunii februarie, prilej pentru transmiterea dovezilor de dragoste între oameni sub forma scrisorilor ( cei care nu erau talentați la scris apelau la poeți și scriitori), florilor, cadourilor ( cărți poștale ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante) și ciocolatei.Primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor –,,Valentine” a fostCharles, Duce de Orleans (scrisă în timp ce era închis în Turnul Londrei ca prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt, 1415).
Marea Britanie
Pe lângă adoptarea sărbătorii americane a iubirii, britanicii au o serie de tradiții de Ziua Îndrăgostiților, precum: răsplata cântecelor copiilor cu bomboane fructe sau bani, coacerea chiflelor Valentine, publicarea sonetelor de dragoste în reviste şi tabloide și trezirea fetelor înainte de răsărit pentru a-și zări Valentinul pe fereastră (primul bărbat care trecea prin fața casei și cu care se vor căsători în acel an).
Italia
Tradiționala sărbătoare italiană a iubirii poartă numele de ,,il giorno della festa degli innamorati”, o zi în care prietenii şi membrii familiei nu își oferă cadouri.
Danemarca
Danezii aupropriile lor tradiții când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, printre care se numără: ,,felicitarea iubitului”- felicitări transparente, care puse în faţa unei lumini, reflectau imaginea unui îndrăgostit; ,,ghiocelul”- trmiterea de ghiocei prietenelor şi iubitelor; ,,Gaekkebrev”: tinerii scriau poezii de dragoste sau amuzante pe care le expediau fără să se semneze, lăsând fata să ghicească numele expeditorului, urmănd să primească un ou de Paști dacă ghiceau.
Japonia
Spre deosebire de culturile occidentale, în Japonia rolurile se schimbă: bărbatul devine ,,răsfăţatulʼʼ Zilei Îndrăgostiţilor.
Astfel, fetele pregătesc an de an în data de 14 februarie ciocolată de casă și o oferă bărbaților -,,ciocolată fără obligaţie” (şefilor, colegilor sau fraţilor) sau iubiților- ,,ciocolata din obligaţie” pentru a-şi mărturisi dragostea, a-şi demonstra respectul sau a-şi onora orice obligaţie socială, obicei originar din anul 1936. Însă, japonezii au și o zi a compensației- 14 martie- Ziua Albă– când bărbații care au primit ciocolată de Ziua Îndrgostiților trebuie să ofere un cadou fetelor respective.
Finlada și Estonia
În aceste două ţări, ziua de 14 februarie este ,,Ziua Prietenilor”, zi în care oamenii dăruiesc felicitări şi mici cadouri prietenilor, iar străzile sunt decorate cu inimioare, punăndu-se accent pe iubirea non-romantică, cea faţă de prieteni şi membii familiei.
Ghana
În Ghana ziua de 14 februarie reprezintă ,,Ziua Naţională a Ciocolatei” deoarece este unul dintre cei mai mari exportatori de ciocolată din lume.
Filipine
Filipinezii au ca tradiție Masa nunții, care reuneşte în spaţii mari şi deschise (organizate pe teritoriul întregii ţări) sute de cupluri de îndrăgostiţi pentru a organiza ceremonii publice de căsătorie.
Suedia
În Suedia Ziua Îndrăgostiților poartă numele de Ziua tuturor inimilor și nu reprezintă o sărbătoare oficială.
Slovenia
În Slovenia Ziua iubirii era sărbătorită în data de 12 martie de Sf. Gregor, însă astăzi a căștigat teren ziua de 14 februarie, în prims unui proverb conform căruia: Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, plantele și florile începând să crească.
Turcia
În Turcia, Ziua iubirii este sărbătorită în ziua de Sfântul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci.
Iran
Ziua iubirii este denumită S, o zi dedicată iubirii și are loc pe 29B în calendarul solar jalali- 17 februarie.
Egipt
În Egipt ziua iubirii are loc pe data de 4, numită Ziua iubirii egiptene.
Brazilia
În Brazilia, ziua îndrăgostiților este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile își dau cadouri precum: ciocolată, felicitări și un buchet de flori, precedând ziua Sfântul Anton- sfântul căsătoriei, când femeile singure realizează ritualuri pentru a găsi un soț bun sau iubit.
Columbia și Mexic
În Columbia și Mexic, Ziua iubirii și a priteniei este sărbătorită pe 30 iulie, zi în care fiecărui participant îi este desemnat un destinatar pentru un cadou secret- tradiția prietenului secret.
Norvegia
În data de 14 februarie, norvegienii petrec Valentine’s day, prin intremediul unor întâlniri romantic cu partenerul de viață sau trimiterii unei felicitări iubirii lor secrete.
Și nu în ultimul rând avem statul campion în a sărbători iubirea, și anume Coreea de Sud. De ce l-am denumit astfel? Ei bine, nu este vorba de o preferință a mea, ci a faptului că poporul corean sărbătorește dragostea în fiecare zi de 14 a lunii. Astfel, în continuare vă voi enumera aceste zile speciale:
- 14 ianuarie- Candle Day (cuplurile se întâlnesc şi îşi oferă unii altora jurnale în care își trec dorințele pentru noul an și datele importante şi lumânări);
- 14 februarie- Valentine’s Day (femeile oferă ciocolată sau bomboane iubiţilor, ca simbol al iubirii lor pe care le pot cumpăra de la tarabele din oraș cu o săptămână înainte sau le pot prepara personal);
- 14 martie- White Day (bărbaţii oferă bomboane, flori, bijuterii sau jucării iubitelor lor și pregătesc cine romantice);
- 14 aprilie- Black Day (ziua celor singuri, care nu au primit nici flori nici bomboane pe 14 februarie şi 14 martie, şi se consolează mâncând jajangmyeon– noodles în sos negru de fasole)
- 14 mai- Rose Day/ Yellow Day (cuplurile îşi oferă trandafiri, iar cei singuri se strâng în grupuri, îmbrăcaţi de regulă în galben) + 21 mai- Married Day (ziua tinerilor căsătoriți);
- 14 iunie- Kiss Day (cuplurile se sărută pasional + trebuie să săruţi fiecare persoană pe care o întâlneşti);
- 14 iulie- Silver Day (cuplurile îşi oferă cadou inele de argint şi îşi fac publică relaţia către prieteni);
- 14 august- Green Day (îndrăgostiţii poartă verde şi se plimbă în natură, iar cei singuri beau o sticlă verde de soju ca să-şi înece amarul)
- 14 septembrie- Photo and Music Day (iubiţii fac poze împreună, ies în oraş cu prietenii la karaoke (noraebang) sau în club, ascultă muzică şi îşi fac publică relaţia);
- 14 octombrie- Wine Day (cuplurile beau împreună vin) + 24 octombrie- Apple Day (prietenii, familia şi cuplurile îşi oferă mere pentru a-şi cere iertare pentru greşelile din trecut);
- 14 noiembrie- Movie and Orange Day (cuplurile merg la film şi beau suc de portocale) +11 noiembrie- Pepero Day
- 14 decembrie- Hug Day ( îndrăgostiţii se îmbrăţişează pentru a-şi ţine cald în luna rece de iarnă)
Bibliografie:
Sfântul Valentin o legendă despre dragoste, 14/2/2017 http://www.desprecopii.com/info-id-820-nm-Sfantul-Valentin-o-legenda-despre-dragoste.htm
Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/dragobetele-sarbatoarea-iubirii-romani-68807.html
Ziua Îndrăgostiţilor în lume. Află cum se sărbătoreşte Sfântul Valentin în alte ţări, 14.02.2017 https://ziarulunirea.ro/ziua-indragostitilor-in-lume-afla-cum-se-sarbatoreste-sfantul-valentin-in-alte-tari-408461/
Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume, Georgiana Raicu, 8 Februarie 2017 https://semnaluloltuui.wordpress.com/2017/02/08/cum-se-sarbatoreste-ziua-indragostitilor-in-lume/
Cum se sărbătorește dragostea în Coreea?, Ana-Maria Ruse [KF] http://koreafilm.ro/blog/2012/02/cum-se-sarbatoreste-dragostea-in-coreea/
Articol scris de Larisa-Florentina Badea