PETER PAN, spectacol pentru copii
„Astăzi, la Opera Comică pentru Copii, a avut loc premiera musicalului Peter Pan. Toate celelalte 15 spectacole sunt vândute deja, fapt pentru care vom programa reprezentații suplimentare. Mulțumesc publicului minunat și felicit echipa care a făcut posibilă această performanță!” – declara în seara de 13 februarie Felicia Filip, directorul general al Operei Comice pentru Copii.
Opera Comică pentru Copii a pregătit spectatorilor de toate vârstele una dintre cele mai așteptate întâlniri cu personajele unei povești nemuritoare, „Peter Pan”. Un musical semnat de compozitorul Laurențiu Profeta, pe text de Eugen Rotaru, adaptarea orchestrației aparținând compozitorului Andrei Kerestely. Producţia poartă semnătura echipei alcătuite din Antoaneta Cojocaru (regizor), Francesca Cioancă (scenograf) și Cătălin Caracaș (coregraf).
După fiecare spectacol personajele au dat şi vor da autografe spectatorilor mari şi mici.
Antoaneta Cojocaru, regizor:
„Peter Pan este una dintre cele mai frumoase poveşti despre copilărie, adică despre curajul şi libertatea pe care ţi le dau o inimă curată. Mi-am dorit să construiesc un spectacol despre bucuria şi speranţa pe care o introduc copiii în viaţa oamenilor mari. Pentru că ei ştiu să simtă şi să vadă mai limpede. A fost o provocare extraordinară să fac un spectacol-laborator aici, la Opera Comică, adică să intersectez atât mijloace de expresie artistică diferite, cât şi funcţiile pe care le au interpreţii în mod obişnuit. Astfel, cântăreţii dansează, balerinii joacă şi toată lumea cântă. Peter Pan e un spectacol ce decupează o echipă artistică tânără, vie şi disponibilă şi asta e foarte important. Rămâne de văzut unde este Ţara de Nicăieri şi cine este Peter Pan, cel care alege să rămână acolo. Dedic acest spectacol tatălui meu, tenorul Artemie Cojocaru.”
Francesca Cioacă, scenograf:
„Peter Pan este o îmbinare a fantasticului cu realul, Țara de Nicăieri fiind un loc în care fiecare dintre noi, adulți sau copii, ne dorim să evadăm. Acest tărâm de vis în care totul este posibil dacă te lași condus de imaginație, va fi plasat deasupra norilor. Ideea de zbor este regăsită atât în elementele care alcătuiesc decorul cât și în costume. Norii, în diversele lor forme și utilizări sunt elementul cheie al acestui decor. Trecerea de la lumea reală la cea fantastică se face prin rotirea planului real care alcătuiește casa copiilor și prin introducerea noilor elemente care formează tărâmul de deasupra norilor. Atât corabia piraților, cât și crocodilul, prin construcția lor, vin în sprijinul momentelor coregrafice, adăugând expresivitate. Personajele păstrează ideea că totul este un vis, purtând de la început sau dezvăluind pe parcurs faptul că sunt în pijamale și că se întorc în patul lor, din Tărâmul de Nicăieri, în lumea reală”.
Cătălin Caracaș, coregraf:
„Cine mai are nevoie azi de Peter Pan? Iată o întrebare care poate primi mai multe răspunsuri. Cine e, de fapt, Peter Pan? Nimeni nu știe și, cu atât mai mult, atracția e mai mare. Nici chiar Peter Pan nu știe cine e, dar spune: Eu sunt copilăria, jocul, bucuria! Am încercat prin muzica lui Laurențiu Profeta să exprimăm noi, artiștii Operei Comice pentru Copii, bucuria copilăriei, inocența și puritatea vârstei la care cu toții încă visăm. Avem nevoie să visăm, să sperăm, să zburăm spre… Toți copiii lumii au nevoie de cineva care să-i ocrotească și să-i iubească. Ei au nevoie de un spațiu în care să se joace în libertate, fără să le fie teamă de nimic”.
Îndrăgitele personaje ale poveștii „Peter Pan” sunt puse în valoare prin interpretarea mai multor soliști și balerini care se succed în fiecare dintre reprezentațiile programate deja sau care urmează a fi incluse în programul Operei Comice pentru Copii sunt: Ioana Bitere, Raluca Oprea (Peter Pan), Lucia Racoveanu, Oana Șerban, Virginia Stamate (Wendy), Cătălina Antal, Iustin Nastasă (John), Plamena Angelova, Oana Neagoe, Bogdan Șerban (Michael), Daniel Filipescu, Vicențiu Țăranu (domnul Darling), Gabriela Daha, Mirela Dumitrescu (doamna Darling), Eliza Lassel (Cățelușa Nana), Cristian Lassel, Ștefan Schuller (Povestitorul), Fang Shuang (Căpitanul Hook), Andrei Lazăr, Valentin Racoveanu, Valentin Trandafir (Crocodilul), Ionuț Bârjovanu și Andrei Dogaru (Pirații), Jennifer Dumitrașcu, Roberta Enișor (Zâna) și Mihai Pricope (Umbra), precum și balerinii Andreea Soare, Sabina Chirilă, Andy Ardeleanu, Alexandra Corneanu, Alis Gheorghe, Daniel Manea, Theodora Munteanu, Octavian Iuga, Claudia Iagăr (copiii din Țara de Nicăieri).
„Cel mai simplu și eficient mod prin care ne putem bucura copilul din noi este actul artistic. Fie că suntem creatori sau spectatori, arta are darul de a ne facilita momente prețioase de introspecție. Îmi place să cred că în fiecare dintre noi există un Peter Pan latent, care iese la iveală atunci când îi dăm voie. Vă invit, așadar, să petrecem împreună și de-acum încolo, zile și seri minunate în calitate de călători cu aceeași destinație: Țara de Nicăieri, regăsită la Opera Comică pentru Copii.” – a spus Felicia Filip.
În 2015 Opera Comică pentru Copii pregătește alte trei noi producții: „Flautul fermecat” (operă, premiera: 24 aprilie), „Fetița cu chibrituri” (balet, premiera: 5 iunie) şi „Aventurile Baronului Münchhausen” (operă, premiera va avea loc în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”).
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii a reușit până în prezent performanța de a câștiga 70 de premii naționale și internaționale la festivalurile de profil. Cu 62 de titluri de operă, operetă, musical și balet în repertoriu, instituția susține anual peste 200 de reprezentații atât la sediu, cât și în turneele naționale și internaționale pe care le desfășoară.
Email: oana_georgescu2003@yahoo.com
www.operacomica.ro