Lacul lebedelor pe gheata
Imperial Ice stars cu trupa sa de balet formată din peste 20 de super dansatori, de balerini pe gheață, de super-virtuoși ai zborului pe gheață au înscris Bucureștiul pe 20 februarie pe harta evenimentelor lor de marcă din toată lumea. Este de notat că Ice Imperial Stars a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Royal Albert Hall și Sadler’s Wells Theatre în Londra, până la Esplanade Theatre în Singapore și Montreal’s Place des Artes. Au încântat, primind ropote de aplauze peste 4 milioane de oameni de pe 5 continente cu spectacolele lor originale și sofisticate. Producția "Lacul Lebedelor pe gheață" a fost primul spectacol pe gheață care a câștigat "Best Special Entertainment award".
Un spectacol la superlativ din toate punctele de vedere: dans, balet, acrobații, efecte de scenă, decoruri, costume, scena-patinoar și nu, în ultimul rând, protagoniștii, toți și toate s-au ridicat la cele mai înalte standarde de exigență posibile! Spectacolul de primă clasă a fost asigurat de o coregrafie inovativă, cu figuri și sărituri complexe din patinajul artistic și chiar salturi acrobatice, închegate cu elemente de dans și balet executate cu o măiestrie și grație rar întâlnită, cu atât mai dificil de executat pe gheață. Echipa formată din zeci de patinatori profesionişti au realizat figuri speciale ale patinajului artistic, precum triplu lutz, dublu toe-loop sau salturi quadruple. S-au întrecut pe sine și ca adevărați maeștrii, au inventat pentru acest balet figuri care nu au mai fost executate niciodată, atât de complexe încât nu au nici măcar o denumire.
Dintre protagoniști fac parte Evgeny Platov, dublu campion olimpic şi cvadruplu campion mondial la patinaj, Alexei Nemov, cvadruplu campion olimpic la gimnastica și perechea Albena Denkova și Maxim Staviski, multipli campioni mondiali la patinaj. Personajul principal al piesei – Odette (lebăda albă) a fost interpretat de Olga Sharutenko, campioană mondială la juniori, binecunoscută și pentru interpretările din „Fantoma de la Operă” pe gheață, ”Peter Pan” pe gheață, „Frumoasa Adormită” pe gheață și „Spărgătorul de Nuci” pe gheață. Această patinatoare-balerină a impresionat când a apărut întrunul din momentele spectacolului, dansând pe poate pe scena înghețată.
Pentru acest spectacol ei au îmbrăcat peste 110 costume, toate create de designeri ruși coordonați de Albina Gabueva, cea care creează costumele și pentru celebrul Balșoi Theatre. Costumele create pentru “Swan Lake on Ice” au fost inspirate de perioada Romanov, nicio altă perioadă nu putea fi mai sugestivă decât acea perioadă în care Ceaikovski a scris capodopera ”Lacul Lebedelor”.
Pe o scenă formată din zece tone de gheaţă, trupa Imperial Ice Stars a reuşit să transforme o veche legendă rusească într-o poveste contemporană. Ceea ce m-a frapat a fost faptul că într-un spațiu extrem de mic, dimensiunile scenei înghețate erau chiar mai mici decât o permitea un show obițnuit din Sala Palatului, s-a putut realiza un astfel de spectacol. Precizia și măiestria mișcărilor, a figurilor de dans, a salturilor acrobatice și a săriturilor de patinaj pentru care nici măcar nu s-a inventat un nume, combinarea acestora între grupuri de patinatori care aglomereau scena fără măcar să se atingă din greșeală, au întrecut pentru mine limita umană posibilă. Nu numai munca pentru pregătirea efectivă a acestui show a contat ci faptul că o asemenea performanță nu se putea obține decât cu patinatori care s-au aflat pe gheață de la vârsta de 3-4 ani și care de atunci repetă 9 ore pe zi, câte 6 zile pe săptămână. Așa s-ar putea explica cota de superlativ pe care au atins-o protagoniștii. A fost un spectacol desăvîrșit, demonstrându-mi marea clasă, școala de mare maiestrie a patinajului și baletului rus care au urcat spectacolul la rang de artă.
Toate acestea au prins viață într-un decor în care s-au împletit jocuri de lumini, efecte speciale care includ zbor acrobatic, foc pe gheață, zăpadă, ploaie, dar și magie menite a ne duce în lumea de basm conținută în acest minunat spectacol. Povestea vorbește despre transformarea unor prințese în lebede de către un vrăjitor rău al cărui blestem nu poate fi spulberat decât de iubirea unui prinț. Si, astfel o poveste–legendă a unor timpuri străvechi devine un dans al zilelor noastre adaptat unei viziuni artistice regizorale impecabile.
Deși, inițial, organizatorii programaseră o singura reprezentație – pe data de 2 februarie, ca urmare a vânzărilor foarte mari și a solicitărilor fanilor spectacolul a avut, de fapt, două reprezentații, pe 20 februarie, la ora 16.00 și la ora 20.00, la Sala Palatului din București.
Splendida reprezentație pe gheaţă i-a ridicat pe spectatori în picioare, balerinii fiind răsplătiţi minute în șir cu aplauze şi cereri pentru bisuri. De altfel aproape fiecare scenă care spunea puțin câte puțin povestea era marcată de ropote de aplauze. Finalul cerut îndelung de bisuri de neoprit a lăsat cu gura căscată a mia oara publicul încântat de rapiditatea, precizia, armonia și desăvîrșirea cu care campionii lumii la dans și balet pe gheață au reluat o serie dintre cele mai dificile și spectaculoase figuri din timpul spectacolului, adăugând și altele noi spre deliciul publicului extaziat. Într-un singur cuvânt, reprezentația ”Lacul lebedelor pe gheață” este un show de primă clasă, grandios și, mai ales, UNIC!
Gabriela Tudose