Esența nemuririi
Contemplarea artei pure nu are limită în timp!
În fiecare an, în data de 19 februarie, se serbează Ziua Brâncusi. Sărbători aniversare și comemorative dedicate lui Brâncuși au fost realizate de-a lungul anilor în România și în întreaga lume. Constantin Brâncuși s-a născut în 1876, în satul Hobița din comuna Peștișani, județul Gorj, România.
Începând din 2016, 19 februarie, ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși, devine sărbătoare națională.
Brâncuși a lăsat poporului român o istorie bogată!
Constantin Brâncuși a fost aproape de poporul român, fiind legat puternic de tradiția sa artistică, rămânând un reprezentant fidel al acesteia pe întreaga sa durată a vieții. Diversitatea în care se găsește opera lui Brâncuși pe teritoriul României, de la opere aflate în colecții private sau publice (Muzeul Național de Artă din Craiova; Muzeul Național de Artă din București), desene, lucrări artizanale etc. oferă generațiilor prezente și viitoare o bogată moștenire culturală. Nu putem să nu reamintim de eseurile, chiar și de cele verbale ale lui Dan Haulica și unele considerații critice. Aș mai reaminti aici și de schița originală a Coloanei Infinite desenată de Brâncuși ce se află în arhiva doamnei Sorana Georgescu – Gorjan, fiica inginerului Ștefan Georgescu – Gorjan, coordonatorul construcției coloanei monumentale. Aceasta a fost expusă pentru prima dată în cadrul bienalei de artă contemporană din Timișoara, Art Encounters, în anul 2015.
Brâncuși a lăsat poate cea mai importantă operă a sa moștenire pe teritoriul României și anume, Ansamblul sculptural – arhitectonic de la Târgu Jiu. Scriitorul Barbu Breziana amintește în cartea sa intitulată „Brâncuși în România”, de penultima vizită a artistului în România. Această vizită s-a întâmplat în toamna anului 1937 pentru ca Brâncuși să ne dăruiască Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit.
Multele sale vizite în țară se datorează dorinței de a-și duce la bun sfârșit lucrările ce ne-au rămas nouă!
Marele sculptor al lumii!
Lucrările i-au adus aprecieri, fiind recunoscut atât pe plan național, cât și internațional, aceste opere reprezentând suportul unor mari expoziții și a unor colecții private sau publice din întreaga lume.
Putem reaminti colecțiile publice ce aparțin muzeelor din America: Muzeul de Artă din Philadelphia; Muzeul Guggenheim din New York și Instituția Smithsonian din Washington D. C.
Muzeul de Artă din Philadelphia găzduiește cea mai mare colecție de sculpturi ce aparține sculptorului Constantin Brâncuși din Statele Unite ale Americii: „Portretul lui George” (1911); „Măiastra” (1912); „Muza adormită”(1912); „Adam si Eva (1921); „Broasca țestoasă”(1940-1945) etc.
În 1996, lângă Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centrul Pompidou) a fost reamenajat un spațiu existent după planurile originale ale atelierului din Impasse Ronsin ce constituie Muzeul lui Brâncuși.
Opera sa, un nesecat izvor de inspirație!
Influența pe care a avut-o Constantin Brâncuşi asupra sculpturii sec. al XX-lea a fost exercitată pe trei căi principale și anume: constiința formei pure obținută prin simplicitate, de la aparenţă la esență; trecerea de la modul de reprezentare figurativă a realității la exprimarea esenței lucrului; punerea în valoare a funcțiunii creatoare a luminii și a formei în devenire.
Aș reaminti de expoziția, Șiruri secvențiale, din cadrul Bienalei de Artă Contemporană din România, Art Encounters, ce a avut loc în luna octombrie a anului 2015, în Timișoara. Această expoziție a avut la bază principiul repetiției care se regăsește în operele lui Constantin Brâncuși. Artiștii ale căror lucrări au fost expuse în cadrul bienalei au fost: A. Kassen, Rosa Barba, Stefan Bertalan, Geta Brătescu, Mircea Cantor, Constantin Flondor, Teodor Graur, Gabriel Kelemen, Călin Man & kinema ikon, Florin Maxa, Paul Neagu, Ioana Nemeș etc
Prin opera sa regăsim transformarea istorică a unui întreg neam într-o nouă perspectivă pentru generațiile viitoare.
Brâncuși a cunoscut astfel nemurirea!
Autor: Ciotău Adriana