De-a Arhitectura pentru preșcolari, la Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ
Inițiat în 2015 sub denumirea „Camera de joacă”, proiectul de bibliotecă şi ludotecă pentru micii arhitecţi al Asociației De-a Arhitectura s-a concretizat în 2016 sub forma „Ludoteca Apolodor din Labrador”, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi clubul Rotaract România și Republica Moldova.
În 2015, arhitecții Eliza Yokina și Carmen Tănase, de la Asociația De-a Arhitectura, au realizat noul design interior al Ludotecii „Apolodor din Labradorˮ deschisă la Biblioteca Națională a României, amenajarea fiind realizată cu suportul financiar al organizației Rotaract. De asemenea, pe parcursul anului 2015, au fost desfășurate o serie de activități care au contribuit la noul aspect și concept al Ludotecii „Apolodor din Labrador” – donații de carte, jocuri/jucării, contribuţii financiare făcute de persoane fizice sau juridice. Asociaţia a donat la rândul ei cărți și jucării pe tematici de arhitectură, mediu construit, desen și a desfășurat un atelier pentru preșcolari, „Scrisoare pentru casa mea”, în deschiderea parteneriatului cu Biblioteca Națională a României. Asociația De-a Arhitectura a donat, de asemenea, sumele primite din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit pentru anul fiscal 2014, iar prietenii de la Simbio Kitchen and Bar au găzduit în octombrie 2015 expoziția „147. Expoziție participativă de orice poți face cu o pagină goală“, unde 40 de artiști (graficieni, ilustratori, designeri) au „produs” exponatele la pagina 147 a revistei The Institute, lăsată liberă pentru a fi folosită ca spațiu de manifestare pentru artiști. Lucrările au fost licitate, toate fondurile fiind redirecționate către De-a Arhitectura și implicit către Ludoteca „Apolodor din Labradorˮ a Bibliotecii Naționale.
Toate acestea au însumat 3145 lei, iar în acest moment, Ludoteca dispune de cărţi, reviste și periodice pe teme de arhitectură, design, mediu construit pentru copiii între 3-8 ani, dar și pentru adulți, de cărţi de activităţi şi colorat, de bricolat, de construit machete, oferă spațiul și necesarul pentru activităţi conexe cu arhitectura – construcţii, design, precum și DVD-uri pe aceste teme.
Premiza de la care s-a pornit a fost că, prin joc şi lectură, copilul învaţă. Jucăria în esenţă este un instrument de dezvoltare. Aceasta îl stimulează pe copil, îl provoacă la gândire, îi oferă posibilitatea să o cunoască, să o descopere, să o folosească, intuitiv. În funcţie de jucăriile pe care le are la îndemână, copilul îşi dezvoltă un anumit set de abilităţi. Lectura, la rându-i, îl educă, îl învaţă, îi deschide porţi ale imaginaţiei, îl duce în locuri negândite.
Biblioteca are deopotrivă rol pedagogic (lectură), cultural (cărţi de calitate) şi social (comunitate). În cadrul Ludotecii „Apolodor din Labradorˮ, cei mici au ocazia să experimenteze jocuri, au acces la cărţi de arhitectură, la jocuri şi cărţi rare, de colecţie, cu premii în domeniul educaţiei. Ludoteca oferă astfel un spațiu de lectură, dar și de joc, de întâlnire, un spațiu comunitar, de comunicare, un spațiu al trăirilor diverse, un spațiu în care copiii învață că resursele planetei sunt limitate, că, pentru viitorul omenirii, este mai bine să împărţim aceleași cărţi şi jucării, decât să le avem fiecare la noi acasă.
Arhitect Eliza Yokina: „De-a Arhitectura s-a implicat în amenajarea Ludotecii «Apolodor din Labrador» a Bibliotecii Naționale a României din convingerea că educația este cea mai bună cale către creșterea culturii mediului construit. Un spațiu dedicat copiilor are nevoie de un design care să stârnească curiozitatea, să provoace simțul observării și să întâlnească nevoile lor; astfel, am propus un ambient alcătuit din case și peisaje din lumea lui Apolodor, în care cei mici își pot găsi și apropria propriul lor colț sau loc de citit și explorat. Spațiul este alcătuit dintr-o scenă mobilă și gradene, casă-tunel, casa arhitecturii, măsuțe pentru activități, table de scris și desenat cu cretă și mobilier cu loc de stat pentru cei mici. Alături de numeroasele cărți și jocuri pentru copii cu o tematică generală am propus un loc distinct în formă de căsuță, dotat cu cărți și jocuri de arhitectură, design, mediu construit, în care copiii pot avea primul lor contact cu acest domeniu.”
În perioada mai-iulie 2016, De-a Arhitectura a desfășurat ateliere gratuite pentru preșcolari la Ludoteca „Apolodor din Labrador”. Detalii pe www.de-a-arhitectura.ro.