Constantin Pacea si Cristian Crisbasan expun la Artyourself gallery
La Isleta / Constantin Pacea şi Paris: état d’âme / Cristian Crisbăşan
În perioada 6-15 mai Art Yourself Gallery vă propune doi artişti remarcanţi, pictorul Constantin Pacea şi fotograful Cristian Crisbăşan. Paradoxal, ambii sunt strâns conectaţi cu Parisul, dar fiecare vine cu o abordare diferită: Constantin Pacea prezintă obsesiv pasiunea lui pentru La Isleta din Spania şi Cristian Crisbăşan, care va fi prezent cu o serie ampla de fotografii, vă prezintă Parisul văzut prin ochii săi.
“Pentru mine, pictura înseamnă să ai o altă idee despre lume şi natură, este să foloseşti această lume nu ca resursă, ci ca suport de interogaţie. Ceea ce mă interesează este adevărul naturii, să ‘’pictez’’ ca ea. În pictura mea nu elaborez nici un plan, nimic premeditat, nu intervin… aştept, observând desfăşurarea evenimentelor şi, la momentul oportun, intru în acţiune când lucrurile se impun natural. Nu calculez nimic, dezvolt, fac ca lucrurile să se nască. În tot acest proces, intuiţia joacă un rol important.
În ciuda unui aparent profesionalism, nu programez şi nu stăpânesc nimic. Execuţia unui tablou este desfăşurarea în timp a unui fapt pictural, în care incertitudinea joacă un rol important, făcând astfel să crească emoţia. În tot acest proces, accidentul, imprevizibilul, hazardul joacă un rol capital, şi ar fi o eroare să vrei să reproduci asta. Nu se poate copia un accident. Hazardul este natural.” / Constantin Pacea, La Isleta
La etajul galeriei puteţi să vă „plimbaţi pe străzile Parisului” în vizunea fotografului Cristian Crisbăşan.
„Parisul este ca un muzeu. La muzeu te duci, îl vizitezi, apoi te întorci acasă. Nu poți trăi într-un muzeu.
Dar încă de la prima vizită îți inoculează un virus complex de care nu te vindeci niciodată. Îți intră în trup prin toate simțurile, ca un cocktail straniu. Acționează lent, insidios, devine o maladie care nici nu te omoară, dar nici nu te mai lasă să trăiești ca înainte. Singurul remediu, temporar, este revenirea, din timp în timp, pe malurile Senei, pentru o nouă doză.
Parisul îți taie răsuflarea, dar pe termen lung asta te strivește.
Parisul este un “état d’âme” – o stare de suflet. Un uriaș muzeu al melancoliei, al lui “mal de siecle” și “bonheur d’etre triste”, al unui romantism gotic, fascinant în splendoarea lui decadentă și rece.
Parisul este ca o amantă superbă, elegantă, bogată, boemă, fără vârstă, însă isterică, nebună, capricioasă, arogantă, agresivă și perversă, care într-o oră te duce de mai multe ori din Rai în Iad și înapoi.
Am trecut prin tot felul de locuri pe lumea asta, fiecare cu poveștile, aromele, culorile și sunetele lor, dar nimic nu se compară cu o cafea de-un ceas, băută în tihnă pe un trotuar la o măsuță rotundă de pe terasa unui bistro parizian. Este ceva unic în aer, în lumina de amurg, în tăcerea monumentală a vechilor ziduri, în diminețile însingurate, în nopțile pline de acalmie și tenebre.
O fotografie este o versiune vizuală a unei amintiri. Ea este o medie între ceea ce crezi că ai văzut și ceea ce îți aduci aminte că ai văzut în momentul când ai declanșat. Și precum memoria, este supusă unei continue evoluții și transformări, în timp.
În expoziția de față am adunat o serie de imagini ale câtorva amintiri de neuitat trăite în 6 vizite consecutive la Paris, între 2007 și 2011.
Este un Paris ne-turistic, acela pe care am încercat să-l simt și să-l înțeleg în treceri intense, fără să fiu un locuitor permanent al lui. Și în care revin de fiecare dată cu aceeași neliniște plină de melancolie.”
Art Yourself Gallery este un spaţiu destinat artei contemporane, care aduce în prim plan artişti romani din generaţii, viziuni şi abordări diferite, care încearcă să exprime prin forme şi mesaje idei, senzaţii, emoţii şi căutări.
Încă de la deschidere, în toamna anului 2011, expoziţiile, vernisajele şi evenimentele Art Yourself menţin vii legăturile dintre artişti şi public, conferind un plus de efervescenţă producţiei artistice, dar şi o interacţiune continuă între estetic şi ideatic.
Art Yourself Gallery este amplasată în centrul Bucureștiului – Strada Nicolae Ionescu nr. 11, în proximitatea Parcului Kiseleff.