„Comorile României” – 35.000 de vizitatori în trei luni
Expoziția „Comorile României” deschisă la începutul anului (28 ianuarie) la Muzeul Național al Chinei din Beijing a fost admirată de 35.000 de vizitatori până la finalul lunii martie 2016.
Prezentarea expoziției „Comorile României” în Republica Populară Chineză constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre guvernele celor două țări pe anii 2013-2016, semnat la București, pe 25 noiembrie 2013.
Expoziția „Comorile României” este primul eveniment de acest gen și de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani.
La acest grandios proiect participă cu cele mai valoroase piese de patrimoniu peste 30 de muzee importante din întreaga țară. Alegerea celor 445 de obiecte expuse în cadrul proiectului nu a fost una ușoară, având în vedere bogăția și varietatea patrimoniului aflat în colecțiile muzeale românești.
Instituțiile coordonatoare ale proiectului „Comorile României” sunt Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Comisari Generali ai proiectului fiind domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Directorul General al MNIR, și doamna Ileana Ruxandra Theodorescu, MNAR.
În cadrul expoziției „Comorile României” pot fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale.
Expoziția este deschisă la Beijing până în data de 8 mai, urmând a fi prezentată la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu în perioada 5 iunie – 5 august 2016.