Centrul Naţional al Dansului Bucureşti găzduieşte prima Bienală Regională de Coregrafie
„RE//Dance”, ediţia-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie, va avea loc între 1 şi 6 noiembrie 2016 şi va include spectacole şi performance-uri din 6 ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România.
Bucureşti, 20 octombrie 2016 – Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) și East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia) organizează între 1 şi 6 noiembrie 2016 ediția-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie – primul eveniment de profil dedicat dansului contemporan din Europa Centrală și de Est –, intitulată „RE//Dance”.
Ediţia-pilot va include spectacole şi performance-uri din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi România şi va fi curatoriată de Iulia Popovici, critic și curator, și de Marta Keil și Goran Injac, în calitate de co-curatori. Partenerul instituţional al primei Bienale Regionale de Coregrafie este Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia).
„Ediţia din 2016 a Bienalei Regionale de Coregrafie e una pilot, e mai ales o întîlnire – a publicului cu artişti şi tipuri de coregrafie în acelaşi timp noi şi familiare, din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria (şi, evident, România), a scenei locale cu producători şi artişti est-europeni, a teoreticienilor cu practicienii”, spune Iulia Popovici.
„În timpul acestei întâlniri de o săptămână, vrem să spunem şi să schimbăm poveşti: despre arhive şi efemerul corporal, despre cum şi unde se naşte coregrafia contemporană, despre grup şi individ, spaţiu public şi spaţiu performativ, despre ce înseamnă să faci şi ce înseamnă să priveşti dans contemporan. Va fi o bienalăîn care să experimentăm coregrafierea unui <împreună>“, adaugă curatoarea „RE//Dance”.
„De ce o bienală a coregrafiei contemporane, într-o epocă în care festivalurile se ţin lanţ? Pentru publicul românesc, pentru publicul curios, pentru publicul de dans contemporan, pentru publicul CNDB. De ce? Pentru că aceste publicuri sunt mai greu de deplasat şi e mai uşor să deplasezi sferele creative din ţările partenere. Ne interesează în mod special acest schimb de contexte şi idei care, pentru specialişti, par foarte asemănătoare.
Sala Stere Popescu va fi, sunt sigură, neîncăpătoare, dar numai aşa vom putea lua pulsul pentru pregătirea ediţiilor viitoare. Iar până la ediţia din 2019 sperăm să ajungă de talia Bienalei de la Lyon, cu atât mai mult cu cât sperăm că va avea loc în proaspăt inaugurata Sală Omnia. Ediţia-pilot din 2016 prezintă şase zile de spectacole inedite (one-time only!), dezbateri şi mese rotunde ce se adună sub ideea de legitimare a dansului contemporan în regiunea est-europeană. Cu toate acestea, selecţia nu este făcută tematic şi e important să spunem că a fost făcută pornind de la propunerile partenerilor”, declară Vava Ştefănescu, managerul CNDB.
Programul ediţiei-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie este următorul:
►1 noiembrie, ora 19.30: „Roberta Again” (Croaţia), de/cu Roberta Milevoj
►2 noiembrie, ora 19.30: „Total Damage” (Bulgaria), de Ani Vaseva (grupul Metheor)
►3 noiembrie, ora 19.30: „COREGRAFIE DE GRUP” (România), de Mihaela Dancs
►4, 5, 6 noiembrie, între orele 10.00 şi 21.30, cu o pauză între 14.00 şi 15.30: „The Stranger Gets a Gift Service – Interruptor” (Cehia), de Cristina Maldonado
►4 noiembrie, ora 19.30: performance/joc „How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros”, de Ivana Vaseva şi Biljana Tanurovska–Kjulavkovski
►5 noiembrie, ora 17.00: Masă rotundă East European Performing Arts Platform/EEPAP, cu Iulia Popovici
►5 noiembrie, ora 19.30: „Mothers of Steel” (Polonia/România), de Agata Siniarska şi Mădălina Dan
►6 noiembrie, ora 17.00: Performing lecture Agata Siniarska (Polonia)
►6 noiembrie, ora 19.30: „There’s an Elephant in Every Room…” (Ungaria), de László Fülöp
►6 noiembrie, ora 21.30: concert/performance „The Great Scheme Of Things” (România), de Fierbinţeanu
Mai multe informații despre spectacole, în curând, pe www.regionalchoreographybiennale.com.
Toate evenimentele din „RE//Dance” – Bienala Regională de Coregrafie vor avea loc la Sala Stere Popescu de pe Bulevardul Mărăşeşti 80-82. Accesul la spectacole şi performance-uri costă 25 de lei (preţîntreg) sau 15 lei (preţ redus), iar la evenimentele conexe („How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros”, masa rotundă EEPAP şi lecture-ul Agatei Siniarska) intrarea este liberă. Bilete online pe www.kompostor.ro.
East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia), co-organizator al Bienalei Regionale de Coregrafie, este un proiect iniţiat în 2011 de Culture.pl în cadrul preşedinţiei poloneze a Consiliului European. Din 2012, proiectul e efectuat în cooperare cu oraşul Lublin şi îşi propune dezvoltarea artelor performative în Europa Centrală şi de Est, numărând printre membri 18 ţări din regiune, printre care şi România. EEPAP este susținut de institutul Adam Mickiewicz și de orașul Lublin.
Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia) a fost fondat în 1955, devenind primul teatru profesionist din Slovenia destinat copiilorşi tinerilor. În anii ’80, Mladinsko a fost transformat treptat într-un spaţiu care combină în mod interdisciplinar cercetarea în domeniul teatrului cu tematizarea subversivităţii politice.