Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București

„Dacă ne-am propus ceva în legătură cu festivalul nostru «de buzunar», a fost să construim un loc unde scriitorii să se simtă bine. Să se simtă cu adevărat bine, să rețină Bucureștiul ca pe acel oraș unde vrei să revii cu drag. FILB a fost locul și bucata de timp în care am reușit să facem cîteva sute de oameni să vibreze în fața unui scriitor. Vă invităm să repetăm această experiență și în acest an”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele FILB
FILB: cel mai important festival internațional de literatură, independent, din România
Pentru prima dată în istoria sa, FILB a făcut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croația: prozatorii români Radu Pavel Gheo și Răzvan Petrescu au fost invitați la Zagreb, iar scriitorii Robert Perišić și Marinko Koščec vin la FILB
Programul, pe zile, al ediției din acest an, pe www.filb.ro

În mai puțin de o săptămînă, în capitală, va avea loc cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB), un proiect independent, inițiat în 2008, de Oana Boca (manager cultural), alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu și Vasile Ernu.
Ediția din acest an prilejuiește iubitorilor de literatură din București întîlnirea cu nume importante ale literaturii contemporane, din Marea Britanie (Sarah Dunant), Israel (Zeruya Shalev, Eyal Megged), Croația (Marinko Koščec, Robert Perišić), Ungaria (Andrea Tompa), Serbia (Srđan Srdić), Jamaica (Kei Miller) și România (Corina Sabău, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei Dósa, Adrian Schiop), într-o serie de evenimente care vor avea loc atît la Clubul Țăranului din cadrul MȚR (în serile de 4, 5 și 6 decembrie), cît și la librăriile Cărturești și Humanitas Cișmigiu (pe 3 decembrie), la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (pe 5 decembrie) și la Muzeul Național al Literaturii Române (pe 6 decembrie).

„Dacă ne-am propus ceva în legătură cu festivalul nostru «de buzunar», a fost să construim un loc unde scriitorii să se simtă bine. Să se simtă cu adevărat bine, să rețină Bucureștiul ca pe acel oraș unde vrei să revii cu drag. FILB a fost locul și bucata de timp în care am reușit să facem cîteva sute de oameni să vibreze în fata unui scriitor, ceva cu totul și cu totul diferit de o lansare clasică de carte. Am început ca niște amatori și cred că am reținut din acel amatorism partea bună, adică entuziasmul, lipsa oricărei blazări. Pentru mine, FILB va rămîne un spațiu sacru, o felie din decembrie cînd văd aceleași chipuri pe care se citește așteptarea. O așteptare care ne obligă pe noi să dăm ce e mai bun. Cîteodată ne-a ieșit, iar cînd nu s-a întîmplat, am fost iertați cu generozitate”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele FILB.

Ediția din acesta an a Festivalului a fost posibilă cu sprijinul unor oameni și al unor instituții.
FILB a fost unul dintre proiectele care au strîns bani pentru organizare la prima ediție a Swimathon București. În vară, Vasile Ernu (organizator), regizorul Thomas Ciulei și Andra Cărbunaru (Librăria Bastilia) au înotat pentru FILB, reușind să atragă zeci de susținători și banii necesari cumpărării unui bilet de avion.
Mai apoi, în lista susținătorilor FILB, cel mai important festival internațional de literatură, independent, din România, s-au înscris o serie de instituții private și publice.

Pentru prima dată în istoria sa, FILB a reușit să atragă de partea sa doi sponsori.
Casa de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații a fost prima instituție care a decis să se implice în susținea acestei ediții a FILB, devinind astfel primul sponsor oficial al Festivalului.
„Este lăudabilă încrîncenarea cu care, an de an, organizatorii FILB îşi propun să ofere publicului din România creaţiile literare ale unor artişti contemporani, scriitori consacraţi de la noi şi din străinătate. Am fost impresionaţi de dedicarea acestor oameni şi ne-am regăsit în demersul lor cultural. Vrem să sprijinim talentul şi creativitatea, să susţinem performanţa exprimată sub orice formă şi în orice domeniu iar FILB 6 este unul dintre proiectele care răspunde acestor obiective”, ne-a declarat Alina Pintică, Chief Marketing and Communication Officer al firmei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.

Următorul gest de solidaritate cu FILB a venit din partea Fiterman Pharma.
„Ne-a plăcut proiectul încă de la început, de-acum 6 ani. Ne-a plăcut entuziasmul Oanei, motivația lui BAS și mai ales tenișii roșii ai lui Marc. Așa că, în acest an, ne-am luat inima-n dinți, lecturile la zi și mergem la FILB. Și cu siguranță vom veni și la anul. Nouă, celor de la Fiterman Pharma, ne plac la nebunie proiectele inedite și oamenii pasionați de ceea ce fac.” (Raluca Mâță, Brand Manager, Fiterman Pharma)

Și, tot pentru prima dată în istoria sa, FILB a făcut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croația: prozatorii români Radu Pavel Gheo și Răzvan Petrescu au fost invitați la Zagreb, iar scriitorii Robert Perišić și Marinko Koščec vin la FILB 6, cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB)
, un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu și realizat, din 2012, într-o echipă de 4 organizatori (alături de Ioana Gruenwald), este un proiect independent care a debutat în octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti şi care îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internationale de literatură europene. Încercăm să rescriem harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.
FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură, independent, din Romania.

Ediția a VI-a – PARTENERI PRINCIPALI:
British Council, ArCub, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Centrul Națonal al Cărții, Institutul Maghiar, Ambasada Israelului în România, ICR, Clubul Țăranului, Muzeul Literaturii Române, Cărturești, Traduki
SPONSORI:
Țuca Zbârcea și Asociații, Propolis C
PARTENERI:
Monitorul Oficial, Editura Tracus Arte, Editura Polirom, Editura Humanitas Fiction, Editura Cartea Româneasca, Ambasara Croației în Romania, Dacia, Shift
PARTENERI MEDIA PRINCIPALI:

Digi 24, TVR2, Europa FM, Hotnews, Radio România Cultural, Hyperliteratura, Bookaholic

PARTENERI MEDIA:

Observator cultural, stiriletvr.ro, Bună dimineața, București!, BookMag, Dilema Veche, Semne bune, Literatura de azi, Șapte seri, 121.ro, Agenția de carte, infocarte, Societate și cultură, Accente, LiterNet

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »