BIENALA DE LA VENEȚIA 2016
Bienala de la Veneția este cea mai veche și cea mai mare bienală de artă contemporană din lume. Încă de la apariția ei, Bienala de la Venetia a atras participanți din ce în ce mai numeroși și mai importanți, primind astfel o orientare cu adevărat internațională.
Scurt istoric
Prima ediție a bienalei a avut loc în 1985 după care în 1942 evenimentul ia o pauză de aproximativ șase ani ca apoi acest eveniment să se reia în anul 1948.În toată această perioadă până în prezent, Bienala va trece prin diverse curente artistice, multe dintre ediții fiind marcate de prezența celor mai importanți artiști.
Bienala de la Veneția organizează expoziții ce cuprind sectoarele: Artă, Arhitectură, Cinema, Dans, Muzica șiTeatru.
A-15-A EDIȚIE AEXPOZIȚIEI INTERNAȚIONALE DE ARHITECTURĂ DE LA VENEȚIA!
“Reporting from the front”
Expoziția Internațională de Arhitectură de la Veneția va fi deschisă publicului timp de șase luni 28 mai – 27 noiembrie 2016. Această expoziție este văzută ca o oportunitate de a familiariza un public internațional larg, cu potențialul critic și inovator al arhitecturii.
Expozitia cu titlul “Reporting from the front”, va fi regizată de arhitectul chilian Alejandro Aravena si urmărește o raportare venită de la cei care au reușit să câștige o anumită perspectivă și, prin urmare, se află în poziția de a împărtăși unele cunoștințe și experiențe cu un public cât mai diversificat.
În cadrul acestei expoziții ce se va desfășura în Pavilionul Central (Giardini) vor fi expuse pavilioane a 88 de participanți, din 37 de țări diferite, unele dintre ele vor participa pentru prima dată la Expozitia Internationala de Arhitectură de laVeneția de anul acesta.
Afișul celei de-a 15 ediții a Expozitiei Internationale de Arhitectura de la Veneția
Afișul acestei ediții reprezintă viziunea bienalei de anul acesta după cum spune arhitectul Alejandro Aravena și preșendintele Bienalei Internaționale de Arhitectură din Veneția, Paolo Baratta.
Astfel, “Doamna de pescară”prezentă în afișul bienalei are o semnificație aparte!
Președintele Paolo Barattala întrebarea “ Ce vede doamna?” răspunde că acesta face trimitere la faptul că fiind cu picioarele pe pământ, pietrele nu au nici un sens, dar odată ce doamna se află la înălțimea scării aceste pietre “devin” păsări. Astfel, arhitectul Alejandro Aravena și-a exprimat speranța că Expoziția de Arhitectură de la Veneția de anul acesta, va putea oferi o nouă perspectivă asupra relației dintre arhitectură și public.
Se accentuează totodată nevoia de o evaluare critic și anume la ceea ce conduce cererea de arhitectură, modul în care dorințele și nevoile sunt identificate și exprimate; procese logice, instituționale juridice și politice, administrative duc la cererea de arhitectură și modul în care acestea permit arhitectura să vină cu soluții care depășesc banalitatea și automutilarea.
Pe toată durata Expoziției de Arhitectură se va realiza un program amplu de întâlnire pentru a discuta temele și fenomenele prezentate în cadrul expozitiei.
Șirul expozițiilor naționale!
Expoziția include 88 de participări în trei locații istorice: zona Giordini, zona Arsenale și central istoric al Veneției.
Aceste pavilion expozitionale din cadrul bienalei afișează caracteristicile specific ale identității naționale ale fiecărei țări participante poate chiar mai mult și anume capacitatea țărilor participante de a fi un protagonist în lumea artei și a arhitecturii.
Cinci țări care vor participa pentru prima dată la această expoziție internațională sunt: Filipine, Kazahstan, Nigeria, Seychelles și Yemen.
Participarea României la Bienala de la Venetia!
În anul 1924 România a participat la cea de-a XIV-a Expoziție Internațională de Artă de la Veneția ocupând două săli în Pavilionul Central și pentru prima dată 106 de opera de artă a 36 de artiști români au fost expuse la această expoziție de mare anvergură.
România va participa anul acesta cu un proiect intitulat “ Selfie Automaton și Amenajarea Dorințelor” iar autorii acestui proiect sunt: Bușa Tiberiu, Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adriana Arama, Oana Matei, Andrei Durboi.
Acest proiect urmărește traducerea unor stereotipuri specific vieții cotidiene, astfel într-o serie de instalații low-tech omul este amplasat în central atenției aflându-se într-o ipostază dublă ca obsevator participant și subiect al acestui proiect.
Link poze:
https://www.facebook.com/Labiennaledivenezia/#
http://www.labiennale.org/it/architettura/biglietteria/index.html
http://e-zeppelin.ro/wp-content/uploads/2016/02/02_A_04_m-Masa-7.jpg
Link sursa:
http://www.labiennale.org/en/biennale/index.html
http://www.uarconcursuri.org/castigatori-bav16
Articol scris de Ciotău Adriana