Arta actuală a regiunii Malopolska
Arta actuală a regiunii Malopolska
În perioada 7-26 iulie 2015, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca au fost deschise două expoziții – „12. expoziție din colecțiile Małopolska – Muzeul Fundației de Artă Contemporană” și „Andrzej Szarek: Sculptură”, reunite sub genericul „Arta actuală a regiunii Małopolska”. Acestea au fost organizate de Muzeul de Artă în colaborare cu mai multe instituții de cultură poloneze – Galeria de Artă Contemporană BWA „Sokół” de la Nowy Sącz, Galeria BWA de la Tarnów și Muzeul Fundației de Artă Contemporană din Małopolska. Vernisajul a avut loc pe 7 iulie 2015 la Muzeul de Artă din Piaţa Unirii.
În prima expoziţie am regăsit nu numai lucrări legate de aspecte ale vieţii cotidiene din Polonia, ci şi din Europa de Est. Au contribuit peste 20 de artişti din Polonia, Ucraina, Belarus, sau fosta Iugoslavie. Am remarcat că toate lucrările sunt noi, de după 1989. Expoziţia a fost menită să ofere o viziune asupra evoluţiei Poloniei după căderea comunismului. Sunt puţine însă lucrările cu temă politică, cele mai multe punând accentul pe transmiterea unor emoţii. Colecţia este limitată la un cadru geografic şi socio-istoric particular, cel al regiunii Malopolska, din apropierea Cracoviei. Operele se axează atât pe experienţa şi memoria, cât şi pe estetica post-comunistă. Este de remarcat felul în care mediile tradiţionale au fost îmbinate cu cele moderne (proiector video, fotografie digitală).
Cea de-a doua expoziţie, a sculptorului Andrzej Szarek, a fost inedită. Lucrările sale ies din sfera convenţionalului, reprezentând o revoltă împotriva conformismului şi a prejudecăţilor. Interesele artistice ale sculptorului reunesc domenii variate precum sculptura, desenul, design-ul de afiş, performance-ul şi happening-ul.
Încerc să fac sculptura să vorbească cu propria ei voce, nu cu cea a materialelor, dar vreau să mă conectez la realitatea care mă înconjoară. Nu îmi iau sculpturile foarte în serios. Pe de o parte ele abordează subiecte serioase, dar au şi simţul umorului, pe de altă parte, spunea Andrzej Szarek.
(Sursa: http://radiocluj.ro/2015/07/08/nowy-sacz-cluj-si-retur-arta-poloneza-contemporana/)
De-a lungul timpului a avut peste 50 de expoziţii personale, a organizat peste 70 de happening-uri şi evenimente artistice, participând la aproximativ 100 de expoziţii de grup, desfăşurate în Polonia sau în străinătate. Am apreciat faptul că expoziţia a adus în atenţie lucrări recente ale artistului. Mi-a stârnit interesul opera „Kolor wyszedł z obrazu” („Culoarea a părăsit pictura”, 2014), în care un obiect din plastic de forma unei suliţe roşii iese dintr-un tablou lipsit de culoare. Colecţia mi-a transmis un sentiment de răceală, de duritate, majoritatea sculpturilor fiind din materiale metalice.
Încurajez deschiderea unor astfel de expoziţii şi în viitor, deoarece, cred eu, trezesc curiozitatea pentru trăsăturile sociale şi istorice ale unor regiuni mai puţin cunoscute şi formează gustul publicului, determinându-l să aprecieze şi lucrări care ies din tipar. Totodată, nu sunt multe, cel puţin în ţara noastră, expoziţiile cu caracter similar care transmit tipul de emoţie generat de această colecţie.
Elisa Maxim