Scriitorii veacului nostru
Mulți dintre noi am început să îndrăgim lectura alături de operele clasice, fie acestea chiar și poveștile copilăriei ori romanele adolescenței. Mai târziu am început să citim tot ce ne cădea în mână, romane din biblioteca părinților, cărți ce s-au bucurat de ecranizări de succes ori cărți recomandate de prieteni și cunoștințe. Poate pentru că am început să ne interesăm despre ceea ce e de actualitate am dat peste niște nume mari, nume ce au influențat literatura secolului în care trăim, laureați ai premiilor Nobel, sau autori ale căror lucrări au provocat o adevărată isterie în întreaga lume. Cine sunt aceștia? Ei sunt oameni simpli în aparență, dar înzestrați cu darul de a încolți imagini în mintea cititorilor lor.
Gabriel Garcia Marquez este numele unuia dintre cei mai importanți romancieri ai secolului XX, autor ce și-a continuat activitatea și în secolul XXI. „Gabo”, așa cum era poreclit de apropiați s-a născut la data de 6 martie 1927 în Columbia. Și-a dus existența pe tărâm sud-american și a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, în 2014. Romancierul a murit în prezența familiei în locuința sa din capitala Mexicului. Probabil cel mai important scriitor de limbă spaniolă de la Cervantes încoace, Gabriel Garcia Marquez a depășit granițele țării sale de proveniență și s-a afirmat întâi prin critica sa adusă liderilor politici din America de Sud și mai apoi prin romane de succes în care se regăsesc elemente mistice. Pentru activitatea sa îi este decernat premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. Cu banii încasați de pe acest premiu, romancierul cumpără Cambio, o publicație columbiană. Este bine-cunoscut faptul că Gabriel Garcia Marquez mereu afirma că este jurnalist, această meserie reprezentând cel mai probabil pasiunea lui. Totuși acesta s-a remarcat prin romanele pe care le scria, dintre cele mai celebre amintim „Un veac de singurătate” (1967), „Dragostea în vremea holerei” (1985), dar și ultima sa carte publicată „Povestea târfelor mele triste” (2004).
La începutul anilor 2000 se îmbolnăvește de cancer, boală care îi va aduce sfârșitul marelui autor sud-american. Acesta s-a bucurat de simpatie în întreaga lume, iar numărul de cărți vândute vorbeşte de la sine, nu mai puțin de 600.000 numai în România. După moartea autorului, statul columbian a ținut 3 zile de doliu național.
Un alt nume sonor al literaturii contemporane vine tot din continetul sud-american, mai precis din Brazilia și acesta este Paulo Coelho. El s-a născut în anul 1947, iar prima sa pasiune nu a reprezentat-o literatura, deși a cochetat cu scrisul, fiind textier și jurnalist. A călătorit prin lume pentru a-și îmbogăți cunoștințele, iar rezultatul acestor călătorii se regăsește în operele sale. Cartea sa, „Alchimistul” (1988) a doborât toate recordurile de vânzări în Brazilia și a fost tradusă în nu mai puțin de 67 de limbi. Cartea a avut un impact atat de mare asupra cititorilor săi încât, cu timpul, a fost introdusă în programa unor școli sau univeristăți din lume.
Bineînțeles că activitatea scriitorului brazilian nu se oprește la un singur volum de succes, acesta și-a mai trecut numele și pe volume precum „La râul Piedra am sezut și am plâns” (1994), „Veronika se hotărăște să moară” (1998), „Zahir” (2005), „Brida” (2008), „Manuscrisul găsit la Accra” (2011) și cea mai recentă publicație a sa „Adulter” (2014). În prezent, străbate colțurile lumii pentru a-și promova cărțile, dar este și fondatorul unei fundații ce îi poartă numele și ajută satele sărace din Brazilia să se dezvolte.
Părăsind continentul sud-american ce a oferit atât de multe în ultimul secol literarurii mondiale, ne îndreptăm atenția spre un alt scriitor de succes al zilelor noastre, George Raymond Richard Martin, americanul care a cucerit întreaga lume cu seria sa de cărți ce s-au bucurat de ecranizare și reprezintă baza cunoscutului serial de televiziune „Urezeala Tronurilor”.
Autorul s-a născut în anul 1948 și și-a dorit o carieră în jurnalism, motiv pentru care s-a înscris și a și absolvit Facultatea de Jurnalism la Universitatea Northwestern din Illinois, unde a urmat şi cursuri de masterat.
Romancierul american pasionat de fantastic, SF și horror a reușit să fie plasat în topul celor mai influenți oameni din lume grație seriei denumite „Cântec de gheață și foc”. El s-a dovedit a fi talentat încă din copilărie când le vindea povești de groază copiilor din vecini pentru sume foarte mici. Povestea aceasta nu numai că i-a adus faima mondială, dar și o adevărată comoară odată cu ecranizarea ei, fiind și unul dintre scenariștii serialului de televiziune. Această serie de cărți cuprinde: „A Game of Thrones” (Urzeala Tronurilor 1996), „A Clash of Kings” (Încleștarea Regilor 1998), „A Storm of Swords„ (Iureșul Săbiilor 2000), „A Feast of Crows” (Festinul Ciorilor 2005), „A Dance with Dragons” (Dansul Dragonilor 2011), alte două cărți fiind în pregătire, „The Winds of Winter” și „A Dream of Spring”,
Nu doar această serie l-a făcut pe George Martin celebru. Dintre romanele publicate de acesta putem aminti: „Dying of the Light” (1977), „Fever Dream” (1988) sau alte nuvele și chiar cărți pentru copii.
Autorii prezentați mai sus aparțin aproximativ aceleași perioade și sunt, în egală măsură, cunoscuți la nivel mondial chiar dacă scriu despre lucruri diferite și abordează lumi și idei diferite. Avem deci dovada că în secolul XXI se scrie pentru toată lumea, iar aceste scrieri sunt la fel de valoroase precum cele clasice, intrate în istoria lumii.
Surse articol: Revista Descoperă
http://www.humanitas.ro/paulo-coelho
Teodora Laza