Exponatele de la Sotheby din colecția impresionantă a miliardarului Alfred Taubam, scoase la vânzare

    New York – A. Alfred Taubam, fondator și ultimul proprietar al casei de licitații Sotheby, a fost un colecționar fără limite, al cărui gust a vizat fiecare perioadă, gen și mediu, de la opere din antichitate la artă contemporană.
    În avansul unei serii de vânzări din colecția sa de 500 de artefacte – despre care se vehiculează că ar valora mai mult de 500 de milioane $ – Sotheby și-a transformat interiorul și exteriorul clădirii pentru a da un sens mai real profunzimii și scopului ei.
    300 de lucrări vor împânzi holul și cel de-al zecelea etaj al clădirii. Expoziția dedicată durează doar 4 zile, de sâmbătă până marți.
    Două etaje vor fi învelite la exterior de un material vinyl, arătând artefacte și artiști din colecție.
    Numele Willem de Kooning, Pablo Picasso, Mark Rothko, Alberto Giacometti și ale altora sunt împroșcate de-a curmezișul suprafeței în caractere reminiscente albastre, în stilul Vienne Succession, pe care Tauban l-a apreciat.
    Taubman a murit în aprilie la vârsta de 91 de ani, era un magnat al mall-urilor din Detroit, care a acționat Sotheby în 1983. Este de asemenea fondatorul Arhivelor de Artă Americană Smithsonian și mebru de vază al Muzeului de Artă Americană Whitney.
    Este onorat de transformarea casei Sotheby într-un centru de putere global, dar reputația lui a fost întunecată în 2001, când a fost condamnat într-un scandal al prețurilor care a defăimat casa de licitații. A petrecut nouă luni în pușcărie.
    Licitația începe în după-amiaza de 4 noiembrie, printre cele mai valoroase lucrări fiind cea a lui Kooning, bogată în culoare, ”Untitled XXI” (Fără titlu XXI), estimată la 25-35 de milioane $; ”Paulette Jourdain” a lui Amedeo Modigliani estimată pre-licitației la peste 25 de milioane $; ”Woman Seated on a Chair” (Femeia așezată pe scaun) a lui Picasso, un portret al iubitei-muză Dora Maar, pictat în 1938, ce ar putea aduce 35 de milioane $.

    Sursa: The Associated Press –

    poză via http://www.usnews.com/news/entertainment/articles/2015/10/24/sothebys-exhibits-huge-taubman-collection-prior-to-sales

    știre adăugată de Casiana Constantin

    Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »