Prima editie Bucharest Art Week

Prima editie Bucharest Art Week: recomandari din program

Din 26 septembrie 2014, Bucurestiul a devenit pentru o saptamana gazda uneia dintre cele mai ample manifestari internationale de arta contemporana din Romania. Gandit pentru a atrage atentia publicului international asupra scenei autohtone artistice si pentru a crea un spatiu de dialog multicultural, Bucharest Art Week (BAW) isi propune sa aseze Romania pe harta europeana a tarilor unde astfel de evenimente reprezinta deja o traditie, si totodata sa se diferentieze de acestea printr-o abordare neconventionala, cu caracter local, focus pe audienta generala, arta in spatiul public si proiecte cu impact social.

vizual BAW final 2

Bucharest Art Week debuteaza la Foisorul de Foc cu expozitia colectiva ”Inner Fire, a Matter of Limits” / ”Arderea interioara, o chestiune de limite”, expozitie-concept curatoriata de Nona Serbanescu si care reuneste 29 de artisti, printre care Aitch, Ana Asavei Pietraru, Alexandra Baciu, Buzu, Otilia Cadar & Liviu Coman, Ana Chiorean, Marina Cristea, Cuzina, Amalia Dulhan, Teofana Filip, Melinda Kádár & Andrei Curta, Liviu Mihai, Mihaela Magopat, George Moscal, Ada Muntean, Maia Stefana Oprea, Marina Oprea, Bogdan Pelmus, Magdalena Pelmus, Ana Petrovici, Maria Raducanu, Valentin Soare, Ioana Sisea, Ioana Ursa, Mihai Topescu, Romana Topescu si Adriana Vasile. Expozitia se va deschide pe 26 septembrie cu un eveniment amplu desfasurat intre orele 17.00 si 22.00, marcat de un maraton-performance de sunet si muzica live semnat in full frame by Fierbinteanu.

La Carol 53 demareaza sambata – 27 septembrie – ”BITUM”, o expozitie de grafica, pictura si instalatie in format „artist run space” manifestat de catre un grup de tineri artisti, Razvan Anghelache, Alexandra Baciu, Bianca Ionita si Daniela Virlan, avand ca invitat special Asociatia Parada Romania documentata fotografic de catre artistul francez Gabriel Loisy, in timp ce la Galeria IX va fi deschisa expozitia de fotografie ”Bucharest Today” semnata de artistul fotograf japonez Tomoaki Minoda. Ziua va fi incheiata la Home Matasari cu prima expozitie personala de pictura a artistului Adrian Dica denumita “Marele tomberon”. De asemenea, Home Matasari va fi gazda unei lucrari colaborative realizata de 15 artisti din intreaga tara in cadrul festivalului 18+ de la Cluj.

Din dorinta de a inlesni accesul la arta contemporana pentru un numar cat mai mare de persoane a luat nastere Arta la peron, un proiect de promovare a artei in medii atipice. Astfel, la Gara de Nord vor rula timp de 5 zile, din 28 septembrie, lucrari de arta video semnate de artisti importanti ai domeniului: Daniel Petru Ionescu [Ro.] ”The Line”, Maia Stefana Oprea „Lining” [Ro.], Dijana Tomik Radevska [Macedonia], „Drama of Gesture” & „Insomnia”, Dimitris Palade [Grecia] ”Fringe Dance” si altii.

Biblioteca Nationala va gazdui luni, 29 septembrie, ora 17.00 un preview al expozitiei ” Istoria prin ochii celor care au trait-o: martori si marturii” organizata de catre Institutul National pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel” in colaborare cu Universitatea de Arte Bucuresti si Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane. Expozitia va reuni o selectie de lucrari de pictura si gravura realizate pe tema Holocaustului de catre studenti ai Facultatii de Arte Plastice din Bucuresti, clasa lector Anca Boieriu, un spectacol de dans contemporan coordonat de performerul Relu Dobrin ce pune in discutie rolul martorului in contextul evenimentelor trecute si obiecte personale ale victimelor Holocaustului din iunie 1941, obiecte gasite in 2010, in groapa comuna din padurea Vulturi, Popricani, judetul Iasi, in urma investigatiilor arheologice coordonate de catre Institutul „Elie Wiesel”. Vernisajul va avea loc oficial pe data de 8 octombrie, iar lucrarile vor putea fi vizionate pana pe 17 octombrie, perioada in care sunt programate si alte actiuni culturale derulate de catre Institut. Expozitia va putea fi vizitata in programul de lucru al Bibliotecii Nationale, pe toata perioada, 29 septembrie – 17 octombrie 2014.

Unul dintre cele mai ofertante evenimente ale saptamanii este si expozitia internationala „Balkan Mood: focus Macedonia”, eveniment ce are loc la initiativa unor tineri artisti din Romania: Alexandra Baciu, Anca Branzas, Alexandra Pasca, Razvan Anghelache, Florina Nita, ce prezinta pe scena artistica bucuresteana un grup de artisti macedoneni: Srdjan Micic, Orhan Kamilov, Dijana Tomik Radevska, Marina Leskova, Stefan Jakimovski, Sotir Hadji Nikolov, intr-un demers de reactivare a valentelor comune. Expozitia va avea loc tot in incinta Bibliotecii Nationale si va fi deschisa incepand cu 30 septembrie.

Ziua de 1 octombrie ii reuneste la Muzeul „Palatul Voievodal – Curtea Veche” pe Cristi Gaspar, Raluca Ghideanu, Grupul FocAR (Alina Tudor, Razvan Neagoe), Lucian Muntean, Christian Paraschiv, Justinian Sarlatescu si Maria Pop Timaru in expozitia de grup ”Solitar Urban”, curator Adina Niculae.

Pe 2 octombrie, la Galeria Occidentului publicul va participa la un dublu vernisaj: expozitia de pictura “Refacerea fragmentului” semnata de Matei Enric si expozitia de design de bijuterie contemporana “Musicals” de Alexandru Burlacu.

Saptamana va culmina cu un closing party pe 4 octombrie la spatiul alternativ Dianei 4, eveniment care va insoti vernisajul ”Ghost Host” al artistului Alex Baciu.

Ca o noutate in peisajul cultural-artistic romanesc, Bucharest Art Week debuteaza cu un program prietenos de tururi ghidate pentru toti cei care doresc o experienta plenara a vizitarii expozitiilor de arta, dar si a unor ateliere apartinand unora dintre cei mai prezenti artisti ai momentului. Din programul BAW nu vor lipsi nici seriile de dezbateri – artist talks.
Bucharest Art Week va cuprinde si o serie de manifestari si proiecte de arta contemporana desfasurate in spatiul public bucurestean si semnate de artistii Delia Maxim, Paul Popa, Matei Ulmeanu, Julien Britnic, Roxana Gatej, Sabin Garea, Adrian Dica si Grupul artistic EGG NO EGO (Valentina Chirita, Ana Barbu, Mina Barbu).

Programul si lista completa a artistilor pot fi consultate pe site-ul oficial: www.BucharestArtWeek.eu.

Bucharest Art Week este un eveniment organizat de Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul financiar al Loteriei Romane. Protocolul evenimentului va fi asigurat de Crama Domeniile Samburesti si Aqua Carpatica. Partenerii evenimentului sunt: Foisorul de foc – Muzeul National al Pompierilor, Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Muzeul Palatul Voievodal – Curtea Veche, Galeria IX, Home Matasari, Dianei 4 si Asociatia TRANSLUCID, ArtYourself, Carol53, Beneva, Galeria Occidentului, Galeria Calea Victoriei 33, Galeria Signum, Du-Ne, Art in Bucharest, Alandala, Allegra Nomad Gallery, International Performance Association si Boheme Art Bistro Concept.
Partenerii media ai proiectului sunt: Radio ZU, Romania Libera, Academia Catavencu, Radio Romania Cultural, Sapte Seri, Ziarul Metropolis, Ziare.com, Business-Review, SensoTV, 121.ro, TriniTrans TV, Casa Mea, Glamour, Modernism.ro, ArtIndex.ro, VeiozaArte.ro, ArtClue.net, ArtInfoNews.ro, Vernisaje.com, ArtOut.ro, ArtNews.org, ArtTaste.ro, Urban.ro.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »