Expozitii aniversare Art Yourself Gallery 3 ani
Expozitii aniversare Art Yourself Gallery 3 ani
Exotic – 11172014, septembrie / Nostalgia – Radu Rodideal / Marcel Guguianu-lucrari din perioada 1955-1960
Aitch • Felix Aftene • Gabriel Caloian • Codruţa Cernea
Mihail Cosuleţu • Cristian Crisbăşan • Suzana Dan
Amalia Dulhan • Andreea Floreanu • Cornel Lazia
Ileana & Cătălin Oancea • Dragoş Pătraşcu • Tudor Pătraşcu
Radu Rodideal • Adrian Sandu • Bogdan Teodorescu • Ioana Ursa
Exotismul a fost definit ca „farmecul nefamiliarului”, sau reprezentarea unei culturi pentru consumul alteia, după scriitorul Alden Jones. Dar se pare ca doar primii oameni care au întâlnit o lume care oferea perspectiva unui „altundeva” au avut parte de experiența exoticului autentic. Deja, la începutul secolului trecut, scriitorul francez Victor Segalen, dezbrăca exotismul de asocierile sale cele mai frecvente: palmieri, cămile, oameni de culoare și galbenul soarelui… de sensul său exclusiv tropical și geografic care îl fac un sinonim pentru colonialism.
Pentru Segalen, exotismul era mai mult legat de timp, de evadare din prezentul banal, de conștientizarea diferenței dintre Sine și Celălalt. Exotismul promitea recuperarea unei „purități originale”, visul unei diversități estetice și nostalgia unei pierderi ireparabile a ceva ce nu a existat niciodată.
Cum am defini exoticul și diversitatea acum, când peste un miliard de oameni sunt conectati online într-o singură rețea, construind un mental colectiv tot mai dens, iar Google Maps „devine mai precis cu fiecare utilizare”? Creația artistică ar putea fi răspunsul, satisfăcându-ne nevoia de mister, de straniu… ar putea să ne surprindă și să ne ofere un altundeva, în afara timpului, protejându-ne de omogenizarea produsă de cultura de masă, galeria de artă devenind astfel o veritabilă grădină exotică.
Expozitia lunii septembrie, a opta din cadrul proiectului 1117201, dezvaluie viziuni diferite, intre surprinzator si misterios, a ceea ce fiecare percepe a fi Exotic.
…………………………………………
La etajul I al galeriei, Radu Rodideal dezvaluie publicului un proiect complex care-i pune in valoare talentul artistic in doua sfere: pictura si muzica.
„Proiectul Nostalgia a mizat încă de la început pe dorința mea de a îmbina cât mai coerent doua mijloace de expresie artistică: pictura și muzica. Pentru aceasta, am găsit momentan animația ca fiind cel mai propice mediu, deoarece mi-a permis să aduc pictura de șevalet într-o zonă în care sa se desfășoare în timp.
Lucrul efectiv a început în octombrie 2012 găsindu-și forma finală în septembrie 2014.
Scenariul îmi aparține, iar pentru realizarea animației au fost pictate 840 de fotograme, din care, fizic, au rămas doar 37. Procesul este unul direct, de repictare și fotografiere succesivă a aceluiași suport, intregul proiect fiind montat intr-un film animat, muzica de fundal fiind realizată ulterior dintr-o singură înregistrare.
La nivel ideatic, Nostalgia metaforizează strădania împăcării cu sinele, printr-un personaj care, ancorat în trecut, încearcă să se sinucidă zilnic, lăsând norocul să decidă, sau nu, în favoarea sa.” Radu Rodideal
La Mansarda sunt prezentate lucrari nevazute Marcel Guguianu din perioada 1955-1960. Daca acum doi ani prezentam o expozitie In memoriam cu 100 de lucrari ale Maestrului, aniversarea de 3 ani pune in lumina reflectoarelor o expozitie diferita, o tehnica noua a marelui artist mai putin dezvaluita publicului in ultimii ani.
La aniversarea a 3 ani incercam sa transmitem un mesaj simplu catre toti iubitorii de arta contemporana: Ne definim prin ceea ce cream in mintea noastra, suntem ceea ce vad altii, ne exprimam prin tot ceea ce atingem si privim sau, asa cum ar spune Edgar Degas, “arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe ceilalți să vadă”.