Delta Dunării-colțul de rai al românilor
Delta Dunării-colțul de rai al românilor
– Un material realizat de Codruța Guzischi
Delta Dunării este cu siguranță un mic colț de rai al României. De-a lungul timpului, am auzit și am citit atât de multe povești despre frumusețea acestei zone, încât parcă am fost deja acolo.
O poți vizita în orice anotimp, iar acest lucru face asta atât de special la ea. Activitățile specifice precum pescuitul, fotografiatul, excursiile sunt practicate chiar și în sezonul rece.
Primăvara îți vei dori să o vizitezi pentru mirosul tulburător al orhideelor, vara pentru apusurile calde, toamna pentru jocul culorilor impunătoare, iar iarna pentru paradisul de gheață al naturii.
Delta Dunării este locul unde vrei să te întorci în fiecare an și locul care îți trezește în suflet sentimentul nostalgiei. Mai frumoasă cu fiecare anotimp, își pune amprenta în inimile oamenilor pentru totdeauna, încă de la prima vizită.
Veche de 16.000 mii de ani, aceasta are o istorie bogată, iar cetățile pot confirma acest lucru. Construcția lor diversificată uimește orice privitor.
Cetatea Orgame-Argamum, situată pe malul lacului Razim, a fost o așezare grecească, mai apoi locuită de români, este cunoscută în special pentru faptul că mare parte din ea se află încă sub pământ.
Cetatea Enisala, situată în satul cu același nume al județului Tulcea și așezată pe un deal calcaros, este cunoscută în special pentru marile descoperiri de obiecte cu o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric. Astfel, se dovedește că aceasta a fost un adevărat centru economic, militar și politic al regiunii.
Cât despre religie, am rămas profund surprinsă să aud legenda bărboșilor lipoveni. Se spune că aceștia au emigrat din Rusia acum 200 de ani, nemulțumiți de schimbările din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Bărboșii lipoveni erau mari pescari, veșnic cu nasul roșu și cu barba mare, în semn de credință și apartenență a comunității lor. Barba acestora era considerată cea mai de preț podoabă, iar atunci când Țarul Nicolae I a dat ordin ca bărbații din întreaga Rusie să-și taie barba, lipovenii s-au refugiat și au trăit în Deltă.
Ca dovadă a importanței pe care locuitorii Deltei, indiferent de etnie, o acordau religiei, aici pot fi găsite numeroase lăcașuri de cult. Mănăstirea Saon, una dintre cele mai frumoase, este aflată în comuna Niculițel, județul Tulcea. Aceasta face parte dintr-o lume tradiţională, în care viața spirituală și-a făcut loc în mijlocul naturii sălbatice.
O altă poveste interesantă, citită în presă, este cea a unui pescar sărac din Tulcea care a prins, în anul 1999, un sturion-femelă ce cântărea 360 de kilograme şi măsura circa 3,5 metri, din care a scos 82 de kilograme de icre negre. Peştele i-a schimbat viaţa, dar a însemnat un dezastru pentru familia de sturioni din Delta Dunării. (conform https://adevarul.ro/international/in-lume/sturionii-delta-dunarii-cale-disparitie-1_50ba06407c42d5a663b08ac5/index.html)
Pescuitul este cea mai veche și practicată activitate, în plus, an de an se organizează concursuri de pescuit precum Cormoran, organizat de complexul cu același nume și Egreta Hidroturism sau Cupa Mercury organizat de American Nautics. Gastronomia tradițională este una bogată și diversificată, bazându-se pe preparatele făcute cu pește. Printre cele mai remarcate rețete se numără: budinca lipovenească, ciorba de pește, știuca umplută și saramurile.
Delta Dunării este un ținut inedit, format după bunul plac al naturii. Cine nu a auzit de Pădurea Letea? Aceasta este unica pădure de nisip din România, unde caii sălbatici mai pot fi admirați. Canalul cu nuferi, drumul prăfuit şi poteca nisipoasă ce leagă Sulina de inima Pădurii Letea pare traseul unei povești de basm ce doar în Deltă îl poți întâlni. Aceasta este o arie protejată de interes național și cea mai veche rezervație naturală din România.
În plus, ce poate fi mai plăcut decât apusul unei seri de vară privit de pe o plajă sălbatică? Plaja Perișor este printre ultimele plaje pustii și sălbatice din România. Pare locul potrivit unde poți petrece liniștit ore în șir pentru a te relaxa. Aceasta este situată la confluența Deltei Dunării cu Marea Neagră, în județul Tulcea, la 30 km de localitatea Dunavățul de Jos și la 25 km de Gura Portiței, iar pentru a ajunge aici trebuie să mergi câteva ore cu barca.
Cu toate aceastea fiind spuse, Delta Dunării este locul descris ca fiind rupt dintr-o poveste, o poveste a marelui artist: natura. Un loc special al țării noastre cu tradiții și obiceiuri ce așteaptă a fi descoperite. Un loc liniștitor în care Dunărea întâlnește marea.
Top 6 lucruri pe care trebuie să le știi despre Delta Dunării:
- Găzduiește două plante carnivore: otrățelul de baltă și aldrovanda
- Aici trăiește morunul, cel mai mare pește de apă dulce din lume
- Este Unica deltă din lume declarată Rezervație a Biosferei, înca din anul 1991
- În Deltă poate fi găsit păianjenul Văduva Neagră
- Planta Noctiluca Miliaris, se găsește în Deltă, iar în anumite perioade ale anului, datorită acesteia, oamenii ies fosforescenți atunci când ies din apă.
- Cea mai însorită localitate din România este orașul Sulina
Top 10 experiențe din Deltă de pus pe lista dorințelor:
- Gura Portiței, plaja cu umbrele rustice unde poți să înoți printre licuricii marini
- Plimbarea cu barca pe canalul Turcesc/Tătaru primăvara, printre nuferii abia înfloriți
- Apusul pe plaja din Sulina și locul de vărsare al Dunării în Marea Neagra
- Mila 23, satul pitoresc și punctul central al triunghiului format din cele trei brațe ale Dunării
- Localitatea Sfântu Gheorghe, extremitatea de est a Deltei Dunării unde poți vizita cu barca Lacul Roșu, Roșuleț și Tătaru
- Chilia, satul pescăresc preponderent lipovean unde pescuitul este cel mai răspândit
- Tulcea, unde poți să vizitezi cel mai mare muzeu-acvariu din țară
- Tururi private de bird-watching
- Vizitarea cetății medievale Greco-Română Argamum din Tulcea, întemeiată încă din secolul VII de către grecii din Asia Mică
- Vizitarea Mănăstirii Stipoc, în apropiere de Chilia, unde poți admira stilul simplu și frumos al construcției.
Credite foto – Iulian Caraman. Fotografii publicate cu acordul autorului.