1 Martie – Mărțișor

Odată cu sosirea zilei de 1 Martie, începem să simțim cum primăvara pătrunde încetul cu încetul în sufletele noastre. Este prilejul unui nou început plin de culoare și viață, când natura renaște după victoria sa asupra iernii geroase și monocrome.

Deși începutul astronomic al primăverii are loc în ziua de 20 martie, momentul Echinocțiului de Primăvară (durata zilei crește, iar noaptea scade), primăvara este vestită prin apariția ghioceilor, dar și prin tradiția mărțișorului, sărbătorite în data de 1 Martie.

ISTORIA MĂRȚIȘORULUI

Semnificația specială a acestei zile pronește încă din timpul geto-dacilor, fiind considerată începutul anului, Martie fiind prima lună, iar mărțișorul era acel talisman norocos oferit de Anul Nou, alături de urări de sănătate, bucurie și fericire, copiilor și tinerilor. Mărțișorul era reprezentat de un șnur alcătuit din două fire de lână răsucite de culoare alb-roșu sau alb-negru  un simbol dual: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

snur
Sursă foto: http://www.copilul.ro/_files/articole/martisor_1.jpg

Acesta era purtat în piept sau era legat la mână în ziua de 1 Martie, fiind dat jos în momentul apariției primelor semne ale primăverii: cântatul cucului, înflorirea cireșilor și sosirea berzelor și rândunelelor. După ce era dat jos, șnurul era legat de un trandafir sau un pom înflorit pentru a aduce noroc sau era aruncat în direcția din care veneau păsările călătoare alături de incantația: „Ia-mi negretele și dă-mi albetele”.

În timp, mărțișorul a evoluat prin adăugarea unei monede de argint legate de șnur, care simboliza focul și lumina soarelui și era utilizată pentru cumpărarea vinului roșu și alimentelor proaspete (pâine și caș), considerându-se că astfel purtatoriii acestuia vor avea faţa albă precum caşul şi rumenă precum vinul roșul.

Sursă foto: http://www.enciclopedia-dacica.ro/imagini-site/martisor_01.jpg
Sursă foto: http://www.enciclopedia-dacica.ro/imagini-site/martisor_01.jpg

LEGENDA MĂRȚIȘORULUI

În spatele acestei zile care ne aduce bucurie în suflete an de an stă o poveste vechie de la înecputul timpului. Conform legendei mărțișorului, Soarele a coborât pe pământ luând chipul unei fete frumoase, care a fost răpită și ținută prizonieră de un zmeu. Frumoasa fată a fost eliberată de curajului unui tânăr care s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Datorită sacrificiului acelui tânăr, Soarele a urcat din nou pe cer și în locurile în care zăpada s-a topit au răsărit ghiocei-vestitorii primăverii.

ghiocel
Sursă foto: https://cautaltceva.files.wordpress.com/2012/02/ghiocel-zapada1.jpg

Astfel, Iarna a încercat să distrugă floarea prin ger și vânt, înghețând ghiocelui, dar a fost învinsă de Primăvară care a dat la o parte zăpada cu mâna și s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor, sângele ei fierbinte făcându-l să reînvie.

CURIOZITĂȚI DESPRE GHIOCEL

Ghiocelul nu reprezintă doar vestitorul primăverii și bucuria lunii martie, aceasta este o floare plină de mister și de o energie puternică. În continuare voi ilustra pe scurt câteva lucruri mai puțin cunoscute despre ghiocel, și anume:

  1. Ghiocelul este prima floare de pe Pământ (Legenda spune că Dumnezeu a lăsat toate creațiile sale să își caute singure culoarea. Astfel, ghiocelul a rugat iarba să îi dea verdele ei frumos și florile pâmântului de la trandafirul roşu, la viorea, râvnind chiar la galbenul florii-soarelui, dar a fost refuzat. Văzând suferința acestuia, zăpada i-a propus bucuroasă să împartă albul său dacă va dori)
  2. Ghiocelul este simbolul speranței, prieteniei, inocenței, purității, alinării și smereniei
  3. Ghiocelul pot trata Alzheimerul și demența datorită galantaminei pe care o conține
  4. Ghiocelul prevestește moartea (în Marea Britanie circulă o legendă conform căreia o tânăra a găsit în locul morții iubitului său un ghiocel)
  5. Ghiocelul l-a făcut imun pe Ulise (În Odiseea, zeul Mercur îi oferă lui Ulise o floare pentru a-l proteja de otrăvurile vrăjitoarei Circe)

Mărțișorul din zilele noastre este alcătuit din nemuritorul șnur alb cu roșu, simbolul victoriei Primăverii asupra Iernii (roșul- sângele care a pătat zăpada și a salvat ghiocelul; albul- puritatea vestitorului primăverii), însoțit de diverse elemente aducătoare de noroc, precum: potcoave, trifoi cu patru foi, gărgărițe, coșari, ghiocei etc.

martisoare
Sursă foto: https://cdn.allshops.ro/files/clients/25/2954/p/39/martisoare-traditionale-metalice—set-100bucati-130935.jpg

În plus, evoluția artei a dus la apariția mărțișoarelor handmade confecționate din diverse materiale, precum lut, pânză sau hârtie.

Sursă foto: http://3.bp.blogspot.com/-u-vNasbfZgg/USDCqKdQkcI/AAAAAAAAAbc/lU1AMmmfRns/s1600/IMG_0394.jpg/
Sursă foto: http://3.bp.blogspot.com/-u-vNasbfZgg/USDCqKdQkcI/AAAAAAAAAbc/lU1AMmmfRns/s1600/IMG_0394.jpg/
Sursă foto: http://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/2014/02/RTEmagicC_4_martisoare_quilling_de_pe_breslo.jpg.jpg/
Sursă foto: http://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/2014/02/RTEmagicC_4_martisoare_quilling_de_pe_breslo.jpg.jpg/
Sursă foto: https://handmadeexperience.files.wordpress.com/2013/02/martisoare-inimioare.jpg
Sursă foto: https://handmadeexperience.files.wordpress.com/2013/02/martisoare-inimioare.jpg

Voi ce tip de mărțișor le oferiți celor dragi?

Acesta este purtat întrega lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer pentru a aduce belșug în casele oamenilor și însoțit de o dorință care i-se va împlini celui care atârnă mărțișorul în pom. Mai mult, la începutul lunii aprilie, în satele din Moldova pomii sunt împodobiți cu mărțișoare, iar în Transilvania mărțișoarele sunt atârnate de uși, feresetre sau coarnele animalelor domestice pentru a alunga spiritele rele.

LEGENDA BABELOR DIN LUNA MARTIE

Un lucru mai puțin cunoscut despre mărțișor este faptul că acesta șnurul acestuia ar fi fost tors de către Baba Dochia, cea cu 9 cojoace, timp de 365 de zile.

baba dochia
Sursă foto: http://www.calificativ.ro/_files/Image/news/baba%20dochia-18956.jpg

Legenda spune că Baba Dochia era o bătrână care își nedreptățea nora punând-o în data de 1 martie să spele lâna pentru a o face din neagră albă. Nora a fost ajutată de un înger care i-a dăruit o floare albă, la vederea căreia, Baba Dochia decide să plece cu oile la munte căci credea că venise primăvara. Aceasta se îmbracă cu nouă cojoace, pe care le dă jos rând pe rând din cauza ploii care le uda sau a sensației cald-frig, în final rămânând doar în cămașă și înghețând în data de 9 martie. După moartea sa, Dumnezeu a transformat-o într-o stâncă alături de oile sale.

Un vechi obicei provenit din bătrâni spune că fiecare dintre noi ar trebui să „își aleagă baba„ din cele „9 babe” simbolizate din primele 9 zile ale lunii martie. Astfel, vremea din acea zi va influența viața noastră de-a lungul anului: o zi însorită aduce un an plin de bucurie și reușite, o zi ploioasă sau cu ninsoare aduce tristețe, iar o zi în care bate vântul aduce neliniște.

Bibliografie:
1 Martie: Mărţişorul – Tradiţii, semnificaţie şi origine, 01/03/2016http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/1-martie-martisorul-%E2%80%93-traditii-semnificatie-si-origine-152639.html/
Mărțișorul – origine și semnificație http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/martisorul-origine-semnificatie-68808.html
Ce reprezintă mărţişorul? Care sunt originile acestui simbol al primăverii, speranţei şi norocului?
03.01.2014 http://www.descopera.ro/dnews/12167828-ce-reprezinta-martisorul-care-sunt-originile-acestui-simbol-al-primaverii-sperantei-si-norocului
Babele din luna martie http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/babele-luna-martie-123795.html
Ghiocelul: Floarea care vestește primăvara, dar prevestește și moartea. 8 curiozități despre clopoțeii primăverii, 1 martie, 2015http://alba24.ro/ghiocelul-floarea-care-vesteste-primavara-dar-prevesteste-si-moartea-8-curiozitati-despre-clopoteii-primaverii-393093.html

Articol scris de Larisa Florentina Badea

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »